URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2012, 11:53

Din cei 16 noi parlamentari de Bihor şi-au luat "diplomele" doar 10 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Sâmbătă dimineaţa, în sala de reuniuni a Consiliului Judeţean, în prezenţa prefectului Claudiu Pop şi subprefectului Cristian Bitea, a delegaţilor partidelor şi a magistraţilor din Biroul Electoral Judeţean, o parte din candidaţii aleşi la scrutinul legislativ din 9 decembrie au intrat în posesia actelor doveditoare a alegerii.

Concordie

Din cei 16 viitori parlamentari au participat PDL-iştii Gavrilă Ghilea (senator în colegiul 3 Oradea sud - Salonta) şi Liviu Laza Matiuţa (deputat în colegiul 4 Beiuş), PSD-iştii Sonia Drăghici (deputat în colegiul 7 Oradea), Ioan Roman (deputat în colegiul 6 Salonta) şi Gheorghe Bogdan (deputat în colegiul 5 Ceica), precum şi liberalii Florica Cherecheş (deputat în colegiul 9 Oradea), Lucia Varga (deputat în colegiul 3 Aleşd), Gheorghe Costin (deputat în colegiul 4 Beiuş), Valeriu Boeriu (senator în colegiul 3 Oradea sud - Salonta) şi Cristian Bodea (senator în colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei).

De la ceremonie au lipsit, aşadar, PSD-istul Florian Bodog (senator în colegiul 4 Oradea), PPDD-istul Ioan Hulea (deputat în colegiul 3 Aleşd) şi UDMR-iştii Rozalia Biro (senator în colegiul 1 Marghita-Săcueni), Cseke Attila (deputat în colegiul 1 Marghita) şi Szabo Odon (deputat în colegiul 2 Săcueni).

Prezent şi el alături de liderii PNL Cornel Popa şi PSD Ioan Mang, preşedintele UDMR Alexandru Kiss a scuzat absenţa celor trei din urmă prin faptul că "se află la o şedinţă a UDMR la Târgu Mureş", adăugând apoi, în stilul caracteristic, că acolo "fac Guvernul".

Aleşii prezenţi s-au felicitat şi pupat, lăsând la o parte divergenţele politice din timpul campaniei, după care au luat loc la masă, pentru a-i asculta pe oficialii din Prefectură şi din Biroul Electoral Judeţean.

Laude pentru Bolojan

După ce prefectul Claudiu Pop a mulţumit conducerii Biroului Electoral Judeţean, reprezentanţilor partidelor din BEJ, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor care au asigurat paza secţiilor de votare astfel încât în Bihor "nu au fost incidente electorale", angajaţilor Direcţiei de Statistică, alegătorilor care şi-au exercitat dreptul la vot şi candidaţilor aleşi, judecătorul Antik Levente, preşedintele BEJ, a înmânat parlamentarilor prezenţi certificatele doveditoare a alegerii, în ordine alfabetică.

Textul "diplomelor" care demonstrează calitatea de aleşi în Parlament este următorul: "Domnul / Doamna...., născut la data...., în .... Având CNP...., domiciliat în...., a fost ales / aleasă deputat / senator în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor, colegiul uninominal...., la alegerile din ziua de 9 decembrie 2012".

La finalul ritualului, magistratul a ţinut ca, în mod surprinzător, să le ureze viitorilor aleşi să dea dovadă că şi-au meritat voturile, la fel cum a făcut şi primarul Ilie Bolojan. "Noi, judecătorii, nu avem voie să facem politică, şi nu vreau să aduc laude domnului primar Ilie Bolojan, care nu este aici, dar care în 2008 a obţinut majoritatea voturilor cu peste 50%, iar în această vară cu peste 60%, dar vreau să doresc viitorilor parlamentari să ia data viitoare cu toţii peste 60%", a spus preşedintele BEJ.

După încheierea ceremoniei, cei 10 viitori parlamentari au acceptat să facă o poză de grup în holul clădirii, în faţa panoului cu însemnele judeţului Bihor. Nu fără a o aştepta pe deputata Sonia Drăghici, care s-a "întins" cu interviul acordat unei televiziuni, prilej de comentarii cum că este cel puţin la fel de vorbăreaţă precum mult mai cunoscutul Florin Piersic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
vasilica bitea
este de neinteles,si mai ales de neacceptat, de ce pruncu sanepidului alias vasilica bitea ,acest PDL -ist notoriu cu mutra de mumie impaiata , mai ocupa inca functia de subprefect .
Postat 16 Decembrie 2012, 11:03 de cristian b.
Astia suntem !
Asta ne este valoarea, astea ne sunt valorile politice după 20 de ani strâmbi.Dacă 66 la sută dintre alegătorii dintr-un colegiu din Botoşani au pus ştampila pe dl. Verginel Gireadă (3 ani de închisoare cu suspendare), cât de verginelă este gireada care a votat de-a-mboulea?! Cât de inocenţi sunt conaţionalii mei care au putut pune ştampila pe nişte personaje precum Ridzi sau Stan, dimpreună cu tot neamul lor de penali care, începând din ianuarie, vor face legile în ţara asta, inclusiv pe cele în materie de justiţie? ! "Aşa suntem noi, plagiatorii, mai votaţi", rânjeşte acum Victor Ponta la televizor, celebrând triumful zdrobitor al tupeului în România. Ce nevoie avea dl. Ponta să le arunce un scuipat gros în faţă celor care încă mai cred în onoare, muncă cinstită şi bun simţ? Dragă minoritate tăcută şi umilită, care ţi-ai făcut studiile pe bune, care n-ai dormit nopţile pentru a-ţi trece examenele, care înţelegi să-ţi faci meseria cu onestitate fără să-ţi furi patronul sau statul, care nu crezi în şmecherie şi în fuşereală, care laşi de la tine sau care laşi loc de bună ziua, care nu ai avut ce vota duminică, cum nu ai avut ce vota nici acum patru sau opt ani, şi te încearcă gândul să fugi din ţară, trebuie să ştii că nu greşeşti: plagiatul este un furt mizerabil, care nu se şterge prin vot. Hoţia nu este o virtute, nici dacă este validată cu 99 la sută.Şi chiar dacă o să-l scoată pe Adrian Năstase martir şi o să-l pună pe bancnota de 100 de lei, nu accepta niciodată ca cineva să ţi-o lipească pe frunte! Autor Florin NEGRUTIU, Gandul
Postat 16 Decembrie 2012, 07:17 de un fraier
Urare
Se maresc iar taxele, / Ceru-i ca oglinda / Ai votat, romanule / Poti sa-ti alegi grinda !
Postat 16 Decembrie 2012, 06:30 de urator
vedeti cum se castiga banul nemuncit cand PROSTIMEA si analfabetii VOTEAZA !!
fara PPDD si UDMR nu ne intereseaza DD mascariciu in functia de PRESEDINTE, sa vedem cum le va da oamenilor PROMISIUNILE , ce teapa au lat cei care au VOTATppDD in loc de ARD , tot una este NEICA NIMENI< banii aruncati in vant ca astia nu vor face nimic, deci nu va plangeti ca USL cheltuieste banii ci ARD si PPDD care nu au nimic de VOTAT, vedeti cum se castiga banul nemuncit cand PROSTIMEA si analfabetii VOTEAZA !!
Postat 15 Decembrie 2012, 16:35 de FURT calificat !
Fara UDMR
Fara UDMR la guvernare, k doar de asta am votat USL sa faca peste 50% sa guverneze singur. Nu uitati asta. K sunt mai putin de 2 ani pina la alte alegeri si oamenii nu mai pot fi pacaliti asa usor
Postat 15 Decembrie 2012, 15:59 de cici
Evaporarea Seremistului !
Pacat ca Minodora la Maxim ( fosta sluga si amanta a lui Seremi ) nu a avut posibilitatea de ai inmana si acestuia o diploma de onoare ! Se pare ca Irinel de Bihor a disparut in ceata si acum nu a mai auzit nimic nici dracu de el ! Pe viitor sper ca predecesor al acestei situatii sa fie si Ghiluta.
Postat 15 Decembrie 2012, 15:28 de gigi
Lasilor!
Daca voiati sa dati dovada de corectitudine trebuia sa le multumiti in primul rind celor care s- au sacrificat ca sa aduca voturi pentru USL din colegiul unu si doi.
Postat 15 Decembrie 2012, 14:29 de Anonim
in sfarsit DERATIZAM !
sa vedem noi ce aluat au USL isti in PARLAMENT: un mozaic interesant si cati vor ramane ca fara programe si proiecte trebuie DEMISI obligatoriu, modificam constitutia si prevedem inlocuirea lor IMEDIATA fara preaviz , te prezinti si ZBORI.Banul public trebuie PRETUIT nu aruncat pe REBUTURI care merita un ajutor SOCIAL.
Postat 15 Decembrie 2012, 13:56 de vanatoarea PDL ului
D-l Cupsa
Nu va iese numarul, de Cupsa nu ati spus nimic...
Postat 15 Decembrie 2012, 13:36 de Cris
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON