URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2024, 16:25

Donald Trump ar încuraja Rusia să „facă ce naiba vrea” cu țările NATO care nu investesc destul în apărare (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul președinte american Donald Trump a făcut declarații îngrijorătoare la un miting în fața susținătorilor săi, în cursa pentru a primi nominalizarea Partidului Republican pentru un nou mandat la Casa Albă.

El a afirmat că, atunci când era președinte, a avertizat șefii statelor NATO că Statele Unite ale Americii nu îi vor apăra de Rusia - ba chiar ar încuraja regimul de la Moscova „să facă ce naiba vrea” - dacă aceștia nu investesc destul în bugetele de apărare, adică măcar 2% din PIB, țintă fixată în cadrul Alianței. 

„NATO era praf când mi-am făcut eu apariția”, a spus Trump la un miting electoral în Conway, Carolina de Sud, potrivit Digi24.ro, care citează CNN.

„Am zis: Toată lumea trebuie să plătească. Ei au spus: Bine, dar dacă nu vom plăti, vei continua să ne aperi? Am zis: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a povestit fostul președinte american.  

În acest context, Donald Trump a spus că „un președinte al unei mari țări”, pe care nu l-a nominalizat, l-a întrebat la un moment dat dacă SUA i-ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti”. „Nu, n-o să vă protejez”, i-a răspuns Trump. „De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce naiba vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile”, a relatat Donald Trump acea discuție, primind aplauze de la susținătorii săi. 

După aceste declarații, care se referă la încălcarea articolului 5 din tratatul NATO, Casa Albă a reacționat, caracterizând afirmațiile lui Donald Trump ca fiind „îngrozitoare și labile”, potrivit Digi24.ro. 

„Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că principala responsabilitate a fiecărui comandant este siguranţa poporul american şi respectarea valorilor care ne unesc. Încurajarea invadării aliaților noștri cei mai apropiaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă – şi pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia Statelor Unite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

CNN subliniază că Donald Trump prezintă informații greșite referitoare la felul în care funcționează NATO. Sursa citată subliniază că „autoapărarea colectivă” este principiul de bază al NATO și este definită de prevederile articolului 5 al Tratatului Alianței, care prevede explicit că un atac armat împotriva unui stat membru va fi considerat „un atac armat împotriva tuturor”.

Totodată, NATO a fixat pentru fiecare stat membru o țintă de cel puțin 2% din PIB acordat cheltuielilor pentru apărare. Majoritatea țărilor din Alianță nu îndeplinesc însă acest obiectiv. Cu toate acestea, acest „prag” de 2% din PIB nu reprezintă o obligație și nici nu generează „facturi”, așa cum percepe Donald Trump modul de finanțare.

Nu demult, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a relatat o discuție la care a fost martor în 2020, între fostul președinte american Donald Trump și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care fostul lider de la Casa Albă i-ar fi transmis explicit șefei CE că, în cazul în care Europa este atacată, Statele Unite nu vor interveni.

Donald Trump a lăudat de-a lungul anilor politica lui Vladimir Putin. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Și nu zice bine?
Nu înțeleg ce se agită lumea. Sunt afirmații de bun simț.
Postat 12 Februarie 2024, 14:54 de CivisUlpianum
din nou
si iarasi , va instaura pro-slavisme in EEC , in special pe fasia estica , in statele sarace , bine-inteles jaf sub forma de patrio-nationalism local, pana cand Germania va considera sa se reinarmeze din nou ...cumva ciclic accelerat ..
Postat 12 Februarie 2024, 09:38 de sodelica
CORECT
Corect ce spune omul. NATO sta prin colaborare, nu poate fi NATO doar pe spatele SUA! Nu poti astepta ca doar SUA sa investeasca si tu sa dormi linistit doar pe inverseala! UE este interesata doar in sustinerea inversului in rest..... piara toti normalii! Germania, Franta,.. au tarit bine mituiti cu gaz rusec ieftin, au tacut si au incasat profit acu maraie cand e vorba de securitatea, aia sa o faca Romania, Bulgaria,.... niste misei!
Postat 12 Februarie 2024, 08:27 de scortosul
Inca ceva
Uniunea Europeana (cei care iau decizii la Bruxelles), nu sunt in stare nici macar sa-si securizeze frontierele. Intra migrantii in Europa prin ele ca prin branza, dupa care sunt acuzati si platesc pretul doar Romania si Bulgaria! Grosul migrantilor intra pe Marea Mediterana. Se stie ca guvernul german plateste sau cel putin a platit nave ale unor ONG-uri ca sa-i preia pe migranti pe mare si sa-i debarce in Europa, Au facut italienii scandal pe aceasta tema. Se acuza unii pe altii. Francezi pe italieni, italienii ii acuza pe toti, pt ca la ei ajung migrantii. Englezii pe francezi pt nesecurizarea Canalului Manecii, etc dar pretul il platim doar noi si bulgarii. Nu e asta o debandada ? De ce nu detaseaza fiecare tara UE graniceri, prin rotatie, la frontiera de est. Pana la urma este si frontiera lor. Tarile baltice, Polonia si Finlanda au trecut la masuri sporite la granita datorita invaziei de migrant facilitata in zona lor de catre rusi si belorusi.
Postat 12 Februarie 2024, 00:31 de Riviera
Traim pe Pamant, nu in Paradis
E un lucru bun ca fiecare tara sa investeasca in propria aparare. Cred ca tot datorita lui (acel procent de 2% din PIB de care tot vorbea cand a fost presedinte), au inceput sa se miste si la noi lucrurile in privinta reinvestirii in sistemul de aparare nationala. Iata, nu se stie niciodata cand ai nevoie sa fii pregatit. Uniunea Europeana trebuie sa-si asume si singura o forta de descurajare a agresorilor.
Postat 11 Februarie 2024, 23:49 de Riviera
Un clovn
Un cretin dement.
Postat 11 Februarie 2024, 20:10 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON