URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Octombrie 2009, 16:18

Din nou "acasă"

Din nou 'acasă' VOTAT. Practicant de arte marţiale, noul preşedinte al FRJ, Eduard Doandeş (foto) a fost antrenor la CS Dinamo Bucureşti, antrenând, la începutul anilor 90, două unităţi militare. Fost analist de date la compania irlandeză Bull, din 2004 a intrat pe piaţa imobiliară din Spania, devenind ulterior fondatorul şi conducătorul fondului R.I. Investment Group, cel mai mare din Irlanda. Fiind şi omul de legătură al oamenilor de afaceri irlandezi în România, s-a asociat în dezvoltarea mai multor mall-uri şi zone rezidenţiale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt bătăioşi. Atât de bătăioşi încât, săptămâna trecută, doi dintre ei au ajuns la conducerea Federaţiei Române de Judo.

Sportivul Florin Lascău şi celebrul antrenor Sandu Chirilă au fost aleşi vineri vicepreşedinte, respectiv secretar general al FRJ. Doi oameni grei, care, odată instalaţi, au "aspirat" Federaţia cu totul. "Suntem amândoi orădeni, aşa că am decis ca, începând de luna viitoare, sediul federaţiei să se mute la Oradea", spune Sandu Chirilă, promiţând reformarea sistemului.

Capitala judo-ului

Ziua de vineri a fost una extrem de importantă pentru judo-ul românesc. La sala Majestic din Oradea, 34 de antrenori şi şefi de cluburi din toată ţara s-au strâns pentru a-şi desemna conducătorii, iar preşedinte al federaţiei naţionale a fost ales omul de afaceri Eduard Doandeş, un personaj tânăr şi ambiţios, care promite că va creşte acest sport în România. "Am o strategie să implementăm judo-ul în şcoli chiar la nivel de ţară, iar toate strategiile mele ţin foarte mult de baza materială care va trebui creată", zice noul preşedinte.

10 Lascau.jpgVicepreşedintele federaţiei este de acum judocanul Florin Lascău (foto), iar secretar general al FRJ a fost desemnat antrenorul Alexandru Chirilă. Primul s-a remarcat ca şi campion mondial la judo din partea Germaniei, în 1991, iar de-a lungul anilor a fost director administrativ al Uniunii Europene de Judo, director tehnic al Federaţiei Suedeze de Judo, vicepreşedinte pe probleme de performanţă al Federaţiei Germane de Judo. "E mult de lucru. O să ne şi doară, dar trebuie să ne motivăm şi să facem totul pentru performanţă", a spus Lascău, restabilit în Oradea în 2008, de când e secretar şi manager general al FRJ.

"Într-un fel a căzut pe capul meu această funcţie. Acum 20 de ani mi-aş fi dat o mână pentru ea, dar astăzi o văd din perspectiva pe care o dă ştacheta lăsată de colegii noştri foarte sus. E o responsabilitate", spune şi Sandu Chirilă, cel care va deţine, practic, frâiele FRJ.

Judo made in Oradea

Considerat o adevărată legendă în materie de judo, Chirilă a fost antrenor al echipei fanion Rapid Oradea, a fondat, împreună cu Andrei Bondor, Clubul Veteranilor din Judo, a condus Federaţia Română de Karate Kyokushin, iar în prezent e antrenor de judo kata, el fiind cel care a adus în România această formă de luptă.

"Avem un cuplu care a luat de două ori Campionatul European şi o dată Cupa Mondială, este vorba de Iulian Surlă din Focşani şi de orădeanul Ciprian Fleisz. Miercuri pornim pentru prima oară la Campionatul Mondial. Se ştie că, în judo, japonezii sunt tartorii. Dar am poze cu japonezi plângând, pe locul doi sau trei, pentru că locul unu a fost câştigat de noi", spune mândru antrenorul.

10 Chirila.jpgOradea e un pol al judo-ului românesc, explică Sandu Chirilă (foto), argumentând că, în afară de faptul că a dat antrenori foarte buni, precum Florian Velici ori Marius Vizer, a născut şi sportivi cu rezultate remarcabile. "Fâşie (n.r. Dan Fâşie, legitimat la CSM Liberty) e un talent promiţător", consideră el. Despre actualul context al judoului românesc, profesorul spune, însă, că "e o mare satisfacţie, dar şi insatisfacţie", pentru că România a obţinut în ultimii ani mult mai multe rezultate la fete. Cel mai tare s-a remarcat Alina Dumitru, care a obţinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, de anul trecut.

Vine reforma

Oricum, spune secretarul general al FRJ, sportul se va dezvolta. Mai ales că, începând cu luna următoare, datorită şi ambiţiei lui Marius Vizer, preşedintele uniunii mondiale, sediul federaţiei va fi la Oradea. "Din punct de vedere procedural, se depun actele la Judecătorie, iar după 14 zile, în caz că nu vor fi contestaţii, încep procedurile de mutare. Desigur, un sediu al Federaţiei va rămâne în Bucureşti, pentru că e chiar în clădirea Ministerului Tineretului şi Sportului, dar partea operativă va fi la Oradea", explică Sandu Chirilă.

Unul dintre cele mai urgente obiective e înfiinţarea a nouă săli de judo în toată ţara, care vor fi utilate de Marius Vizer. O prioritate va fi reorganizarea şi reformarea metodologiei de predare, pentru că în ultimii ani, sportivii au uitat că judo înseamnă şi educaţie, şi artă. În plus, se vrea descentralizarea instituţiei. "Dacă până acum, deciziile erau luate la nivel de comitet director, de acum înainte acestea vor fi luate şi de comisia arbitrilor, a antrenorilor sau a centurilor negre, care aveau un rol consultativ. Asta, ca să nu mai fie într-o singură mână soarta Federaţiei", zice orădeanul. Ceea ce va da, cu siguranţă, o nouă forţă judoului românesc...


JUDO INTERNAŢIONAL
Din nou "acasă"

10 vizer.jpgNu este pentru prima dată când Federaţia Română de Judo are sediul la Oradea. Între 2001 şi 2002, FRJ a funcţionat tot în oraşul de pe Criş, sub conducerea lui Marius Vizer (foto), cel mai valoros personaj din lumea sportului pe care l-a dat Bihorul şi care a devenit, pe rând, preşedintele Federaţiei Române de Judo, al Uniunii Europene de Judo şi în prezent al Federaţiei Internaţionale de Judo. El este şi fondatorul Liberty, singurul club românesc care a cucerit, în 1999, Cupa Campionilor Europeni la Judo şi care sâmbătă, în cadrul Campionatului Naţional de Judo Seniori, desfăşurat la Arena Antonio Alexe, a devenit pentru a 13-a oară campion naţional.


AVEM CU CE
Cei mai buni

10 morar.jpgDatorită rezultatelor remarcabile din judoul orădean, în 2000 aici s-a înfiinţat şi Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor, la băieţi, unde se antrenează "greii" din domeniu. Potrivit lui Emil Morar (foto), fostul conducător al centrului, în prezent antrenorul lotului naţional de seniori, Bihorul are trei mari speranţe în materie de judo. Dan Fâşie (categoria 66 kilograme), multiplu campion naţional şi vicecampion la Europene) şi Costel Dănculea (categoria 73 kilograme), ambii din lotul naţional şi legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal Liberty Oradea, s-au întors de la Campionatul Modial de seniori de la Rotterdam, din august, ca ocupanţi ai locurilor 5 şi 9 în clasamentul mondial. Printre sportivii de frunte ai clubului se mai numără şi Daniel Matei (categoria 100 kilograme), care a obţinut medalia de bronz la Campionatul Mondial desfăşurat în iunie la Bucureşti.
Promiţătoare e şi orădeanca Ioana Matei (categoria 48 kilograme), care tocmai s-a întors cu locul trei de la Campionatul Mondial de Juniori şi va pleca săptămâna următoare la Campionatul Mondial de Juniori de la Paris. "Echipa Liberty LPS-CSS Bihorul, condusă de Aurelian Fleisz, vine cu o generaţie valoroasă din urmă. Sunt câteva sportive de valoare, care încep să se ridice. Sper să le putem păstra în continuare", spune Morar. Un alt talent al bihorenilor a fost în anii '90, luptătorul Sandu Lungu, campion mondial şi european de juniori în 1991.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON