URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
25 Februarie 2016, 16:36

Dragobetele, la Liceul Greco-Catolic: Tradiţiile româneşti trăiesc prin copii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Dragobetele – dragostea pentru tradiţii" este prima activitate dintr-un larg proiect educativ, "Sacralitatea moştenirii strămoşeşti", dezvoltat pentru elevi orădeni şi coordonat de Ioana Sarca, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea. De Dragobete, Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic a fost din nou plină de elevi care au vrut să marcheze sărbătoarea în stil tradiţional, punând în evidenţă importante lucrări semnate de poeţi, scriitori, muzicieni, pictori, dar şi sculptori români, respectiv Vasile Alecsandri, George Coşbuc, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi.

Elevii de la la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" împreună cu cei de la Colegiul Tehnic "Constantin Brancuşi" au dorit să-şi arate respectul şi dragostea pentru tradiţiile populare moştenite şi au discutat despre semnificatia sărbătorii de Dragobete şi despre obiceiurile legate de aceasta, noţiunea de "folclor", sentimentele de dor şi iubire.

Astfel Gabriela Cătană, Daniel Fritea, Cătălin Silaghi, Daniel Roman, Flavius Rus, Bacho Zsolt, Lipo Ramona, Maria Bosca, Eduard Teleki şi Zorela Miclaus au recitat poezii închinate dorului din literatura populară, dar şi din cea cultă. Ştefania Fetea şi Bogdan Bughiu au citit două scrisori de dragoste din corespondenţa dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Elevii Dominic Chivari, Sandra Balota, Eliza Rogoveanu, Andrei Bonatiu, Albert Torok şi Vasile Chindris au interpretat o scenetă pe baza poeziei "Luceafărul", regia fiind semnată de Andreea Rogoveanu. De asemenea Geanina Lencar, Ionuţ Pernes, Lucian Rus şi Mihai Stef au interpretat cântece închinate iubirii, din repertorii româneşti semnate Tudor Gheorghe, Maria Tănase, George Enescu, Gheorghe Zamfir.

Invitat special a fost profesorul Alexandru Sanislav, deţinătorul expoziţiei etnografice "Semnele cerului", de la Galeria de Arte Vizuale.

Alături de elevii de la Liceul Iuliu Maniu şi cei de la C. Brâncuşi, din echipa de proiect au luat parte mai mulţi profesori de la ambele şcoli, Alexandru Dragoş, Rodica Mureşan, Mihaela Danciu, Emilia Has, Paula Baliban, Adrian Podar, Daniela Vîlceanu, Gabriel Mic, Floare Avrămuţ, Alina Dat, Monica Gale.

Următoarea activitate a poiectului, "Din lada de zestre a străbunilor", se va desfăşura în luna aprilie, când se va organiza un atelier de desene şi semne de carte inspirate din motivele populare româneşti şi o expoziţie de costume populare româneşti.

"Proiectul are scopul de a forma sentimentul îndatoririi de cunoaştere a tezaurului culturii noastre populare, plăcerea de a descoperi frumosul, nu numai în doine şi balade, în datini şi obiceiuri, ci şi în minunatele cusături populare" a subliniat coordonatoarea Ioana Sarca.

Ioana Carţiş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON