Tribunalul Bihor s-a pronunţat marţi cu privire la cele 11 contestaţii împotriva măsurilor asiguratorii înaintate instanţei de familiile medicilor şi asistenţilor cercetaţi pentru corupţie în dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii Bihor.
Este vorba despre solicitările făcute de medicii Vasile Sălăjan, Ovidiu Pleşa, Ana Guţ, Emilia Cun şi Anca Grigorescu, asistenţii Violeta Coşa, Pelle Johannes, Gianina Ţigan, Ioana Precup şi Monica Ignat, respectiv contabila clinicii Thoracut, Geta Arnăutu, şi viitorul ginere al doctoriţei Cun, medicul Marius Rus.
Judecătorii au admis doar în parte contestaţiile, restituind mai multe imobile, terenuri şi maşinile puse sub sechestru, dar şi sume de bani. În cazul doctoriţei Ana Guţ, magistraţii au ridicat sechestrul doar de pe un autoturism, pentru Marius Rus a fost dispusă restituirea celor 5.700 lei, 200 dolari şi 16.400 euro găsiţi în locuinţă, în timp ce asistentei Violeta Coşa i s-au ridicat sechestrele aplicate pe o casă, un apartament, un teren şi două autoturisme, plus o remorcă.
Asistentului Pelle Johannes i-au fost restituţi cei 1.100 lei găsiţi în locuinţă, iar în cazul Gianinei Ţigan instanţa a dispus ridicarea sechestrului aplicat pe două imobile şi un teren. În cazul familiei Cun, judecătorii au ridicat sechestrul de pe trei imobile, un teren intravilan şi alte două situate în extravilan, doctorului Ovidiu Pleşa i-au admis solicitarea pentru un teren, o casă şi o maşină, pentru asistenta Monica Ignat pentru două imobile, un teren şi o maşină, asistentei Ioana Precup pentru un teren şi o clădire, iar doctoriţei Anca Grigorescu pentru două imobile şi un teren.
În cazul doctorului Vasile Sălăjan, instanţa a dispus ridicarea sechestrelor pe imobilele şi terenurilor achiziţionate înainte de 2008.
Decizia instanţei este definitivă.
Proprietăţile medicilor, asistentelor şi familiilor acestora au fost puse sub sechestru în dosarul de corupţie instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Bihor care a scos la lumină faptul că toate deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate pentru pensiile de boală, precum şi revizuirile periodice, se eliberau pe şpăgi plătite medicilor.
Cercetările în acest caz sunt încă în derulare, cu întreg personalul Serviciului Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor – 5 medici şi 5 asistenţi medicali – în stare de arest preventiv.
Cei 10 inculpaţi au solicitat, încă de la bun început, revocarea arestului preventiv, cererile fiind respinse până în prezent de instanţele de judecată.
Luni, medicii Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Vasile Sălăjan au făcut o nouă încercare, cerând instanţei să înlocuiască arestul preventiv cu o măsură mai blândă, cerere care va fi analizată de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor pe 9 iulie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.