URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2021, 09:45

Reamenajarea Pieței Independenței din Oradea va costa circa 5,1 milioane de euro. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi și fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reamenajare a Pieței Independenței, inclusiv pe porțiunea de deasupra parcării subterane de pe malul Crișului Repede.

O lucrare de milioane!

Lucrarea, estimată la 21,6 milioane lei, echivalentul a 5,1 milioane euro, va fi scoasă la licitație la jumătatea lunii octombrie, cu termen de finalizare de un an.

„Prin această investiție se propune mutarea mai înspre malul Crișului Repede a statuii lui Mihai Eminescu, amenajarea unei clădiri cu destinație de centru expozițional pentru artiștii plastici din Oradea, iar în zona dinspre sinagogă se va crea o terasă pentru cei care doresc să bea o cafea”, a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferințe de presă care a precedat ședința de Consiliu Local Oradea.

În plus, dat fiind că Apele Române au finalizat coborârea de la Podul Sfântul Ladislau la promenada de la nivelul luciului de apă, municipalitatea va reamenaja tot malul stâng, dintre podul de la Primărie la cel al Intelectualilor.

„Vom da drumul la proiectare și execuție în două săptămâni”, a promis Birta, care a afirmat că speră ca „în aprilie să înceapă lucrările de construcție, pentru ca până la finalul anului viitor toată zona centrală să fie închisă”.

Cu sală de expoziții și jocuri de apă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, alegerea unui proiect după care municipalitatea să amenajeze Piața Independenței s-a dovedit o întreprindere dificilă. Juriul internațional desemnat de Primărie a declarat câștigător proiectul arhitectului Dragoș Dragnea care a propus crearea unei matrice modulare formate din stâlpi pe care se pot agăța diferite obiecte și instalații. Modelul a fost văzut de publicul orădean ca o pădure de țepi.

În urma vâlvei create la aflarea deciziei, primarul Florin Birta a organizat un sondaj în rândul orădenilor cu privire la modul în care doresc să arate piața. Publicul și-a manifestat preferința pentru proiectul Muun Concept (foto), care propune, printre altele, amenajarea deasupra intrării în parcare a unei structuri vitrate cu destinația de galerie de artă.Structura de sticlă va fi ușor retrasă față de actuala structură din piatră, iar în spațiul eliberat va fi amenajat un bazin cu apă care se va revărsa pe trei dintre laturi, astfel încât să facă pereții de sticlă imperceptibili.

În plus, reamenajarea Pieței Independenței se va face cu păstrarea arborilor din zona statuii Mihai Eminescu și majorarea suprafeței de spații verzi prin plantarea de gazon, arbori și arbuști.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
KP
O sa co-finantezi tu proiectul :::::))))) tu nu ai bani sa te pisi in centru, cu toate ca nu sunt toalete , si poti sa te pisi gratuit la restaurante:::::))))) ai tu bani ::::))))
Postat 03 Octombrie 2021, 00:45 de Sandu2100
Kid ...
Ideea ta va fi subiect de discuție la primărie, deja de luni încolo. Asta cu energia cinetică e bestială, iar eu o să cofinanțez proiectul cu soneria mea care funcționează așa, impecabil de aproape doi ani. Nu de alta dar zi e "unu" că-i doar de vară. Or, nu așa ne-a fost vorba la prețul întreg.
Postat 02 Octombrie 2021, 10:25 de KP
Moara
KP, la cat costa investitia, nu mai conteaza cativa kwh in plus anual pt pompele de recirculare. Dar daca tot ai ridicat problema, se poate folosi energia cinetica a Crisului Repede. Cascada de langa pod e la o aruncatura de bat. Nu stiu cum s-ar potrivi in peisaj (sunt solutii si pt asta), dar o morisca de apa sa deserveasca cu electricitate sau direct pompele, sigur ar fi o chestiune inedita!
Postat 02 Octombrie 2021, 07:14 de Kid
@KP
...iarna cand temperatura exterioara se anunta sub zero grade, se apasa pe intrerupator si se opresc pompele si recircularea apei, asa ca va fi perete vizibil. Doar vara imperceptibil. Nu e prima fantana arteziana din oras :)
Postat 01 Octombrie 2021, 21:25 de unu
se vede cand un proiect este ales dupa o competitie
sa tot fie concursuri de proiectare, ca arata mult mai bine! In alta nota de idei, uite ca si UAP / Artistii Plastici vor avea o galerie de arta, in kilometru zero al orasului, una mare, moderna, frumoasa, ce merita vizitata!
Postat 01 Octombrie 2021, 21:23 de unu
Foarte bine ne fac...
... cei care pe care i-am votat! La prosti le sta rau cu bani, de aia-i iau escr*cii de la ei!
Postat 01 Octombrie 2021, 11:51 de pinonel
sa vedem
speram sa nu iasa ca pavajul din piata unirii sau cel din pasajul vulturul negru sa trebuiasca sa ne ferim sa nu le luam in poza la cat sunt de urate.
Postat 01 Octombrie 2021, 10:36 de Traian
Pompele vor fi alimentate cu curent electric?
Întreb pentru Moș Gerilă, care e curios să știe dacă pereții cu apa scursă pe ei vor rămâne imperceptibili atât vara, când se va da drumul la ștrand, cât și iarna la înghețul și ieșirea din starea vegetativă.
Postat 01 Octombrie 2021, 10:21 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON