URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
E momentul să ne gândim la deschidere, nu la noi închideri. Nu doar pentru că economiile se clatină şi oamenii o iau razna, ci şi pentru că, pur şi simplu, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit. De la peste 10.000 noi cazuri descoperite zilnic în toamnă, am coborât la 2.000-3.000/zi, cu mai puţin de 1.000 de pacienţi în ATI şi sub 100 de decese. În Oradea, de la 450 de pacienţi, în spitalul Covid sunt mai puţin de 200...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
17 Februarie 2021, 08:00

Doctorat cu cântec: O tânără solistă de muzică populară din Bihor e acuzată că şi-a plagiat lucrarea de doctorat (VIDEO)

Doctorat cu cântec: O tânără solistă de muzică populară din Bihor e acuzată că şi-a plagiat lucrarea de doctorat (VIDEO) GARANTATĂ DE MAMA. În timp ce Denisa Puşcău (stânga) a refuzat să demonstreze BIHOREANULUI că nu a plagiat, ba chiar a respins orice discuţie, mama sa, Florentina Puşcău (dreapta), s-a înfiinţat la redacţie, cerând să nu apară niciun articol despre ea. "Ca mamă vă rog, eu ştiu ce înseamnă să apari în ziare nevinovat", susţine femeia. Protagonistă în două dosare ale DNA Oradea, femeia n-a fost însă chiar aşa inocentă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Mărita-m-aş, mărita, da’ nimic nu ştiu lucra, c-am făcut atâta carte, da’ or ales să stau deoparte", sunt câteva dintre versurile cântate cu patos de Denisa Puşcău, una dintre solistele de muzică populară ale Bihorului. Tânăra ar vrea să dea costumul popular pe roba de judecător şi aspiră la o carieră universitară, la doar 28 de ani, fără experienţă în ştiinţe juridice, susţinând deja un doctorat în Drept.

Nici n-a apucat să-şi primească diploma de doctor, însă, că probitatea îi este pusă sub semnul întrebării. Un avocat bucureştean o acuză că l-a plagiat, copiind 25 de pagini dintr-o carte pe care o publicase el cu cinci ani în urmă. BIHOREANUL a încercat să verifice acuzaţia, dar surpriză! Cartea lui Puşcău a dispărut brusc, iar tânăra, în loc să-şi apere reputaţia, s-a ascuns în spatele mamei, care ani la rând s-a învârtit între avocaţi, procurori şi judecători. Ca inculpată...

"Un produs pe hârtie" 

Pe 3 februarie, avocatul bucureştean Radu Slăvoiu (foto), lector la Universitatea Nicolae Titulescu din Capitală, a dezvăluit pe site-ul juridice.ro cum a depistat că a fost plagiat. În textul narativ cu note umoristice intitulat "Citiţi-mi cartea "Protecţia penală a vieţii private". E genială! Cum de unde ştiu? Păi, de la Denisa Florina Puşcău", Slăvoiu povesteşte cum a găsit într-o librărie "un produs pe hârtie cu coperţi albastru spălăcit" care i-a atras atenţia.

"Pe copertă scrie "Ocrotirea penală a vieţii private a persoanei", 2021, Denisa Florina Puşcău, devin invidios că eu publicasem cartea "Protecţia penală a vieţii private" în 2016 şi, uite, doamna asta mi-a luat subiectul, că doar era al meu, că eu am publicat primul, zic să fiu civilizat că subiectul e în Codul penal, nu mi l-a dat mie mama de-acasă", scrie avocatul.

Răsfoind cartea, Slăvoiu a găsit un exemplu de speţă pe care el însuşi l-a dat în volumul său, apoi o propunere de lege care îi aparţine, în nici una dintre situaţii nefiind, însă, citat. "Pe urmă văd că scrie "în opinia noastră" şi mă gândesc că aşa am scris şi eu în 2016, dar eu o aveam în vedere şi pe nevastă-mea, că cu ea discutasem propunerea de lege ferenda, mă rog, o fi discutat şi autoarea cu nevastă-mea în 2021 şi o fi ieşit opinia lor fix ca şi opinia mea", a constatat, ironic, avocatul.

Filă cu filă

Slăvoiu a comparat cărţile, concluzionând că opera lui Puşcău are "pasaje copiate în proporţie covârşitoare, fără indicarea sursei". Autoarea a avut şi "contribuţii proprii": în pasajele unde el a scris "persoană", ea a folosit sinonimul "individ" şi invers.

Avocatul dă un singur exemplu concret: filele 113-130, respectiv 134-141 din cartea lui Puşcău, în total 25 pagini care ar fi fost copiate la virgulă. "De citat, mă indică de vreo 6 ori în cele 30 de pagini ale ei, adică ale mele, iar una dintre afirmaţiile pe care mi le atribuie nu-i a mea", mai spune lectorul. După cum se ştie, chiar şi indicând sursa, niciun autor nu poate copia pagini întregi dintr-o lucrare, Legea drepturilor de autor (8/1996) permiţând doar "utilizarea de citate scurte".

Tot cu un ton mucalit, Slăvoiu arată că Puşcău are şi greşeli jenante în text: când vorbeşte despre tulburarea de posesie indică articolul 220 din Codul penal, care este, de fapt, despre actul sexual cu un minor. Semn că lucrarea Denisei Puşcău e departe de rigoarea ştiinţifică..

A dispărut!

În finalul mesajului, avocatul mulţumeşte editurii Universul Juridic, care a publicat ambele cărţi, fără a intra în amănunte, "pentru demersurile prompte pe care le-a întreprins pentru a-mi proteja drepturile de autor".

Contactat de BIHOREANUL, în mod bizar, Slăvoiu a evitat să detalieze la ce demersuri se referă. "Ce am avut de spus găsiţi în acel text. Nu am nimic de adăugat", a declarat avocatul. După toate aparenţele, la solicitarea sa, editura a retras de pe piaţă cartea lui Puşcău, care săptămâna trecută a dispărut brusc din toate librăriile.

2 în 1

Autoarea acuzată de plagiat e o bihoreancă de 28 de ani, responsabilă cu organizarea spectacolelor la Ansamblul Folcloric Crişana şi ea însăşi solistă de muzică populară. Lansată pe scenă la 15 ani, Denisa Puşcău a crescut pe lângă artişti precum Leontin Ciucur şi Florica Duma, dar nu s-a mulţumit cu cariera muzicală.

După ce a absolvit Colegiul Tehnic din Vadu Crişului, satul ei natal, a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea (2015) şi un masterat în Ştiinţe Penale şi Criminalistică, la Universitatea privată Agora (2017). Era masterandă când s-a angajat la ansamblu, pe un post de referent, fără nicio legătură cu studiile ei. Din 2015, e şi juristă la firma de contabilitate a mamei sale, Florentina Puşcău.

Ca şi cum două joburi şi cariera de artistă nu îi ocupau destul timp, în 2017 tânăra s-a înscris la doctorat la Universitatea privată Titu Maiorescu din Bucureşti. Sub îndrumarea profesorului Alexandru Boroi, a finalizat cercetarea anul trecut, în septembrie susţinând public teza "Ocrotirea penală a vieţii private a persoanei".

În aşteptarea publicării ordinului ministrului Educaţiei prin care i se atribuie titlul de doctor, Denisa şi-a publicat opera sub forma unei cărţi. De ce s-a grăbit? Visează să devină judecător, dar şi cadru didactic universitar, mediu în care poate accede doar dacă deţine titlul de doctor. Doar că acuzaţiile de plagiat pot să-i compromită cariera chiar înainte de a o începe...

Promisiuni

Întrucât cartea pe care a semnat-o a dispărut din librării, BIHOREANUL i-a cerut Denisei Puşcău (foto) să lămurească dacă l-a plagiat sau nu pe Slăvoiu, punând-o pe masă. Iniţial, tânăra a cerut un răgaz, apoi n-a mai răspuns apelurilor. În schimb, printr-un mesaj scris, a spus că a transmis explicaţii editurii şi "problema este în curs de clarificare".

"Vă promit că, în momentul în care situaţia asupra acestui aspect va fi clarificată, vă voi pune la dispoziţie toate documentele care atestă că nu poate fi vorba de plagiat", susţine tânăra, pretinzând că ea a cerut retragerea cărţii de pe piaţă, dar fără a lămuri de ce, dacă îi garantează atât de ferm autenticitatea.

BIHOREANUL a cerut explicaţii și editurii Universul Juridic privind brusca dispariţie a cărţii, dar solicitarea a rămas fără răspuns până acum. În schimb, prin vocea profesorului Nicolae Voiculescu, director al Şcolii Doctorale de la Universitatea Titu Maiorescu, instituţia a transmis BIHOREANULUI că teza de doctorat a lui Puşcău a fost verificată printr-un soft anti-plagiat, iar "indicii de similitudine rezultaţi s-au situat în valorile recomandate", fără a lămuri însă exact despre ce valori este vorba. "Teza doamnei Puşcău se află în proces de evaluare la Ministerul Educației și Cercetării, așteptându-se o decizie de la Comisia de specialitate a CNATDCU", a mai spus Voiculescu. 

Aşadar, dacă şi cum va putea tânăra să-şi "protejeze" creaţia şi titlul de doctor până la capăt rămâne de văzut...


ÎN FAMILIE
De-o parte şi de alta a justiţiei

În timp ce fiica sa a refuzat o discuţie clarificatoare, Florentina Puşcău (foto) a venit în redacţia BIHOREANULUI pentru a cere să nu apară niciun articol despre aceasta. "Vă garantez că Deni a învăţat foarte mult, pentru că de mică visează să fie judecător. Şi nu i-a fost uşor să ajungă aici", susţine femeia.

Greutăţile invocate au legătură şi cu trecutul mamei. Fostă prim-vicepreşedintă a Organizaţiei de Femei din PDL Bihor, partid pe listele căruia a candidat la un scaun de consilier judeţean în 2012, Florentina Puşcău a fost inculpată de DNA Oradea în două dosare. Între 2003-2004, când era angajată la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, a ţinut evidenţa contabilă şi a acordat consultanţă unei firme, Manfred Euro, servicii în schimbul cărora apartamentul i-a fost complet renovat. Pentru aceste fapte de corupţie, Înalta Curte a condamnat-o în 2012 la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Cel de-al doilea dosar a fost deschis în 2016, fiind acuzată că a intermediat şpăgile dintre Kadar Elemer, patronul Ice Meat Company, şi adjuncta şefului Finanţelor Bihor, Adriana Sime. Puşcău a fost interceptată când îi confirma lui Kadar că i-a dus lui Sime o şpagă de 6.000 euro, pentru ca firma să fie "iertată" de o sancţiune, ba chiar şi-a mărturisit faptele în timpul anchetei, pentru ca ulterior, la proces, să nu mai recunoască nimic. Pentru că şi denunţătorul Kadar a negat tot ce le spusese anterior procurorilor, Sime şi Puşcău au fost achitate. "Am fost chinuită, deşi eram nevinovată. Procurorii mi-au spus că fiica mea nu va fi niciodată magistrat, dar Denisa nu s-a lăsat, a învăţat", pretinde acum doamna Puşcău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
De când adevărul e calomnie?
De când este calomnie sa spui adevărul? De când Art 220 din teza de doctorat de mai sus, este violare de domiciliu :))))))) Hai weekend plăcut ca m-ați distrat destul săptămâna asta. Sper ca nu stați tot la ușa la Bihoreanul sa șteargă comentariile :)))
Postat 19 Februarie 2021, 20:28 de Anamaria007
Hahahaha
Tu ai scris? Asta cu plagiatul? Deștepte sunteți ????????????
Postat 19 Februarie 2021, 20:22 de Anamaria007
pentru calomniatorii lu peste
sa stiti asa:: daca faceti calomnii la adresa unei persoane publice in comentarii chiar asa ascunsi dupa pseudonime de 2 lei persoana va poate actiona in judecata... iar procuroru va cere la ebihoreanu datele de conectare pentru a va depista identitatea reala si a va chema in instanta... asa e legea, ziaru-i obligat sa dea autoritatilor datele voastre..... deci nu sinteti la adapost deloc... sa va masurati cuvintele jegurilor
Postat 19 Februarie 2021, 19:55 de TanarSiNelinistit
De ce ștergeți comentarii?
De ce ati sters unele comentarii?Nu trebuie sa știe lumea ca Florentina Pușcău prostește oameniicu puterile ei paranormale si vindecătoare la cabinetul ei de pe str Dunarii?Contracost bineinteles...Probabil i s-au dezvoltat aceste puteri paranormale in urma dosarelor penale pe care le-a avut su in care a fost condamnata la inchisoare cu suspendare.Daca nu mai poate lua șpaga s-a gandit sa isi rotunjeasca veniturile cu chestii paranormale pentru ca amorezii tinerei trebuiesc intretinuti si dusi in vacante exotice
Postat 19 Februarie 2021, 19:25 de Anamaria007
O cunosc și o respect pe Denisa!
O cunosc pe Denisa de când elevă fiind a colaborat cu noi Ansamblul Artistic Profesionist Crișana în calitate de solist vocal!De aproximativ 5 ani ca referent organizator de spectacole s-a dovedit a fi o colegă inteligentă, pozitivă, sinceră și sârguincioasă fiind apreciată și stimată de întreg colectivul.Ce e rău în a fi tânăr și să-ți faci un doctorat în drept? De ce trebuie blamat un tânăr la început de carieră? Oare nu ar trebui să lăsăm instituțiile abilitate să se pronunțe și ulterior să ne mai dăm și noi cu părerea dacă mai e cazul? Îi amintesc ,,finului nerecunoscut" că arta, cultura, educația și sistemul medical sunt susținute peste tot în lume și e adevărat Ansamblul Artistic Profesionist Crișana respectă publicul meloman atât la sărbătorile comunale cât și la cele mai prestigioase evenimente! Lăutăria e și ea o formă particulară profesionistă de expresie muzicală!Dacă sunt și păreri critice e foarte bine dar afirmațiile calomnioase și jignitoare trebuiesc argumentate cu probe!Cu drag și cu respect de partitură Miescu Adrian!
Postat 18 Februarie 2021, 14:28 de ADI-MSC
Taraf pe banii statului
Când Ansamblul „Crișana” nu va mai face din orice spectacol realizat pe bani publici o veritabilă „zi de comună” sau un „bâlci de țară”, atunci poate mai vorbim despre cuvântul greu în cultură. Participarea la aceste festivaluri externe se datorează doar (DOAR) fondurilor de care dispui. Practic, un ansamblu dintr-un sătuc de munte (păcat că nu există așa ceva) poate participa la aceleași evenimente în maniera în care își permite să meargă. Așa că, să lăsăm la o parte reprezentările astea că, nu are rost... Sunt ansambluri de amatori care ne-au reprezentat anual la astfel de evenimente în întreaga lume și, surpriză, nu pe banii statului. Revenind la calitatea spectacolelor... Să ne liniștim, zic... Când durează 2 minute să intri în ritm și încă 2 să reglezi melodia, nu cred că mai e cazul de așa ceva (dacă nu vă amintiți, era în 2019 la un spectacol cu bilete scumpe dat de Crișana la Teatru...). Desigur, diferența dintre lăutărisme și profesionalism s-a văzut cel mai bine la spectacolul în care a fost invitată Orchestra „Ciprian Porumbescu”, acolo, pe jumătate de scenă a fost o Orchestă (nu din Bihor), iar pe cealaltă un taraf. Restul e polilogie...
Postat 18 Februarie 2021, 08:10 de fincunoscator
pseudomuzica, pseudostiinta, pseudodoctorat
Problema esentiala este ca in Romania se fac doctori pe banda rulanta in domenii pseudo-. Verifici un Ordin de Ministru si te uimesti de numarul doctorilor in Drept, Muzica, Filologie, etc. fata de astia, fizicenii, biologii, chimistii, matematicienii, inginerii, etc. sunt niste puturosi. Abia produc doctori; dar si pe aia numai daca au si publicatii internationale... Pana la urma de ce ne miram? Cazul de fata: pseudomuzica se potriveste perfect cu pesudostiinta.
Postat 18 Februarie 2021, 03:22 de sasi
Cu drag de partitură!
Onorate ,,fincunoscător" cu regret mărturisesc că știu să scriu o partitură și am dovezi indubitabile ,pertinente și solide în acest sens.Sunt dispus oricând doriți să ieșți din anonimatul ,,fin al necunoscătorului" să probați toate convingerile dumneavoastră lăuntrice vădit distorsionate în instanță.Este adevărat că Ansamblul Artistic Profesionist Crișana a avut ,are și va avea un cuvânt greu de spus în viața culturală a județului ,cât și pe plan național.Ne bucurăm că am reprezentat România cu cinste peste tot în lume aș menționa Expo Shanghai 2010 și Expo Milano 2015,am avut o serie de spectacole reușite pe plan local și emisiuni de prestigiu cu televiziunea națională ,cât și cu alte televiziuni comerciale unde am fost apreciați.Timpul și publicul sunt în măsură să decidă dacă suntem valoroși, competenți, apți ,profesioniști și expresivi. ,,Frunzuliță de secară / Cu mine ați cam dat-o-n bară / Dacă nu pricepi prea multe / Nu scuipa vorbe inculte / Iar de ești ,,cunoscător "?/De la noi de prin Bihor ?/ Te rog fin, mai tacă-ți gura!/ Că știu scrie partitura !/ " Cu drag Dirijor Profesor Miescu Adrian.
Postat 18 Februarie 2021, 00:54 de ADI-MSC
Incredibil
Da, incredibil cat suntem de creduli inca fata de presa si practic fata de orice zice oricine,chiar si la colt de strada. De fapt, cred si eu ca nu e usor sa gandesti putin pentru tine, decat sa iei totul de-a gata de pe net sau din ziare. Adevarul este ca mai nou asa traim, asa ne si crestem copiii, asa murim..cu ochii in televizoare, presa, stiri de 2 lei. Ca poate,poate a mai "gresit" careva cu ceva si avem si noi de cine rade azi, ca sa mai uitam de vietile noatre mediocre. Sunt curioasa cati dintre cei care comenteaza din senin pe aici au citi macar un sfert din cat a citit domnisoara Puscau. Chiar daca plagiezi, trebuie macar sa fi citi paginile alea, din care se presupune ca a copiat dansa. Hai sa nu ne mai legam aiurea de oameni pana nu stim toata povestea. Zic! Mai verificati si cum sunt vietile voastre, daca totul merge bine si sunteti sanatosi si fara de pacat si apoi mai dam o tura pe aici sa vedem cati mai comentati. Dam cu presupusul, credem orice din orice sursa, dar noi ne plangem ca ne merge prost. Aia e! Atat putem! Romanie cum te hului!
Postat 17 Februarie 2021, 23:52 de Andreea17
Anamaria007
Eu zic , că e mai bună mama, decât fica
Postat 17 Februarie 2021, 23:50 de Sandu2100
Verificari ....
Daca tot se fac verificari pe bune la teza doctorala, poate ca ar fi bine sa i se verifice si lucrarea de licenta in drept si lucrarea de master obtinut la univ. Agora.
Postat 17 Februarie 2021, 15:20 de Silver_Cat
Doctorat la 28 ani... ..
... este expresia porcariior din invatamantul romanesc create de gunoaiele ajunse facatoare de legi specifice. Nici macar nu profesează .....! Pentru Sorbonica si rectorul Bungau cred că e perfectă.
Postat 17 Februarie 2021, 11:40 de Doru2019
Frumos
E mai misto ma-sa decat ea. Mai manelisto, tine-o pe mamica acasa ca nu o sa te mai aprecieze nimeni daca apare langa tine.
Postat 17 Februarie 2021, 09:22 de mandrucasuntoradean
De ce ne mirăm?
Nu este nimic ieșit din comun, ținând cont de modul în care a ajuns și la Ansamblul „Crișana”. Talentul vocal nu există, dar compensează cu talente „naturale” pe lângă directorul ansamblului . Dar, al ce să ne așteptăm de la personaje fără cultură și demnitate plasate în funcție de conducere datorită relațiilor și intereselor comune. Iar asta în timp ce noua administrație liberală de la județ „bate din gură” despre transparență, competență și responsabilitate profesională. Au plecat din Crișana oameni competenți, iar alții precum directorul Ciucur (afon, incult, inapt) sau alții (cum a fost fiul lui Stângaciu pus pe post fără concurs public) sau Miescu A. care nu știe să scrie o partitură, au rămas în funcții. Incultură peste incultură! Nu, nu este și nu a fost vorba niciodată de competență, ci doar de interese, fie că e Ciucur, fie că e Bolojan, sau oricare s-ar mai perinda pe la butoane. Iar, despre Pușcău, știe tot folclorul bihorean... E talentată fata, dar nu în ale cântatului!
Postat 17 Februarie 2021, 08:49 de fincunoscator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0209 RON
  • 1 EUR = 4.8745 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON