URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2015, 14:25

Documente desecretizate: Alba Iulia şi Sf. Gheorghe, între oraşele care ar fi fost atacate de SUA în cazul unui război nuclear

Documente desecretizate: Alba Iulia şi Sf. Gheorghe, între oraşele care ar fi fost atacate de SUA în cazul unui război nuclear foto: antena3.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

800 de pagini de documente au fost declasificate, zilele trecute, de Arhiva Naţională de Securitate a SUA, documentele arătând care ar fi fost ţintele armatei americane în cazul unui război nuclear în perioada Războiului Rece.

Informaţia a fost făcută publică de site-ul Fox News, citat de agenţia de ştiri Mediafax, conform cărora armata americană era pregătită să atace peste 1.200 de oraşe din ţările comuniste, respectiv din Asia şi Europa, inclusiv din ţara noastră.

„Din România, pe liste apar oraşele Alba Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfîntul Gheorghe, Ciceu şi Vulcan”, arată Mediafax.ro, specificând că documentele fac parte dintr-un plan întocmit în 1956 şi denumit "Studiu privind necesarul de arme nucleare".

Noile documente făcute publice conţin informaţii despre 1100 baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind două aerodromuri din Belarus unde se aflau în acea perioadă bombardiere cu raza medie de acţiune, principala ameninţare la adresa statelor din Europa de Vest.  

Documentele precizează şi că ţintele din estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mică, pentru a face o diferenţiere clară faţă de URSS, arată Mediafax.

Atacurile urmau să fie făcute în cazul unui război nuclear, cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât şi cu rachete balistice intercontinentale.

Informaţiile au fost publicate pe site-ul Arhivei Naţionale de Securitate a SUA pe data de 22 decembrie, sub numele "Listele cu ţintele nucleare ale armatei americane în timpul Războiului Rece, declasificate pentru prima dată".

Niciun alt document de o asemenea însemnătate referitor la perioada Războiului Rece nu a mai fost desecretizat vreodată.

Pe de altă parte, mai scrie sursa citată, Arhiva Naţională de Securitate a SUA relevă şi că, spre deosebire de prezent, când Statele Unite şi Rusia negociază reducerea arsenalului nuclear, în acea perioadă a Războiului Rece, SUA şi-au mărit numărul armelor nucleare de la 12.000 în 1955 la 22.000 în 1961, în punctul culminant al acelei perioade.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON