URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Decembrie 2015, 14:25

Documente desecretizate: Alba Iulia şi Sf. Gheorghe, între oraşele care ar fi fost atacate de SUA în cazul unui război nuclear

Documente desecretizate: Alba Iulia şi Sf. Gheorghe, între oraşele care ar fi fost atacate de SUA în cazul unui război nuclear foto: antena3.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

800 de pagini de documente au fost declasificate, zilele trecute, de Arhiva Naţională de Securitate a SUA, documentele arătând care ar fi fost ţintele armatei americane în cazul unui război nuclear în perioada Războiului Rece.

Informaţia a fost făcută publică de site-ul Fox News, citat de agenţia de ştiri Mediafax, conform cărora armata americană era pregătită să atace peste 1.200 de oraşe din ţările comuniste, respectiv din Asia şi Europa, inclusiv din ţara noastră.

„Din România, pe liste apar oraşele Alba Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfîntul Gheorghe, Ciceu şi Vulcan”, arată Mediafax.ro, specificând că documentele fac parte dintr-un plan întocmit în 1956 şi denumit "Studiu privind necesarul de arme nucleare".

Noile documente făcute publice conţin informaţii despre 1100 baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind două aerodromuri din Belarus unde se aflau în acea perioadă bombardiere cu raza medie de acţiune, principala ameninţare la adresa statelor din Europa de Vest.  

Documentele precizează şi că ţintele din estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mică, pentru a face o diferenţiere clară faţă de URSS, arată Mediafax.

Atacurile urmau să fie făcute în cazul unui război nuclear, cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât şi cu rachete balistice intercontinentale.

Informaţiile au fost publicate pe site-ul Arhivei Naţionale de Securitate a SUA pe data de 22 decembrie, sub numele "Listele cu ţintele nucleare ale armatei americane în timpul Războiului Rece, declasificate pentru prima dată".

Niciun alt document de o asemenea însemnătate referitor la perioada Războiului Rece nu a mai fost desecretizat vreodată.

Pe de altă parte, mai scrie sursa citată, Arhiva Naţională de Securitate a SUA relevă şi că, spre deosebire de prezent, când Statele Unite şi Rusia negociază reducerea arsenalului nuclear, în acea perioadă a Războiului Rece, SUA şi-au mărit numărul armelor nucleare de la 12.000 în 1955 la 22.000 în 1961, în punctul culminant al acelei perioade.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON