URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2022, 14:07

Două firme din Oradea concurează pentru lucrările de 19,5 milioane lei privind reabilitarea Pieţei Independenței (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcții Bihor vs Drum Asfalt

Termenul de depunere a ofertelor pentru proiectarea şi execuţia "Amenajării zonei publice - spaţiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din strada Independenţei" a expirat. Municipalitatea orădeană a reuşit să atragă două oferte, ambele din partea unor firme locale, pentru lucrările în valoare de 19,5 milioane lei privind reabilitarea Pieţei.

"Este vorba de SC Construcţii Bihor în asociere cu SC Muun Concept AB SRL, cu subcontractant SC Gavella Com SRL, şi de SC Drum Asfalt SRL în asociere cu Precon Transilvania SRL, Mygreen Concept SRL şi Drumuri Bihor, avându-i ca subcontractanţi pe Kaluna SRL, Amper Proiect SRL, Ergocon SRL", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

În perioada următoare, angajaţii municipalităţii vor face evaluarea ofertelor, a garanţiilor de participare, a documentelor de calificare şi a documentului unic de achiziţie europeană (DUAE) depus de cei doi ofertanţi.

Galerie de artă cu oglindă de apă

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările vizează amplasamentul delimitat de strada Independenţei, malul Crişului Repede, Sinagoga Zion şi Podul Ladislau şi vor avea termen de finalizare un an.

"Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă şi un spaţiu expoziţional care va putea fi folosit de artiştii plastici. Acesta are regim de înălţime parter plus etaj, prevăzut cu pereţi cu gradene de apă şi oglindă de apă, perimetral.

Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere şi stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice", a mai transmis Primăria.

Lucrările vor mai viza mutarea statuii Mihai Eminescu, dar şi amenajarea unei cafenele şi a unei coborâri treptate către malul Crişului Repede.

Un proiect controversat

Investiția, anunţată în urmă cu doi ani, a ajuns în faza de implementare abia acum, după ce concursul internațional lansat de municipalitate cu privire la modul în care poate fi mobilat spaţiul din Piaţa Independenţei în urma construirii parcării subterane s-a lăsat cu scandal.

Orădenii s-au declarat nemulţumiţi de proiectul declarat câştigător de juriul internațional desemnat de Primărie.

Publicul a comparat proiectul cu o "pădure de ţepi" (foto sus) după ce arhitectul Dragoş Dragnea a propus crearea unei matrice modulare formate din stâlpi pe care se pot agăţa diferite obiecte şi instalaţii.

Pe fondul protestelor initiate de protestatarii nemulţumiţi pe reţelele de socializare, primarul Florin Birta a lansat un sondaj online cu privire la modul în care orădenii doresc să arate piaţa.

Astfel, locuitorii Oradiei şi-a manifestat preferinţa pentru proiectul Muun Concept, care propune, printre altele, amenajarea deasupra intrării în parcare a unei structuri vitrate cu destinaţia de galerie de artă, proiect care acum urmează să fie pus în operă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Alo gargara
De ce nu va căutați un loc de muncă, asistaților
Postat 13 Aprilie 2022, 14:47 de Sandu2100
Mare calic trebuie să fie cel care se bagă în lucrarea asta ...
... dacă nu a fost prezent și la primele etape care au constat în săpături sub nivelul albiei minore a Crișului. Era și timpul însă, ca după mai bine de 20 de ani de la discuția pe marginea primului proiect de amenajare a locului, să vedem o finalizare cât de cât firească.
Postat 13 Aprilie 2022, 09:26 de KP
Ce se intapla e anormal
4 milioane de euro sau 19 milioane lei cum scrie in articol sunt foarte multi bani pentru a amenaja o placa betonata existentă...asa tot marim taxe stimabile primar si ii dam in vant catre zona privată... sper sa vada cineva toate aceste transferuri mascate...
Postat 13 Aprilie 2022, 00:14 de strada
Birta...vrajitorul sau actorul...???
Poate l-ati vazut mereu plimbandu-se pe strazi pare ingandurat...asa dă bine...minte puțină la acest gândăcel de plastelină care ne prezintă intrarile de la parcarea subterana care exista deja sunt construite. Si ca sa fiu scurt... parcarea in sine a costat 8 milioane euro oricum o suma enormă raportat la metrul patrat... iar ce prezintă maestrul Birta este amenajarea ei doar la suprafață care costa 4 milioane euro ..... hmmm Cu 4 miloane construiesti peste 30 de case la cheie construite de firme nu in regie proprie... cam mare suma cheltuită pentru amenajarea a 4000 metri patrati cu băncuțe si gazon...sau poate gresesc???
Postat 13 Aprilie 2022, 00:00 de strada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON