URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2011, 15:39

"Sorboneii" vor fi puşi la gărzi în spitale, iar pacienţii la coplată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Spitalele orădene funcţionează în pierdere", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Municipal, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care a precizat că pierderea provine din diferenţa dintre prestaţiile efectuate de spitale şi încasările de la CAS, care sunt mai mici decât anul trecut cu valori cuprinse între 10 şi 25 de procente.

Dezechilibre marca CAS

"Cum s-a ajuns aici? În toamnă, Guvernul României a semnat cu FMI un memorandum prin care s-a obligat să reducă cu 10% numărul internărilor în spitale, ca atare au scăzut şi alocările de fonduri către acestea, în toată ţara", a spus primarul, adăugând că pentru spitalele orădene acest lucru înseamnă că nu mai există bani nici măcar pentru plata salariilor angajaţilor pe luna viitoare.

Exemplificând, Bolojan a spus că CAS Bihor deconta anul trecut pentru Spitalul Judeţean tratarea a 3.200 de pacienţi lunar, iar anul acesta nu mai decontează decât pentru 2.900 de pacienţi lunar. În cazul Spitalului Municipal, alocaţia lunară de la CAS a scăzut de la 5 milioane de lei în decembrie 2010 la doar 4 milioane de lei în ianuarie-mai 2011.

Problema este, a spus primarul, că municipalitatea nu poate acoperi "gaura" provocată prin subfinanţarea de la CAS. "Bugetul municipalităţii pe un an este de circa 50 milioane euro, iar bugetul spitalelor din oraş de 40 de milioane de euro. Un deficit de 10% din bugetele spitalelor echivalează cu un deficit de 5-7% din bugetul oraşului", a spus Bolojan, arătând că, dacă Primăria ar încerca să acopere minusul "ar însemna să nu mai măturăm, să nu mai asfaltăm străzi...".

Tăieri...

În condiţiile în care subfinanţarea sistemului sanitar este rezultatul unei politici la nivel naţional, pe care Primăria nu are cum s-o influenţeze, Bolojan a declarat că, împreună cu Comitetele Directoare ale spitalelor din subordinea municipalităţii, a decis câteva propuneri pentru refacerea echilibrului financiar al acestor unităţi.

"Trebuie să micşorăm cheltuielile, în principal de personal, deoarece acestea depăşesc nivelul de 70% din ponderea cheltuielilor totale", a spus Bolojan, care a precizat că a dispus o analiză pe două componente în acest sens: verificarea acordării sporurilor şi verificarea încărcării cu sarcini a personalului.

În ce priveşte sporurile, primarul a spus că la fiecare spital se fac luna aceasta analize pentru a se constata dacă toţi angajaţii unor secţii au dreptul la încasarea lor sau numai unii, iar din punctul de vedere al acoperirii cu sarcini analiza are ca scop să se constate dacă se pot comasa sau nu unele structuri, precum laboratoarele. "La Municipal vom avea probabil trei laboratoare, din care unul pivot, iar celelalte două mai mici, iar la Judeţean vom avea unul din cele două de acum", a spus Bolojan.

Tot în acest sens, primarul a afirmat că se vor bloca toate angajările de personal acolo unde nu e absolută nevoie, precum şi integrările clinice, adică angajarea în spitale, fără concurs, a angajaţilor Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

De asemenea, Bolojan a dat de înţeles că se vor face şi concedieri, pe criteriul competenţei şi al atitudinii faţă de pacienţi, fără a spune însă câte şi de la ce spitale şi structuri. "În întâlnirile cu şefii de secţii de la Judeţean şi Municipal pe care le-am avut azi, am cerut să-şi exercite funcţiile şi în interesul pacienţilor. Eu nu pot crede, de exemplu, că toate cadrele medicale se comportă excelent cu pacienţii, cum reiese din evaluări. Şi în Primărie, până în 2008, toţi angajaţii aveau calificativul foarte bine, dar s-a dovedit că mulţi nu-l meritau. La fel, şi în spitale trebuie să avem o sancţiune-două...", a spus primarul.

El a adăugat că disponibilizările care vor avea loc să se facă "în mod corect", nu pe pile, iar în cazul în care pe viitor CAS va suplimenta fondurile banii vor merge pe medicamente, adică tot pentru pacienţi.

... şi creşteri

Concomitent cu reducerea cheltuielilor de personal, primarul şi managerii de spitale au propus creşterea veniturilor pe care acestea le realizează.

Între măsurile preconizate în acest sens, Bolojan a afirmat că toţi medicii din spitale vor fi obligaţi să lucreze şi în serviciile de gardă şi în sistem ambulatoriu, adică în policlinici, iar pentru pacienţi va fi introdusă coplata. Bolnavii internaţi, dacă vor dori să beneficieze de condiţii hoteliere peste medie (adică rezerve cu unul sau două paturi), vor plăti o taxă pe care primarul anumit-o "decentă", fără a preciza suma, iar cei din sistemul ambulator vor achita sume de "10 până la 30 de lei" pentru analizele de laborator.

"Până acum, din cauza unui melanj de interese pe care nu vreau să-l discut, bolnavii erau trimişi să-şi facă analize la policlinici private, deşi ele puteau fi făcute şi la spitalul public, care are toate dotările necesare. Acum toţi medicii vor fi obligaţi să lucreze şi în ambulator. O parte din încasări va rămâne la ei, legal, iar o alta va rămâne spitalului", a spus primarul, care a precizat că la Spitalul Judeţean şi la Municipal "Comitetele Directoare vor stabili un nivel al tarifelor cu 30-40 la sută sub nivelul practicat pe piaţă, astfel încât să putem oferi bihorenilor analize la un preţ accesibil".

La întrebarea BIHOREANULUI, primarul a precizat că obligaţia de a face servicii de gardă şi de policlinică îi va viza inclusiv pe medicii cu titluri universitare. Bolojan a mai spus, de asemenea, că nu-l deranjează faptul că medicii primesc "atenţii", însă nu va tolera ca ei să oblige bolnavii la asemenea "gesturi". "N-am nimic împotrivă dacă un pacient vrea să se revanşeze faţă de medicul care l-a făcut bine, dar mă opun acelui stil în care pacientul este siluit sau în care trebuie să dea banul înainte", a spus primarul.

O atitudine corectă

Bolojan a afirmat că, din punctul său de vedere, municipalitatea a demonstrat că îşi doreşte sincer creşterea calităţii serviciilor medicale, însă aceasta depinde nu doar de condiţiile de cazare asigurate pacienţilor ori de condiţiile de muncă asigurate angajaţilor din spitale, ci şi de atitudinea acestora faţă de bolnavi.

"Noi, politrucii din conducerea oraşului, ne-am făcut datoria. Condiţiile de muncă pentru cadrele medicale şi condiţiile pentru pacienţi au fost mult îmbunătăţite de anul trecut, acum sunt acceptabile spre bune, dar diferenţa între ceea ce este şi ceea ce trebuie să fie o va face corpul medical", a spus Bolojan.

Primarul a amintit că Primăria va avea "linii de finanţare pentru specializarea medicilor" inclusiv în străinătate, "pentru că nu vreau să mai aud un banc cu un tren care este cel mai bun doctor", dar pe de altă parte a spus că municipalitatea nu va tolera orice atitudine faţă de pacienţi. "Aici suntem în mod clar deficitari, datorită vechii mentalităţi că sistemul este pentru medici, nu pentru pacienţi. Dacă nu suntem amabili cu pacienţii, aceştia vor pleca, şi nu pentru că la Debreţin doctorii sunt mai buni sau dotările mai moderne, ci pentru că acolo pacientul este tratat corect", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
exista.
Exista centre universitare consacrate.Nu e obligatoriu sa faci scoala in Oradea..Daca vrei scoala o faci.Daca nu ai studenti nu poti funciona ca institutie.Pe cale de consecinta...cerere si oferta....puslamalelor le covine sa plateasca si sa aiba o diploma chiar dac sint varza pe mesaerieIncercati si invatati si nu mai platiti.......
Postat 13 Aprilie 2011, 20:36 de lila
interesant
Ce as vrea sa vad pe cativa profesori ce vor face daca vor fi someri. Ce stiu sa faca inafara de a lua spagi de la studenti ? Pacat ca uni vor pleca in pensie nu am sansa sa ii vad someri. Au scapat securisti nenorociti. Ce spui Gordan cu doamna, Ionescu cu doamna, Hantiu cu doamna, altii cu doamnele lor sau fostele securiste Chipea, Pop Lia ? Vai de voi si de constiinta voastra. Iadul va va manca. Santeti cadavre didactice nu cadre didactice. Doame iartai. Nu cred ca Bolo a vrut sa predea la universitate.
Postat 13 Aprilie 2011, 19:24 de angajat
de viitor
Nu cred ca Bolo a vrut sa predea la universitate. Daca ar fi vrut nu vad ce l- ar fi impiedicat. Daca si noua directoare de la universitate lucreaza in cercetare deja fiid platita cu sume exorbitante si ea si cateva fete din contabilitate care o sprijina in mojicii si umbla zvonul ca va preda in curand cu ajutorul lui Tara de la Curtea de Conturi. (politica nu ?). Pentru Bolo ar fi fost fff simplu sa predea. Ar fi penibil sa faca asta. Nu este el prost sa se discrediteze in halul asta. Ar fi bine sa puna rector un om ca el acolo si sa faca ordine si disciplina la universitate ca altfel se va duce totul de rapa si vom avea multi someri in doi trei ani.
Postat 13 Aprilie 2011, 19:11 de platitor
asigurat
de ce sa fie coplata cand casa are contracte cu cabinete private,casa sa deconteze doar la spitalele de stat iar daca mergi in privat sa platesti sau sa ai asigurare privata,iar cine nu are asigurare sa plateasca,eu platesc lunar 600 ron asigurare medicala daca ma duc la pelican platesc 300 ron pe zi ,iar la spitalul judetean trebuie sa platesc investigatiile,as prefera sa imi fac asigurare privata si sa ma duc la privat dar atunci sa nu mai platesc nimic,iar daca statul ma obliga sa platesc la stat atunci acolo sa fie totul gratuit,in situatia actuala esti si cu banii luati si fara servicii medicale,mai bine mergi la curve decat sa platesti asigurari de sanatate macar acolo dai banii dar te simti bine
Postat 13 Aprilie 2011, 16:22 de asigurat
kali
nu inteleg dece platim asigurari la stat daca casa de asigurari face contracte cu clinicile private,acolo e spalarea de bani mergi la pelican i-ti ia banii si cand esti grav te trimite la judetean,ar trebui ca sa fie asigurari private pt spitale private si asigurari de stat pt cele de stat,iar oamenii sa aleaga in ce sistem vor sa fie,oricum cel de stat e falimentar,pana nu se termina hotia de la casa de asigurari degeaba vorbim de competente
Postat 13 Aprilie 2011, 16:09 de kali
au imaginatie postacii portocalii
de unde or fi scos pigmeii portocalii "dorinta" lui bolojan de-a preda la universitate? le inventeaza pedeii astia de n-au treaba, poate ii crede cineva.
Postat 13 Aprilie 2011, 09:40 de mircea
aa
bine faci Bolojan,dale cu flit la toti sorbonieni si mai stiu eu cum or fi numiti,m-am saturat de doctori incompetenti care vor doar spaga si cabinete particulare se stiu ei care sunt ex:betivul de Mohan,Bumbu...,m-am saturat de toti lingaii din primarie care anii precedenti taiau frunze la caini.sa ne aducem aminte de marele Mircea Matei,care nu a lucrat o zi la privat ,doar a lins pe la Cladovan,Filip si Blaga,si culmea a ajuns la un moment dat sa ne conduca institutii si sa dea lectii
Postat 13 Aprilie 2011, 09:25 de aa
BOLOJAN, INCEPE CURATENIA CU POPOVICI MUT-EMIL
Inainte sa te intrebi unde sunt "scurgerile" de bani, in judetean de pilda, ar fi bine sa-ti mai analizez "comitetele directoare". Te-am mai avertizat ca directorul financiar de la judetean, fostul manager, este un incompetent si pe deasupra nu a invatat nici socoteala ca " doi plus doi fac cel mult cinci". A fost demis, culmea, pe drept iar voi la-ti pus la loc sa poata manarii mai departe. Bravo, coane...La municipal nici nu are rost sa ma exprim, acolo conduce si acum Carp prin oameni de paie...iar managerita de la judetean chiar nu are nici o legatura cu managementul.
Postat 13 Aprilie 2011, 08:41 de DOCTOR
sunteti
mai frati la somaj cu voi sunteti mii de paraziti in cadrul sanatatii luati drumul strainatati caci adevar graiti primarul ramane medicii emigreaza:)) asa ca din miile care sunteti traiti naibi pe pulpele voastre nu din banii cetateanului fara calitate ati supt destul mai mergeti si voi in Franta ce naiba TIGANUL reuseste voi MEDICII nimic, nu va duce sticla:)) RATATI dentologi medicali sa nu spun analfabeti cu diplome de sters in fund, am fost diplomat puliciiii
Postat 12 Aprilie 2011, 22:58 de mari pulici
fb
Mergeti la PELICAN, ca oricum platiti si la stat. macar aia se ocupa cum trebuie de pacienti, nu mai asteapta bani de la pacieni ca sasi faca bine treaba. ca daca nu sio fac sunt dati afara. la privat nu merge ca la stat.
Postat 12 Aprilie 2011, 22:09 de vlad
@mircea matei
Hai lasa-ne cu Bolojan care ar fi vrut sa intre in randul sorboneilor si nu a fost acceptat! La categoria politicieni si notabilitati, numai cine nu vrea nu poate sa predea acolo (sau macar sa ia banii- ca si asta se practica la greu)! Se pare ca domnul asta, Bolojan; are prea mult bun simt si incearca sa-si faca cinstit treaba! Succes!
Postat 12 Aprilie 2011, 20:48 de Simona Iancu
well done
bravo bolojan. prea toti vor sa fie doctori, ca sa castige bani, desi ei habar nu au sa te trateze. multumiti FMF din oradea pt asta, toate cadrele didactice de acolo isi iau salariu si de la spital. iar noi, pacientii, tot la laboratoarele lor private suntem trimisi ca sa ne facem analize, desi CAS deconteaza bani si pt asta!
Postat 12 Aprilie 2011, 20:18 de unu
rabdarea...
Bolojan a fost un apropiat al lyui Antal ,care a supt de ladoua oi, cand a vazut ca nu poate sa se dea maRE la vreo catedra ca nimeni nu-i nebun sa lase un om cu crize de schizoidie sa predea.. si atunci s-au certat.. Antal care este o nulitate se bate cu alta nulitate....
Postat 12 Aprilie 2011, 20:01 de crina
oxfordutii
oare la fel va fi si cu integrarea clinica a fiului domnului decan? Ce zici domn primar?
Postat 12 Aprilie 2011, 19:54 de bibi
netotul
Bolojan moare de ciuda ca nu a fost primit cadru didactic la Universitate. Si acum se razbuna. O face pe banii oradenilor. La Primarie se afla o **** neoprotestanta care nici macar nu recunoaste ca e FRATE precum Tirle. Mi-e greata de el.
Postat 12 Aprilie 2011, 19:34 de mircea matei
pt. mumu
FELICITARI BINE PUNCTAT.
Postat 12 Aprilie 2011, 19:19 de soso
bolo
BOLOJANE problema ta este ca orice doctor poate sa ajunga PRIMAR dar tu niciodata DOCTOR.
Postat 12 Aprilie 2011, 18:55 de mumu
linie de finantare
Bolojan si astia care citeaza din el ca din scriptura au nevoie de o linie de finantare pt tratament. Dar de unde nu e.....ramanem cu ei pe cap
Postat 12 Aprilie 2011, 18:50 de soso
pRIMARE DATELE TALE NU NE FAC LUMINA
da de ce nu spune PRIMARUL cati salariati are fiecare spital sa stie ORADEA cati parazitii are pe acte in paralele cu PRIVATUL (se spala banii publici fara JENA) , cand o sa stim cati are spitalul Judetean sa nu va ingroziti cam 2000 de oameni sunt pe acolo in acte , mai sunt 1000 la maternitate si sa nu va luati de cap, dar banuiesc ca curand vom sti date reale si ITM va verifica prezenta lor sau nu intraznesc:)) SI ATUNCI NOI BOLNAVI DE UNDE BANII DE TARTAMENTE SI COMPENSATE!
Postat 12 Aprilie 2011, 18:44 de ANCUTALUITATA
???
De ce se vorbeste de acoperirea gaurii din spitale de catre municipalitate.Din cei 3200 de pacienti cati sunt oradeni si cati din judet?Sa se separe costurile si sa se contribuie corect de CL si CJ.Nu poate nimeni sa spuna unui pacient unde sa-si faca analizele.Cine plateste hotaraste.In rest am impresia ca Bolojan o sa desfinteze Facultatea de Medicina din Oradea in maxim un mandat.Si poate si Universitatea.
Postat 12 Aprilie 2011, 18:21 de tero
dragi toarăşi
draji toarăşi. avînd în vedere şele întîmplate, cer pomperii să intervină cu haşdoio şi să salveze sorboneii de la sufinanţare!
Postat 12 Aprilie 2011, 16:27 de ion
alienat
O noua dovada ca Ilie de la Primarie e un alienat mintal. Nu are bani de spitale, dar sa dea bani obsedatului sexual de la HOTEL FM care si-a pierdut sponsorul fiindca s-a filmat facind sex pe net are numitul BOLOJAN ILIE. Asta dupa ce o echipa TVR condusa de aceeasi MARINA ALMASAn care raspunde de Eurovision a venit prin Oradea si i-a ridicat ode acestui nebleznic.
Postat 12 Aprilie 2011, 16:01 de mircea matei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON