URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Decembrie 2012, 17:01

Din ruină, sală de conferinţe. 1,5 milioane lei pentru reabilitarea sinagogii din strada Independenţei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinagoga Zion din strada Independenţei, aflată într-o avansată stare de degradare, se transformă în sală multifuncţională pentru organizarea de conferinţe, concerte, expoziţii, lansări de carte şi alte evenimente culturale.

Primarul Ilie Bolojan a semnat miercuri contractul de finanţare al proiectului "Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea şi Debreţin".

Proiectul, depus în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Debreţin, are o valoare totală de 1,9 milioane euro şi va trebui implementat în perioada 1 decembrie 2012 - 30 mai 2014.

Din suma totală prevăzută în proiect, 1,5 milioane euro vor fi puşi la dispoziţia municipalităţii orădene pentru reintroducerea în circuitul turistic al sinagogii Zion, iar diferenţa va reveni Comunităţii Evreieşti din Debreţin.

Lucrările de intervenţie la sinagoga orădeană vor viza restaurarea, consolidarea, consevarea şi reconversia funcţională a acesteia. Clădirea va fi transformată în sală multifuncţională pentru conferinţe, concerte, expoziţii, lansări de carte şi alte evenimente culturale, iar în incintă va mai fi amenajat şi un punct de informare turistică.

Sinagoga Zion este monument istoric de importanţă deosebită, fiind înregistrată în Lista Monumentelor Istorice, actualizată în octombrie 2010, şi face parte din Ansambul Urban Centrul Istoric Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@pre opinentii
Nu sunt delos suporter al dlui Bolojan dar spun ca a facut ce trebuia . A salvat o cladire de patrimoniu care imbogateste arhitectura Oradei. Apoi , a comenta cu rautate la adresa evreilor arata ca nu gandim la inaltimea sec. al XXI-lea. Indiferent ce credem , sub influente ingust- religioase, credinta adevarata ar trebui sa ne determine sa ne iubim aproapele (sau , macar , sa il toleram). Faptul ca unii , falsi crestini , imputa evreilor vinderea lui Iisus e dovada de intoleranta . Chiar asa fiind, drama - din punctul nostru de vedere- e a lor pentru ca MANTUITORUL ERA EVREU. Iar evreii , stim cu totii , sunt poporul ales. Cat despre alte discutii oculte...
Postat 20 Decembrie 2012, 21:17 de tom
Pre opinentii
După semnare se va proceda la raschetarea primprejur a primarului, in semn de multumire!
Postat 20 Decembrie 2012, 18:51 de Pre supus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON