URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
12 August 2021, 12:08

Două din nouă: Statul va începe ecologizarea a două depozite de deșeuri industriale din Bihor

Două din nouă: Statul va începe ecologizarea a două depozite de deșeuri industriale din Bihor Batalul din Suplacu de Barcău (foto) va fi ecologizat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Mediului a preluat, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, de la comuna Suplacu de Barcău, două depozite de deşeuri industriale poluate istoric, din satul Dolea, pentru care România riscă amenzi uriaşe de la Uniunea Europeană.

Bazinul cu reziduuri petroliere, întins pe aproape 3.000 de mp, şi bazinul de siguranţă care-l înconjoară au trecut din proprietatea publică a comunei în cea a Ministerului Mediului, printr-o hotărâre de guvern adoptată miercuri.

„În vederea închiderii celor două depozite de deșeuri industriale din Suplacu de Barcău prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, al cărui solicitant eligibil este Administrația Fondului pentru Mediu, este necesară modificarea regimului juridic al imobilelor în cauză, prin trecerea acestora din proprietatea publică a comunei, în proprietatea publică a statului și administrarea AFM”, se arată în nota de fundamentare.

„Tot în ședința de astăzi am transferat două suprafețe de teren din administrarea Unităţii Administrativ-Teritoriale Suplacu de Barcău din Bihor la AFM, sunt două platforme de depozitare de deșeuri care vor fi închise din fondurile AFM, folosind și fonduri europene. Rămân în continuare 44 de depozite care trebuie închise în România, 9 dintre ele sunt deja pe contractul de finanțare din fonduri europene, 25 dintre ele sunt platforme industriale care zeci de ani au fost neglijate, nu sunt închise, nu sunt gestionate și căutăm soluția exproprierii și transferului dreptului de proprietate asupra acestor suprafețe de teren și depozite, la AFM sau la altă instituție, pentru a le închide”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Bárna, la finalul şedinţei.

Risc de infrigement

Aşadar, rămâne de văzut care va fi soarta celorlalte şapte depozite poluate istoric din Bihor şi care trebuie închise şi curăţate.

Este vorba de două bataluri cu reziduuri petroliere, adică gudroane acide din comuna Derna, care au aparţinut SC Petrol Derna SRL, trei halde de şlam rămase în urma fabricii de alumină din Oradea, care în prezent aparţin SC Ingens SRL (fosta SC Cemtrade SA), o haldă de şlam de la fosta Alumina care aparţine SC Fibrocim SRL şi două depozite neconforme pentru deşeuri industriale periculoase solide, respectiv lichide, care aparțin SC Sinteza SA.

Alături de alte depozite din ţară, acestea se află pe o listă pentru care România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiţie, în 2018, pentru că autorităţile nu au luat măsuri pentru închiderea şi ecologizarea lor.

Hotărârea Curţii de Justiţie nu a prevăzut sancţiuni financiare pentru ţara noastră, ci obligativitatea de a lua măsuri urgente. Totuşi, neîndeplinirea acestei obligaţii ar putea atrage o procedură de infrigement, cu amenzi uriaşe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Grija parinteasca fata de niste escr*ci
Austriecii chiar fac ce vor cu/din noi! Toti stim la ce/cine fac referire.
Postat 14 August 2021, 06:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON