URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Directorul bestie: Şeful unei fabrici de peleţi din Bihor e bănuit că a băgat pe foc, de vii, doi câini

Directorul bestie: Şeful unei fabrici de peleţi din Bihor e bănuit că a băgat pe foc, de vii, doi câini RÂS CU NERVI. Întrebat despre pricina pentru care a aruncat câinii în foc, directorul fabricii de peleţi din Ioaniş (fundal), Daniel Laslău (medalion), a răspuns râzând că, de fapt, iubeşte animalele. Apoi, negând scurt "incidentul", s-a enervat şi a întors spatele reporterului fără să mai scoată nicio vorbă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii oameni se dovedesc mai sălbatici ca fiarele, având apucături de Evul Mediu. Aşa se arată şi directorul unei fabrici dintr-un sat izolat de lângă Beiuş, pe care într-o zi de primăvară par să-l fi apucat pandaliile.

La finele programului de lucru, scos din sărite de mulţimea maidanezilor care s-au oploşit în incinta şi în jurul întreprinderii pe care o conduce, bărbatul, ajutat de doi subalterni, ar fi prins doi câini şi apoi i-a aruncat în foc. "Pe cât îi de tânăr, pe atâta-i de zărghit. Ce om normal la cap ar face aşa ceva?", zic nişte sătence despre barbaria de care a auzit tot satul.

Directorul respinge vehement acuzaţia, zicând că prin însăşi natura profesiei, dar şi prin faptul că a copilărit şi continuă să locuiască la ţară, iubeşte animalele şi nu le-ar face niciun rău.

În viaţă, ca la TV

Câini prinşi în lanţuri şi târâţi cu maşina, pisici opărite, cai biciuiţi până la ultima suflare - sunt doar câteva dintre titlurile unor ştiri din peisajul autohton al ultimilor ani ce contrazic imaginea idilică a ţăranului român, pentru care animalele din şi de pe lângă bătătură sunt ca nişte membri de familie.

O grozăvie din aceeaşi categorie, a aflat BIHOREANUL, s-a întâmplat cu aproape două luni în urmă într-un sat din împrejurimile Beiuşului, la Ioaniş, în comuna Finiş. Directorul instalat cu mai puţin de un an în urmă la conducerea fabricii de peleţi, un tânăr inginer silvic de nici 35 de ani, Daniel Laslău, a aruncat în foc, de vii, doi câini dintre cei pripăşiţi prin zonă!

Localnicii doar bănuiesc motivul. "Mie mi-o zis bărbatu-meu că s-o enervat, că de ce-s aşa mulţi câini vagabonzi pe-acolo. Împreună cu nişte muncitori o prins doi şi i-o aruncat în foc", zice o femeie al cărei soţ e angajat la fabrică.

Echipa morţii

Oamenii spun că oribila faptă s-ar fi întâmplat pe 8 martie, după încheierea programului de lucru. "Ori că o plănuit-o mai dinainte, ori că i-o venit atunci nebunia, o prins câinii şi i-o dus la cazan. De faţă mai erau trei muncitori: Albiter Ghiţă, Gudiu Viorel şi Morţi Gheorghe", povesteşte un angajat.

Potrivit acestuia, doar primul, Albiter, s-a împotrivit ideii macabre a directorului. "El n-o vrut să deschidă uşa cazanului, aşa că o deschis-o Gudiu. Laslău a aruncat primul câine, iar al doilea l-o aruncat Morţi Gheorghe", a povestit bărbatul BIHOREANULUI.

N-am văzut, (n-)am auzit

Alţi muncitori s-au ferit, însă, să discute cu reporterul. "Când s-o întâmplat treaba cu câinii noi n-am mai fost în fabrică. Am auzit numa’ de la colegi", au afirmat doi bărbaţi, traşi la marginea gardului, să nu-i vadă şi să nu-i audă cineva. Un al treilea a confirmat şi el, dar la fel, n-a fost de faţă, ci a aflat a doua zi. "Încă mirosea a blană arsă...", a mărturisit omul.

Viorel Gudiu, singurul din cei trei pe care BIHOREANUL a reuşit să-l contacteze telefonic, se jură, totuşi, că nu s-a întâmplat nimic. "Io sunt mecanic, nu ştiu de nicio poveste cu câinii. N-am fost amestecat în treaba asta", a susţinut el.

Şefu-i şef

"Nici nu încercaţi să aflaţi mai multe de la oameni, că se tem. Nu-i Laslău om să sară la bătaie, mai degrabă îi glumeţ, dar dacă cineva ar vorbi, şi-ar pierde locul de muncă", explică un angajat al fabricii, care e singura din zonă. "Aci lucrează oameni din Ioaniş, Fiziş, Finiş, Şuncuiş, Petrani. Unde să se angajeze, că nici la Beiuş nu se găseşte uşor de lucru?". Aşa că, decât să rămână fără pâine pe masă, oamenii preferă să-şi ţină gurile închise...

Abordat şi el de reporter, directorul Daniel Laslău a respins, previzibil, acuzaţia. În prima fază, râzând. "N-a existat nicio problemă cu câinii. Nu vedeţi ce mulţi îs pe-aici?", a spus el, adăugând că, dimpotrivă, iubeşte animalele, fiindcă este inginer silvic şi a crescut şi locuieşte la ţară. Întrebat cum îşi explică, totuşi, că angajaţii şi localnicii ştiu şi discută despre grozăvie, i-a pierit râsul brusc şi, vizibil iritat, a întors spatele şi s-a înapoiat în birou, unde nu e nimeni să-l ia la întrebări.

Nicio plângere

Localnicii din Finiş spun că nimănui nu i-a trecut prin cap să facă vreo plângere la postul de Poliţie comunal ori la Parchetul Beiuş, din acelaşi motiv: fiecare are grijile lui, dintre care cea mai mare este păstrarea locului de muncă, şi niciunul nu are de gând să fie purtat pe drumuri ca să dea declaraţii. Pentru nişte câini...

Remus Moțoc, director DSVSA BihorLa fel, Poliţia Animalelor, structură specializată care funcţionează în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, nu a înregistrat nicio reclamaţie. "N-am primit nicio sesizare", spune directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc (foto), adăugând însă că inspectorii din subordine se pot autosesiza din presă, pentru că faptele de cruzime împotriva animalelor sunt infracţiuni pedepsite de Legea 205/2004, iar autorii, dacă sunt găsiţi vinovaţi, riscă inclusiv să facă închisoare de la 3 luni până la 1 an.

Poate-poate, organele statului, care au mai multe mijloace să afle adevărul, îl vor aduce la lumină. Nu de alta, dar cine e în stare să ucidă nişte câini cu atâta sadism ar fi capabili, la o adică, şi să chinuie oameni. Mai ales când soarta acestora depinde de puterea lor...


NU-I DE GLUMĂ
Condamnaţi pentru cruzime

Deşi unora le-ar putea părea o faptă fără o gravitate deosebită, care nu prezintă pericol social şi nu atrage responsabilitatea autorilor, persoanele vinovate de cruzime faţă de animale sunt sancţionate penal în baza Legii 205/2004 privind protecţia animalelor.

Potrivit acesteia, se consideră fapte de cruzime de la abandonarea unui animal pe domeniul public, folosirea pentru dresajul altor animale ori folosirea lor pentru expoziţii ori realizarea unor spectacole sau filme dacă acestea le provoacă suferinţe, până la organizarea de lupte între animale, tranchilizarea lor în alte situaţii decât imobilizarea, schingiuirea, provocarea de suferinţe prin orice mijloace şi omorârea animalelor cu intenţie.

Până în prezent, instanţele din Bihor au pronunţat sentinţe penale pentru fapte de cruzime împotriva animalelor în două cazuri. Anul trecut, Curtea de Apel l-a condamnat la 7 luni de închisoare cu suspendare pe medicul veterinar al Adăpostului de câini Grivei din Oradea, Cosmin Şimonca, găsit vinovat, în urma unei anchete a Parchetului Oradea, pentru că nu a intervenit pentru a curma suferinţa unor animale, lăsându-le să agonizeze, dar şi că a eutanasiat câini comunitari prin utilizarea unor substanţe nepermise ori permise dar în dozaje sub cele prevăzute în prospect, determinând astfel moartea lor în chinuri.

De asemenea, tot anul trecut, Curtea de Apel l-a condamnat şi pe orădeanul Nistor Mag la 9 luni de închisoare cu suspendare şi 70 de zile de muncă în folosul comunităţii, obligându-l totodată la plata a 1.200 euro daune morale. Individul fusese trimis în judecată de procurorii aceluiaşi Parchet pentru că împuşcase labradorul unor vecini din cartierul Soarelui care se apropiase de gardul proprietăţii sale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Copil vs caine
Omori un maidanez - intre 3 luni si un 1 an. Omori din neglijenta un copil - fapta nu exista. Daca asta e statul de drept aparat de lume in strada, e vai si amar de noi.
Postat 04 Mai 2017, 02:38 de qwerty3
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON