URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Aprilie 2020, 07:58

Distracţie în izolare: Sfaturi despre cum să-ţi faci mai plăcut refugiul acasă din calea coronaviruslui

Distracţie în izolare: Sfaturi despre cum să-ţi faci mai plăcut refugiul acasă din calea coronaviruslui PARTY DE CRIZĂ. Chiar şi separaţi, prietenii pot să-şi petreacă timpul împreună cu ajutorul tehnologiei, inclusiv să ţină mici petreceri, fiecare din propria-i casă, cu ajutorul unei aplicaţii gratuite, numite "House Party", care, în ultimele săptămâni, a devenit virală în ţări ca Marea Britanie, Spania şi Italia 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele acestea, românii - la fel ca toţi europenii, de fapt - sunt nevoiţi să fie inventivi. Puşi să stea în case pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe ceilalţi, aceştia trebuie să găsească soluţii alternative care să înlocuiască ieşirile cu prietenii sau evenimentele de tot soiul.

Opţiuni există din plin, doar trebuie să vrei să le încerci. Celor care nu le-au găsit încă BIHOREANUL le face câteva sugestii, între care şi găselniţe la care "carantinaţi" din alte ţări europene recurg pentru a fi aproape de cei dragi şi a se distra împreună cu aceştia.

#StauAcasă

A sta acasă nu trebuie să însemne neapărat izolare sau plictiseală. Netflix, HBO Go şi Amazon Prime au colecţii de filme pentru toate gusturile. Pasionaţii de teatru nu trebuie să sufere nici ei în această perioadă. De săptămânile trecute, teatrele din ţară (Bulandra, Odeon, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, etc.), inclusiv cel din Oradea, au lansat programe de difuzare online, de regulă pe paginile de Facebook, a unor spectacole îndrăgite. 

De asemenea, vinerea trecută, Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat că urmează să publice, gradual, în luna aprilie, pe site şi pe Facebook, mai multe expoziţii, începând cu "Obiecte restaurate" - ce conţine tapiserii de Maria Blendea -, noua expoziţie Ady Endre din muzeul memorial dedicat poetului şi "Que viva Picasso!", cu 120 de litografii şi heliogravuri inspirate de celebrul artist plastic spaniol. Expoziţiile vor fi publicate sub forma unor filmări cu obiectele, ce vor conţine şi explicaţii în limbile română şi maghiară. 

Evadare în lectură

Cititul este, de asemenea, o variantă bună de petrecere a timpului. Pe lângă colecţiile proprii de cărţi, pasionaţii au primit recent şi un cadou. Librăria Humanitas a publicat în secţiunea Biblioteca Virtuală de pe propriul website zeci de titluri care pot fi lecturate gratuit, în format PDF.

Între cărţile dăruite cititorilor se numără Gabriel Liiceanu - "Scrisori către fiul meu", Charles Baudelaire - "Jurnale intime", Radu Paraschivescu - "România în 7 gesturi", Maria, Regina României - "Ţara pe care o iubesc (Memorii din exil)", Ion Creangă - "Amintiri din copilărie" şi Stefan Zweig - "Lumea de ieri". 

Cina ca ritual 

Filmuleţele din Italia cu oameni care ies la balcoane şi cântă împreună cu vecinii au făcut înconjurul lumii. Dar nu sunt singurele modalităţi prin care italienii, consemnaţi în locuinţe de mai multă vreme decât alţi europeni, încearcă să-şi ridice moralul. 

Mimând viaţa socială de dinainte, în anumite zile ale săptămânii, membrii unei familii sau ai unui grup de prieteni se gătesc în ţinute elegante şi iau cina împreună. Nu împreună în aceeaşi încăpere, ci prin apeluri video pe Facebook sau Whatsapp. 

O altă găselniţă pe care europenii cu o mai bogată experienţă în carantină o folosesc este aplicaţia House Party (n.r. - petrecere acasă), care poate fi descărcată gratuit din "magazinele" online ale telefoanelor. Aceasta a devenit, de altfel, cea mai căutată aplicaţie în ţări ca Marea Britanie, Spania şi Italia. 

Party de acasă 

House Party nu doar că permite mai multor prieteni sau membri ai familiei să se întâlnească virtual şi să-şi ţină companie, ci are şi o importantă componentă distractivă. Mai precis, are disponibile jocuri de societate, care, în mod normal, ar fi jucate faţă în faţă. Tinerii, şi nu doar ei, se relaxează jucând în 2-4 sau până la 8 persoane, între altele, "Trivia", care le testează cultura generală, şi "Quick draw!", în care unul dintre "petrecăreţi" desenează cu degetul pe ecran un obiect dat, iar ceilalţi trebuie să ghicească ce anume e. Pentru a face experienţa şi mai plăcută, unii adaugă şi o "clauză" potrivit căreia cei care pierd trebuie să bea câte un pahar de vin. 

Cu toate aceste ingrediente, viaţa în carantină numai anostă nu poate să fie. În plus, nimănui nu-i strică, în vremurile astea, o petrecere. Fie ea şi acasă... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON