URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Corona-șpăgarii: Cum au ajuns în cătuşe Munteanu Matei şi Viorel Chiş, polițiștii de frontieră din Borș arestați pentru corupție

Corona-șpăgarii: Cum au ajuns în cătuşe Munteanu Matei şi Viorel Chiş, polițiștii de frontieră din Borș arestați pentru corupție LECȚIA DIN FRONTIERĂ. Agenţii Munteanu Matei (dreapta) şi Viorel Chiş (stânga) au fost ridicaţi de ofiţerii DGA chiar din PCTF Borş, de faţă cu colegii de tură şi şoferii care tranzitau frontiera, cu rol de „învățătură de minte”, fiind duși apoi direct la audieri, iar în final arestați pentru 30 de zile
Corona-șpăgarii: Cum au ajuns în cătuşe Munteanu Matei şi Viorel Chiş, polițiștii de frontieră din Borș arestați pentru corupție SĂLTAŢI „ÎN DIRECT”. După o carieră de peste două decenii pe frontieră, agenții Munteanu Matei (dreapta) şi Viorel Chiş (stânga) au fost reținuți chiar la Vama Borș și riscă acum să iasă forţat din sistem, după ce au periclitat sănătatea publică, transformând în „afacere” până și întoarcerea românilor în țară, de frica pandemiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Corupţie, fals informatic şi zădărnicirea combaterii bolilor - sunt acuzaţiile pentru care doi agenţi de frontieră din Borş au fost reţinuţi marţea trecută şi apoi arestaţi preventiv de Tribunalul Bihor.

Munteanu Matei şi Viorel Chiş au fost daţi pe mâna ofiţerilor anticorupţie de şapte bihoreni întorşi din Germania, pe care agenţii i-au înregistrat ca şoferi profesionişti la intrarea în ţară, ca să nu fie trimişi în carantină, Matei primind în schimb o mică „atenţie” de 200 de euro.

Povestea, după cum a aflat BIHOREANUL, a fost scoasă la iveală de un poliţist comunal mai cu băgare de seamă, care i-a căutat de acte pe „şoferi”, descoperind că doi dintre ei nici măcar nu aveau permise de conducere...

„Şoferii” din Marghita

Un comunicat al Parchetului Marghita anunţa pe 13 aprilie, lapidar: „Organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că șapte persoane din comunele Tăuteu şi Popeşti, cu vârste cuprinse între 23 şi 41 de ani, care s-au întors recent din Germania, au dat declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa autorităţilor, în legătură cu natura activităţii prestate în străinătate, în scopul sustragerii de la instituirea măsurii de carantină”.

Solicitat de BIHOREANUL să lămurească în ce au constat declaraţiile false, prim-procurorul din Marghita, Adrian Muntean, a explicat atunci, succint, că la intrarea în ţară oamenii declaraseră că au lucrat ca şoferi pe maşini de transport marfă, deci ar fi făcut parte din categoria persoanelor care, potrivit ordonanţelor militare, se pot izola la domiciliu în loc să fie puse în carantină, cu condiţia să prezinte şi o adeverinţă asumată de angajator.

În realitate, însă, doar unul singur a lucrat în acest domeniu, iar ceilalţi au minţit. Ba mai mult, a aflat BIHOREANUL, doi nici nu aveau dreptul să şofeze.

Şoferie fără permis

Descoperirea a fost făcută de şeful Postului de Poliţie Tăuteu, Florin Ciarnău, dator în această perioadă să verifice dacă localnicii trimişi în izolare la domiciliu respectă această măsură. Poliţistul îi ştia pe trei dintre bărbaţi şi, când a trebuit să-i ia în evidenţă, i-a verificat şi de acte. Aşa a constatat că niciunul nu avea documente cu care să demonstreze că ar fi lucrat ca şoferi pe vreo maşină de transport marfă, ba doi dintre ei nici nu aveau dreptul să urce la volan. Unul nu avusese niciodată permis de conducere, iar celuilalt îi fusese anulat.

Ca atare, poliţistul le-a întocmit dosare penale pentru fals în declaraţii, oamenii fiind ridicaţi şi plasaţi într-un centru de carantină din Băile Felix, unde în scurt timp au ajuns şi alţi patru săteni din Popeşti, găsiţi şi ei cu actele în neregulă.

Denunţ din carantină

Cum de nu au observat problemele poliţiştii de frontieră din Borş? Au descoperit ofiţerii Serviciului Judeţean Bihor al Direcţiei Generale Anticorupţie, cărora cei şapte bărbaţi, închişi pe 13 aprilie în centrul de carantină din Felix, le-au povestit cum au fentat legea.

La intrarea în ţară, s-au prezentat cu două autoturisme şi nici unul nu avea vreo adeverinţă eliberată de un angajator, care să ateste că ar fi lucrat pe maşină de transport marfă, obligatorie potrivit ordonanţelor militare. Unul singur a prezentat un act în limba germană care-i fusese transmis pe drum, pe telefon, prin WhatsApp, ceilalţi susţinând la intrarea în ţară că n-au cerut, pentru că nu ar fi ştiut că aveau nevoie de un asemenea document.

Declaraţiile pe proprie răspundere care se completează la intrarea în ţară pentru a fi înregistrate în baza de date computerizată le-au scris chiar poliţiştii de frontieră, care au bifat pentru fiecare dintre ei atât rubrica potrivit căreia ar fi şoferi pe maşini de transport marfă, cât şi cea că se deplasau în astfel de maşini, deşi în realitate toţi veniseră cu autoturisme.

Pentru ajutorul primit, au dezvăluit oamenii, poliţistul de frontieră care a verificat maşina în care călătoreau patru dintre ei a cerut câte 50 euro de persoană, bani pe care aceştia i-au şi achitat.

„Băiat deștept”

Poliţiştii de frontieră cu care cei şapte bărbaţi au „rezolvat” să fie lăsaţi acasă au fost identificaţi rapid: Munteanu Matei (foto) şi Viorel Chiş, doi dintre veteranii din Borş, cu o vechime de peste două decenii.

Deşi circulă cu un Mercedes GLC, participă la competiţii enduro cu un ATV de ultimă generaţie, în valoare de peste 10.000 euro, și apare mereu în anturajul unor persoane suspuse, inclusiv procurori şi oameni de afaceri, oficial, în declaraţiile de avere, Matei apare ca un funcţionar modest, fără maşină, şi având în proprietate un singur teren de 480 mp în Sânmartin, şi acela trecut pe numele soţiei.

Numele lui a ridicat de-a lungul anilor mai multe suspiciuni de corupţie, apărând şi în dosarul colegului Marinel Marţi, acuzat că ar fi permis ieşirea din ţară a unor persoane cu probleme penale, contra cost, evident. Mereu, însă, acuzaţiile au fost clasate din lipsă de probe. Până marţea trecută, când şi el, şi colegul său de tură au fost „săltaţi” chiar de la locul de muncă de poliţiştii DGA Bihor şi duşi la audieri la Poliţia Bihor, unde au înnoptat în Arest.

Cu „Nu” în braţe

Cazul este anchetat de Parchetul Bihor, care a comunicat acuzaţiile aduse fiecăruia în parte: lui Matei patru infracţiuni de luare de mită, trei de fals informatic şi patru de zădărnicirea combaterii bolilor, iar lui Chiş câte trei infracţiuni de abuz în serviciu, de fals informatic şi de zădărnicirea combaterii bolilor.

În aceeaşi zi de miercuri, Tribunalul Bihor a dispus arestarea celor doi poliţişti de frontieră pentru 30 de zile, în ciuda pledoariilor avocaților angajaţi de Matei - Bogdan Meşter, Paul Cristea şi Bogdan Bodea, şi de Chiş - Lavinia Blaga.

La fel ca în faţa anchetatorilor, la audierea de la Tribunal, Matei a negat că ar fi pretins şi primit şpagă ori că şi-ar fi încălcat obligaţiile de serviciu, după cum a declarat BIHOREANULUI avocatul Meşter. „Nu avem niciun flagrant sau alte probe care să convingă un observator independent şi imparţial că s-a săvârşit infracţiunea de luare de mită”, a spus apărătorul, susţinând că poliţistul a explicat pe 7 pagini toate reglementările şi dispoziţiile în baza cărora a acţionat, respectându-le întocmai.  

Anchetă în desfăşurare

Viorel Chiş (foto), în schimb, a pledat vinovat, dar de... neglijenţă. „Clientul meu a fost de bună credinţă, a recunoscut că nu a fost suficient de atent în ce priveşte declaraţiile pe proprie răspundere care i s-au prezentat. Spune că a mizat pe buna credinţă a pasagerilor”, a declarat avocata sa, Lavinia Blaga.

Cert este că ambii agenţi de frontieră au contestat arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Bihor, iar luni, 4 mai, Curtea de Apel Oradea i-a plasat sub control judiciar.

Între timp, procurorii şi ofiţerii DGA Bihor continuă ancheta, verificând toate persoanele care, de la declararea stării de urgenţă, au intrat în ţară ca „transportatori de marfă” pe tura celor doi. Cine ştie, poate nu doar pe cei şapte săteni din Tăuteu şi Popeşti i-au ajutat...


SCANDAL
Revelion cu ţăndări

Despre agentul Munteanu Matei, BIHOREANUL a mai scris la începutul anului trecut, după ce poliţistul a fost reclamat la Parchetul Beiuş împreună cu primarul din Rieni, Gheorghe Bota, şi cu fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, Daniel Coraş.

Cei trei sărbătoriseră Revelionul la Bunteşti, unde Matei are o casă, iar la miezul nopţii au ieşit în stradă, unde şi-au descoperit maşinile cu cauciucurile tăiate, motiv pentru care, zărind în preajmă bolidul unui interlop local, Cornel Matei, zis Rizo (foto), și acesta o mică „vedetă”, i-au spart parbrizul.

Păgubaşul a sunat la 112 ca să reclame distrugerea şi ulterior a depus o plângere penală pe numele celor trei, dosarul fiind în final clasat, fiindcă Rizo nu și-a mai susținut-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON