URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Martie 2020, 15:59

Doi medici orădeni și-au donat casa şi obiecte de circa 50.000 de euro Muzeului Țării Crișurilor. Ce se va întâmpla cu donaţia (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi medici orădeni, Ioan şi Stella Chişiu, au donat la trecerea în nefiinţă casa în care locuiau Muzeului Ţării Crişurilor. Locuinţa este plină cu tablouri, bibelouri şi goblenuri specifice perioadei interbelice, care au fost evaluate la circa 50.000 de euro.

Locuinţa le-a fost prezentată vineri jurnaliştilor de directorul MŢC Aurel Chiriac, preotul Dorel Octavian Rusu, care a fost un apropiat al celor doi medici, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang.

Strănepoata lui Vasile Mangra

Casa care se află pe strada Muzeului nr. 13 este locuinţa pe care a moştenit-o doctoriţa Stella Chişiu după moartea părinţilor săi. "Familia lor a fost una specială, Stella fiind strănepoata mitropolitului Vasile Mangra. Chiar dacă după căsătorie a renunţat la numele său, pe parafa sa de medic şi-a lăsat numele acesta, de care era foarte mândră", a povestit preotul ortodox Dorel Octavian Rusu. 

Acesta le-a mai spus jurnaliştilor şi că cei doi au fost medici cunoscuţi în judeţ, Ioan Chişiu fiind medic generalist în Băile Felix, iar Stella Chişiu dermatolog la fostul ambulatoriu al Spitalului Judeţean, de vizavi de magazinul Crişul.

"De fiecare dată când veneam pe la ei eu numeam locuinţa «Casa-muzeu», iar după moartea soţului, din 2015, Stella ne-a chemat pe mine şi pe soţia mea şi ne-a spus că ar dori să o ofere moştenire muzeului, pentru ca toate obiectele să fie admirate de oricine doreşte", a mai spus preotul care le-a arătat jurnaliştilor şi o carte cu poezii scrisă de doctoriţă şi intitulată "Clepsidra vieţii".

De altfel, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, a ţinut să recite câteva versuri dintr-o poezie scrisă de Stella Chişiu.

Casă valoroasă

"Îmi pare rău că am avut ocazia numai de două ori să mă întâlnesc cu doamna, pentru că în februarie anul trecut a murit. Ea ne-a lăsat prin testament casa, grădina şi toate lucrurile care sunt aici cu dorinţa de a deveni o Casa Memorială a celor doi", a explicat Aurel Chiriac.

Casa are în total 310 obiecte valoroase, evaluate de MŢC la suma de 50.000 de euro. Aceasta este plină de tablouri, bibelouri, goblenuri şi cărţi, iar pardoseala casei a fost decorată chiar de mâna doctorului căruia îi plăcea să facă mozaicuri. Chiar şi cele trei băi, de la fiecare nivel al casei, sunt decorate artistic, faianţa fiind pictată cu diverse peisaje (foto).

După cum a precizat directorul MŢC, casa are o suprafaţă de 243 mp, având trei niveluri, parter şi două etaje. La aceştia se adaugă şi 340 mp ai grădinii din spate şi o pivniţă spaţioasă.

Deschisă la "Noaptea Muzeelor"

"Noi vom păstra toate obiectele, iar Consiliul Judeţean va aloca pentru început 50.000 de lei pentru lucrările de reparaţie şi amenajare a pereţilor, a scărilor şi a tot ce este şubred", a mai spus Chiriac. Acesta a mai adăugat şi că la parter va fi Casa Memorială a doctorilor Ioan şi Stella Chişiu, în timp ce la etaj vor fi amenajate mai multe expoziţii între care şi una permanentă care va fi "Intelectualul orădean de-a lungul secolului al XX-lea". De altfel pe viitor Chiriac doreşte să deschidă în aceeaşi clădire un club al intelectualilor orădeni.

"Noi am estimat că lucrările de reparaţii şi amenjare vor dura circa un an, însă orădenii vor putea descoperi universul acestei familii în mai, la Noaptea Muzeelor", a mai adăugat Chiriac. 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ionescu Anca
...asta a vrut sa faca si un cadru universitar si medic de elita ce a stat moarta o luna i casa ce ia fost mormantul,datorita indiferentei medicilor de la pneumoftizio,dr marta,dar nu e el vinovat,...nu a mancat decat doi morcovi razuiti pe zi pana cand mi a spus dr osiceanu situatia ei,...daca a fost angajata la universitatea oradea si nici un medic nu a mers sa i ducade mancare ci au si concediat o ea fiind internata cu TBC,ce UNIVERSITATE E ASTA CRIMINALA DE CRIMINALA UNDE SE IAU TITLURI DE DOCTOR FARA SA TI CUNOSTI COLEGII,CADRELE SI DISCIPLINELE,...DESPRE CE VORBIM...IATA CA COVID 19 E DOAR INCEPUTUL PEDEPSEI...
Postat 09 Martie 2020, 13:58 de User anonimizat
Gest laudabil
Gest laudabil si din partea donorilor si a primitorilor!! Daca o asemenea initiativa va fi mediatizata si va deveni atractiva, probabil ca multi colectionari oradeni vor urma exemplul acesta!! Muzeul si cetatea au multe spatii pentru a pastra si expune colectii valoroase si a-i face cunoscuti pe colectionarii-donatori!!!
Postat 08 Martie 2020, 10:59 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON