URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Dosarele pandemiei: 16 anchete penale deschise în Bihor, nici una pornind de la sesizările DSP

Dosarele pandemiei: 16 anchete penale deschise în Bihor, nici una pornind de la sesizările DSP BĂIEŢI BUNI. Din cele 16 dosare instrumentate de procurorii bihoreni, 6 vizează fapte comise la intrarea prin vămile Borş şi Nădlac de „stranieri” care au minţit ca să nu fie puşi în carantină. Tot din Borş au fost săltaţi agenţii de frontieră Viorel Chiş şi Munteanu Matei, care au lăsat acasă șapte bărbaţi ce s-au pretins șoferi de TIR, patru declarând că au dat şpagă. Arestaţi de Tribunal, cei doi au fost eliberaţi de Curtea de Apel, unde judecătorii au motivat aberant cum că frontieriști erau bine integrați în societate, n-au fost violenţi și sunt anchetaţi pentru prima oară. Băieţi buni, adică...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câţi bihoreni sunt bănuiţi că au încălcat interdicţiile impuse prin Ordonanţele militare în cele două luni de izolare şi câţi sunt anchetaţi pentru cea mai gravă acuză, că şi-au pus în pericol semenii?

La solicitarea BIHOREANULUI, procurorii Parchetului judeţean au inventariat anchetele începute pentru infracţiuni specifice crizei Covid. Din cele 578 dosare penale înregistrate în ţară, 16 sunt în Bihor, toate formate - interesant - ca urmare a unor sesizări din oficiu din partea poliţiştilor, niciunul după vreun demers al inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică, aşa cum ar fi fost de aşteptat...

Primele dosare

Potrivit datelor transmise de procurori, anchetele vizează infracţiuni precum zădărnicirea combaterii bolilor şi falsuri, acestea din urmă pentru adeverinţe de angajator măsluite şi depistate de poliţişti la persoane care circulau pe stradă ori declaraţii făcute de "stranieri" care încercau să scape de carantina obligatorie la intrarea în ţară, dându-se şoferi de TIR sau veniţi din zone neafectate de pandemie.

Unele cazuri au fost prezentate de BIHOREANUL, cum este şi cel al orădencei Mihaela Marian, prima persoană depistată cu coronavirus în Bihor în luna martie şi prima "titulară" a unui dosar la Parchetul Oradea fiindcă ar fi ascuns că vine din Italia.

O altă orădeancă a intrat în atenţia anchetatorilor fiindcă a chemat Ambulanţa şi nu a spus că avusese contact cu persoane infectate, expunând astfel echipajul, iar o femeie din Tăşad pentru că a fugit din Spitalul Municipal înainte de finalizarea testului.

Fente la frontieră

În cercetări a ajuns şi conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, reclamată de un sindicalist pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor fiindcă a decis ca şefii centrelor de plasament să nu intre în izolare la locul de muncă sau la domiciliu.

Cercetările în acest dosar nu s-au terminat, la fel ca în cazul celor doi poliţişti de frontieră din Borş, Munteanu Matei şi Viorel Chiş, acuzaţi că ar fi "taxat" şapte bihoreni din Tăuteu şi Popeşti întorşi din Germania, ca să-i înregistreze drept şoferi de TIR şi să-i scape de carantină.

Oamenii au fost prinşi cu minciuna de Poliţie, care a descoperit că doi "şoferi" nici nu aveau dreptul să urce la volan: unul nu avusese niciodată permis, iar celuilalt îi fusese anulat. Duşi în carantină şi puşi sub acuzare, oamenii au denunţat combinaţia ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie, inclusiv şpaga plătită la intrarea în ţară: câte 50 euro de persoană.

"Bine integraţi"

Matei şi Chiş au şi fost arestaţi preventiv pe 28 aprilie, dar au scăpat pe 4 mai, când judecătorii Laura Soane şi Rareş Şerban de la Curtea de Apel Oradea au decis că pot fi cercetaţi sub control judiciar.

Argumentul? Deşi erau acuzaţi de fapte grave, "care au avut o rezonanţă în rândul comunităţii", judecătorii au conchis că nu au comis fapte cu violenţă şi, deci, "nu se justifică strict din acest punct de vedere luarea măsurii arestului preventiv". Mai ales că "sunt bine integraţi în societate, sunt la primul contact cu legea penală, au familii şi lucrează ca agenţi de poliţie de frontieră de aproximativ 20 de ani, fără să aibă constatate abateri". Cum ar veni, fără să mai fi fost prinşi...

Pensii "în carantină"

Un dosar penal a fost deschis şi la Beiuş, unde poliţiştii au pornit o anchetă după ce patru funcţionari ai Casei de Pensii şi soţia gravidă a unuia dintre ei au ajuns la spital, depistaţi cu coronavirus. Situaţia a afectat grav activitatea oficiului din Beiuş, închis o săptămână din lipsă de personal şi pentru dezinfecţie, dar şi viaţa altor familii din zonă, în total 35 de persoane, contacţi ai bolnavilor, fiind izolate la domiciliu.

Tot la Beiuş se fac cercetări şi în cel mai nou - şi ciudat - dosar, deschis săptămâna trecută pentru zădărnicirea combaterii bolilor, vizând un bărbat din satul Lupoaia (comuna Holod) care, infectat fără să ştie, a băgat în spital un consătean, iar pe alte 15 persoane în izolare. Verificările în acest caz au început pe 3 mai, după ce un localnic, meşter zidar, s-a simţit rău şi a ajuns în Spitalul Municipal, unde a fost confirmat cu Covid.

Luat la întrebări, bărbatul a povestit medicilor că înainte cu câteva zile lucrase la casa unui consătean. Acesta a fost testat imediat, fiind depistat şi el cu coronavirus, însă n-a fost internat, fiind lăsat în izolare la domiciliu, la fel ca alte 15 persoane cu care şi el, şi meşterul au intrat în contact.

DSP "la cutie"

Una peste alta, în Bihor se fac cercetări în 16 cauze penale pentru încălcări ale Ordonanţelor Militare şi legilor în timpul stării de urgenţă, cele mai multe dosare fiind înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (10), urmat de cele din Beiuş (3), Marghita (2) şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor (1).

Toate dosarele au pornit de la sesizări ale poliţiştilor din judeţ, datori să verifice dacă localnicii întorşi din străinătate şi trimişi în izolare la domiciliu aveau actele în regulă şi respectau restricţia. Ar fi fost, cu siguranţă, mai multe dacă inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică ar fi fost mai vigilenţi în timpul anchetelor epidemiologice. Atât doar că, după cum a descoperit BIHOREANUL, cele mai multe anchete le-au lăsat pe seama poliţiştilor.

"DSP-ul nu vine în teritoriu, noi le dăm numele şi numărul izolaţilor, contacţilor, datele de contact, iar ei îi chestionează pe oameni telefonic. Dacă mai iese la iveală vreun contact, ne informează să extindem numărul izolaţilor", descrie unul dintre oamenii legii modul în care se desfăşoară o astfel de anchetă.

Teste pe alese

Mai grav, în numeroase situaţii, inspectorii sanitari nici nu îi testează pe contacţii direcţi ai bolnavilor (soţ, soţie, copii) cu care aceştia locuiesc. O astfel de neglijenţă ţine de trei săptămâni în izolare 22 de localnici din Finiş. Prima îmbolnăvită, o femeie, a fost internată la Oradea în urmă cu o lună, iar familia ei şi încă două cu care a intrat în contact au fost plasate în izolare.

La o săptămână după expirarea celor 14 zile, bărbatul femeii, care nu fusese testat, a ajuns şi el la spital. "Acum, două din cele trei familii sunt din nou în izolare la domiciliu. Oamenii sunt disperaţi. Asta se întâmplă când au loc neglijenţe şi nu se fac testări", zic sursele BIHOREANULUI.

Reprezentanţii DSP au o explicaţie halucinantă pentru faptul că testează la nimereală contacţii bolnavilor. "Cazurile menţionate nu au fost simptomatice şi nu au necesitat testare, în conformitate cu metodologia Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile", susţine purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ. Cum au stabilit acest lucru? "În baza monitorizărilor zilnice", spune medicul, fără să poată explica cum s-a făcut monitorizarea. Dacă nu cumva de formă...


CINE RĂSPUNDE?
22 de zile, nici testat, nici monitorizat

BIHOREANUL a descoperit, de altfel, cel puţin un caz în care această monitorizare a lipsit cu desăvârşire. Este vorba despre beiuşeanul Claudiu Borza, a cărui soţie, funcţionară la Casa de Pensii, este internată în Oradea, dar care în cele 22 de zile cât a fost izolat la domiciliu nu a fost nici testat, nici monitorizat de DSP. "Acum, dacă sunt infectat şi îmbolnăvesc pe cineva, cine răspunde? Ei sau eu?", se întreabă Borza.

Răspunde tot el, pentru că el i-a îmbolnăvit, spun poliţiştii, dar nu e exclus, totuşi, ca în astfel de situaţii să se ceară socoteală şi funcţionarilor neglijenţi. Ca atare, în cazuri precum acesta, organele de anchetă vor ridica şi dosarele epidemiologice întocmite de DSP, pentru a vedea în ce a constat munca inspectorilor. În fapt, deja ştiu, dar vor să vadă cum e pe hârtie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
lipitori
Ca si CAS-ul: i-au bani si atât! Nici o responsabilitate cred ei ca nu au. Doar sa incurce lumea si sa ii jumulească .
Postat 20 Mai 2020, 10:29 de scorilo
paltidul nazist loman
Amu serios, cat timp esti asimptomatic, ce vina ai??? Degeaba porti masca, daca idiotii nu poarta...
Postat 20 Mai 2020, 08:14 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON