URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2021, 17:10

DNA: O grefieră de la Tribunalul Bihor a falsificat acte pentru înmatricularea a 34 de autoturisme fără plata taxei de poluare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O grefieră de la Tribunalul Bihor a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea într-un dosar în care este acuzată că ar fi măsluit trei cereri de chemare în judecată prin care se solicita înmatricularea a 34 de autoturisme fără plata taxei de poluare. Cererile falsificate au fost atașate, apoi, unor dosare aflate deja pe rolul instanţei, pentru a scurta soluționarea acestora, având în vedere că la acea vreme erau foarte multe procese de acest gen, iar termenele de judecată erau foarte îndepărtate.

„Băgați” în față

Potrivit unui comunicat transmis luni, de Biroul de presă al DNA, Claudia Anca Veer a fost inculpată şi trimisă în judecată în stare de libertate pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că grefiera a comis faptele în perioada 2012 - 2013, când pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe procese care vizau solicitări de obligare a Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări din Prefectura Bihor să înmatriculeze autoturismele fără plata taxei de poluare instituite de OUG 50/2008.

În acest context, Claudia Anca Veer, în calitatea menţionată, ar fi falsificat trei cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea a 34 de autoturisme. "Ulterior, cererile respective, falsificate prin contrafacerea totală a conţinutului, ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanţei de judecată, creându-se astfel aparenţa că acestea reprezentau cererile iniţiale de chemare în judecată. Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop şi finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite iniţial şi implicit soluţionarea cererilor respective într-un timp foarte scurt. Hotărârile judecătoreşti, după intrarea în posesia proprietarilor, deveneau obligatorii pentru Instituţia Prefectului Judeţului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule Bihor, care era obligată să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu", explică DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ce aparțin inculpatei, dispusă în cauză.

Avocata grefierei, Simona Paşcu, susține că clienta ei neagă acuzațiile care i se aduc. "Clienta mea este cercetată de 8 ani de zile pentru luare de mită, trafic de influenţă. În decembrie 2020, ni s-a adus la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, o infracţiune despre care nu s-a făcut vorbire vreme de 8 ani. Pentru celelalte două, nu s-au terminat nici acum cercetările. Cauza s-a disjuns, pentru că organul de urmărire penală n-a reuşit în toţi aceşti ani să strângă probe", a declarat avocata.

Reţeaua din Tribunal

Claudia Anca Veer este a treia fostă grefieră de la Tribunalul Bihor trimisă în judecată în deja celebrul dosar al DNA Oradea, deschis în 2013 pe seama hotărârilor judecătoreşti falsificate prin care s-au obţinut scutiri de la plata taxei de poluare pentru mai multe maşini second-hand, care contura existența unei adevărate rețele în domeniu.

În octombrie 2019, procurorii au trimis-o în faţa instanţei pe grefiera Doina Cotor, exclusă deja din profesie încă din 2013, acuzată de luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată. Potrivit comunicatului transmis la vremea respectivă, acuzele priveau tot fapte comise în perioada 2012-2013, când în calitate de grefieră la Tribunalul Bihor, femeia ar fi pretins și primit prin intermediul unei persoane (martor în cauză) suma totală de 8.350 euro pentru a facilita înmatricularea a 64 de autoturisme fără plata taxei de mediu și într-un timp cât mai scurt.

Un an mai târziu, în septembrie 2020, DNA Oradea a anunţat că a finalizat ancheta şi a dispus trimiterea în judecată, pentru acuze similare, a avocatului orădean Călin Moisi, a fostei grefiere Nicoleta Botău de la Tribunalul Bihor, respectiv a Vioricăi Tamaş, fostă funcţionară la Registratura instanţei. În cazul avocatului, acuzaţiile formulate sunt de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri şi instigare la abuz în serviciu, toate în formă continuată. Botău este acuzată de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu în formă continuată, în timp ce colega ei de la Registratură e inculpată pentru fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu, de asemenea în formă continuată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON