URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Februarie 2016, 16:36

Dragobetele, la Liceul Greco-Catolic: Tradiţiile româneşti trăiesc prin copii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Dragobetele – dragostea pentru tradiţii" este prima activitate dintr-un larg proiect educativ, "Sacralitatea moştenirii strămoşeşti", dezvoltat pentru elevi orădeni şi coordonat de Ioana Sarca, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea. De Dragobete, Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic a fost din nou plină de elevi care au vrut să marcheze sărbătoarea în stil tradiţional, punând în evidenţă importante lucrări semnate de poeţi, scriitori, muzicieni, pictori, dar şi sculptori români, respectiv Vasile Alecsandri, George Coşbuc, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi.

Elevii de la la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" împreună cu cei de la Colegiul Tehnic "Constantin Brancuşi" au dorit să-şi arate respectul şi dragostea pentru tradiţiile populare moştenite şi au discutat despre semnificatia sărbătorii de Dragobete şi despre obiceiurile legate de aceasta, noţiunea de "folclor", sentimentele de dor şi iubire.

Astfel Gabriela Cătană, Daniel Fritea, Cătălin Silaghi, Daniel Roman, Flavius Rus, Bacho Zsolt, Lipo Ramona, Maria Bosca, Eduard Teleki şi Zorela Miclaus au recitat poezii închinate dorului din literatura populară, dar şi din cea cultă. Ştefania Fetea şi Bogdan Bughiu au citit două scrisori de dragoste din corespondenţa dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Elevii Dominic Chivari, Sandra Balota, Eliza Rogoveanu, Andrei Bonatiu, Albert Torok şi Vasile Chindris au interpretat o scenetă pe baza poeziei "Luceafărul", regia fiind semnată de Andreea Rogoveanu. De asemenea Geanina Lencar, Ionuţ Pernes, Lucian Rus şi Mihai Stef au interpretat cântece închinate iubirii, din repertorii româneşti semnate Tudor Gheorghe, Maria Tănase, George Enescu, Gheorghe Zamfir.

Invitat special a fost profesorul Alexandru Sanislav, deţinătorul expoziţiei etnografice "Semnele cerului", de la Galeria de Arte Vizuale.

Alături de elevii de la Liceul Iuliu Maniu şi cei de la C. Brâncuşi, din echipa de proiect au luat parte mai mulţi profesori de la ambele şcoli, Alexandru Dragoş, Rodica Mureşan, Mihaela Danciu, Emilia Has, Paula Baliban, Adrian Podar, Daniela Vîlceanu, Gabriel Mic, Floare Avrămuţ, Alina Dat, Monica Gale.

Următoarea activitate a poiectului, "Din lada de zestre a străbunilor", se va desfăşura în luna aprilie, când se va organiza un atelier de desene şi semne de carte inspirate din motivele populare româneşti şi o expoziţie de costume populare româneşti.

"Proiectul are scopul de a forma sentimentul îndatoririi de cunoaştere a tezaurului culturii noastre populare, plăcerea de a descoperi frumosul, nu numai în doine şi balade, în datini şi obiceiuri, ci şi în minunatele cusături populare" a subliniat coordonatoarea Ioana Sarca.

Ioana Carţiş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON