URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2016, 16:36

Dragobetele, la Liceul Greco-Catolic: Tradiţiile româneşti trăiesc prin copii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Dragobetele – dragostea pentru tradiţii" este prima activitate dintr-un larg proiect educativ, "Sacralitatea moştenirii strămoşeşti", dezvoltat pentru elevi orădeni şi coordonat de Ioana Sarca, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea. De Dragobete, Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic a fost din nou plină de elevi care au vrut să marcheze sărbătoarea în stil tradiţional, punând în evidenţă importante lucrări semnate de poeţi, scriitori, muzicieni, pictori, dar şi sculptori români, respectiv Vasile Alecsandri, George Coşbuc, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi.

Elevii de la la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" împreună cu cei de la Colegiul Tehnic "Constantin Brancuşi" au dorit să-şi arate respectul şi dragostea pentru tradiţiile populare moştenite şi au discutat despre semnificatia sărbătorii de Dragobete şi despre obiceiurile legate de aceasta, noţiunea de "folclor", sentimentele de dor şi iubire.

Astfel Gabriela Cătană, Daniel Fritea, Cătălin Silaghi, Daniel Roman, Flavius Rus, Bacho Zsolt, Lipo Ramona, Maria Bosca, Eduard Teleki şi Zorela Miclaus au recitat poezii închinate dorului din literatura populară, dar şi din cea cultă. Ştefania Fetea şi Bogdan Bughiu au citit două scrisori de dragoste din corespondenţa dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Elevii Dominic Chivari, Sandra Balota, Eliza Rogoveanu, Andrei Bonatiu, Albert Torok şi Vasile Chindris au interpretat o scenetă pe baza poeziei "Luceafărul", regia fiind semnată de Andreea Rogoveanu. De asemenea Geanina Lencar, Ionuţ Pernes, Lucian Rus şi Mihai Stef au interpretat cântece închinate iubirii, din repertorii româneşti semnate Tudor Gheorghe, Maria Tănase, George Enescu, Gheorghe Zamfir.

Invitat special a fost profesorul Alexandru Sanislav, deţinătorul expoziţiei etnografice "Semnele cerului", de la Galeria de Arte Vizuale.

Alături de elevii de la Liceul Iuliu Maniu şi cei de la C. Brâncuşi, din echipa de proiect au luat parte mai mulţi profesori de la ambele şcoli, Alexandru Dragoş, Rodica Mureşan, Mihaela Danciu, Emilia Has, Paula Baliban, Adrian Podar, Daniela Vîlceanu, Gabriel Mic, Floare Avrămuţ, Alina Dat, Monica Gale.

Următoarea activitate a poiectului, "Din lada de zestre a străbunilor", se va desfăşura în luna aprilie, când se va organiza un atelier de desene şi semne de carte inspirate din motivele populare româneşti şi o expoziţie de costume populare româneşti.

"Proiectul are scopul de a forma sentimentul îndatoririi de cunoaştere a tezaurului culturii noastre populare, plăcerea de a descoperi frumosul, nu numai în doine şi balade, în datini şi obiceiuri, ci şi în minunatele cusături populare" a subliniat coordonatoarea Ioana Sarca.

Ioana Carţiş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON