URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2020, 15:49

Dosar penal pentru distrugere din culpă după teribilul incendiu de la Piaţa Cetate din Oradea. Raportul pompierilor nu e gata

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au deschis dosar penal pentru distrugere din culpă în cazul incendiului care a mistuit hala veche din Piaţa Cetate, cercetările fiind pornite deocamdată doar pentru faptă, deoarece pompierii nu au transmis rezultatele verificărilor desfăşurate pentru stabilirea cauzelor care au dus la izbucnirea focului.

Potrivit unei informări transmise de procurori la solicitarea BIHOREANULUI, în caz "se desfăşoară cercetări sub aspectul infracţiunii de distrugere din culpă prevăzută în articolul 255 aliniatul 1 din Codul penal", adică distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuințare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparține făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârșită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Procurorii au reţinut că în urma incendiului pornit în noaptea de 18 iulie, în jurul orei 1, au fost distruse prin incendiere clădirea, acoperişul "şi mai multe bunuri ale unor persoane fizice şi juridice ce se aflau în interiorul şi exteriorul clădirii". 

Anchetatorii au explicat în comunicatul transmis că în prezent nu au suspect în cauză şi nu au primit concluziile specialiştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, "raportul acestora fiind necesar pentru stabilirea cauzelor declanşării incendiului şi, ulterior, pentru identificarea persoanelor responsabile". 

Contactată de reporterul BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca, susţine că în acest caz comisia de anchetă constituită pentru stabilirea cauzelor incendiului nu şi-a finalizat verificările. "Sunt situaţii în care ancheta poate dura chiar şi o jumătate de an", spune Roşca. 

Hala monument istoric din Piaţa Cetate a fost distrusă integral într-un incendiu produs în noaptea de 17 spre 18 iulie, urmând să fie reconstruită şi integrată în proiectul de modernizare a Pieţei Cetate care va demara anul viitor. Lucrările vor fi cofinanţate din fonduri europene prin programul Interreg România - Ungaria 2014-2020. Valoarea totală eligibilă a proiectului pentru Oradea se ridică la 6,5 milioane euro, sumă care nu cuprinde costurile parcării subterane. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
Daca raportul pompierilor nu e gata, de unde stiu parchetarii ca e distrugere din culpa?!
Postat 04 Septembrie 2020, 16:11 de pinonel
Nu neaparat
Incendierea poate fi si neintentionata, dar produsa din culpa, adica din cauza neglijentei unor persoane, nerespectarii normelor legale, etc. E foarte probabil sa ne aflam in aceasta din urma situatie. Numai ca, din experienta precedentului eveniment de la Palatul episcopal, e tot foarte probabil ca ancheta sa nu mearga pana la capat.
Postat 03 Septembrie 2020, 09:43 de Musti
Zice ancheta că a fost ... PRIN INCENDIERE !?!
Adică ... o mână criminală !?! Nu ca la Palatul Episcopal, unde a fost ... DIN NEGLIJENȚĂ !?! E mare diferența între "neglijență" și "incendiere" !?! Se confirmă astfel că Primăria e bună de plată, iar edilii vinovați din culpă !?!
Postat 02 Septembrie 2020, 19:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON