URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2023, 12:40

„Din Bihor la New York”: Expoziţie cu porturi populare şi ţinute reinterpretate de designerul bihorean Dorin Negrău

„Din Bihor la New York”: Expoziţie cu porturi populare şi ţinute reinterpretate de designerul bihorean Dorin Negrău (sursa foto: Facebook - Dorin Negrau)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Costume tradiţionale păstrate şi restaurate de Muzeul Ţării Crişurilor şi ţinute inspirate din portul popular românesc create de designerul Dorin Negrău vor putea fi admirate într-o nouă expoziţie în clădirea MȚC din Oradea. Vernisajul va avea loc marţi, în 4 iulie, de la ora 17.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţia culturală, expoziţia denumită "Din Bihor la New York: Veşminte din creaţia designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor" este rezultatul unui parteneriat între muzeu şi designer, care a lucrat timp de circa un deceniu în New York, iar în 2018 s-a întors în ţară.

„Dorin Negrău este singurul designer român prezent în cadrul prestigioasei săptămâni de modă din New York - New York Fashion Week. Stilul său valorifică elementele portului tradiţional românesc, aducându-le în lumina contemporană prin utilizarea noilor tehnologii textile şi a tehnicilor tradiţionale, în colaborare cu meşteri locali. Prin acest demers, Dorin Negrău reuşeşte să promoveze vestimentaţia contemporană ca pe un reper cultural identitar, tributar tradiţiilor locale", se arată în comunicat.

Expoziţia „Din Bihor la New York” pune accent pe simbolurile folosite în timpul procesului de creaţie al veşmintelor.

„Amintirile copilăriei petrecute cu bunica maternă vara, printre firele de cânepă la topit în vale şi apoi la meliţat, iar iarna printre tălpile războiului de ţesut cu socala în braţe, nu au fost înlocuite sau şterse de succesul său. Dimpotrivă, această reuşită l-a motivat să promoveze în veşmântul contemporan internaţional motivele tradiţionale româneşti, din satul său natal din zona Crişului Negru. Pentru noile generaţii, a realizat o serie de bluze urbane cu motivele populare bihorene, cusute pe costumul popular realizat de însăşi bunica sa", se mai arată în comunicat.

La vernisaj, dr. Simona Bala, muzeograf la Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, va vorbi despre parcursul etnografic al colecţiei, iar designerul Dorin Negrău va prezenta publicului creaţiile sale care au strălucit pe podiumurile de la New York.

Expoziția „Din Bihor la New York: Veşminte din creaţia designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor" va putea fi vizitată de publicul bihorean până în data de 10 septembrie, după care va fi itinerată la Muzeul Satului Bănăţean – Timişoara, începând cu a doua jumătate a lunii septembrie, şi apoi, în mai 2024, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.

Dorin Negrău s-a întors în 2020 în localitatea în care a copilărit, Husasău de Tinca, iar un an mai târziu a transformat casa familiei sale într-un centru cultural unde organizează adesea evenimente, inclusiv seri de filme, ateliere de ţesut la război ori târguri de produse locale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect Dorin Negrău!
Felicitări Dorin Negrău pentru toate demersurile tale ce evidențiază cu succes frumusețea unică a satului HUSASĂU DE TINCA! BAFTĂ ȘI SUCCES ÎN TOATE!
Postat 30 Iunie 2023, 22:36 de ADI-MSC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON