URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2020, 15:00

Digitalizarea e aici: Primăria Oradea eliberează Certificatele de Urbanism în regim online

Municipalitatea orădeană eliberează începând de această săptămână Certificatele de Urbanism în regim online. Toate formalităţile sunt făcute în premieră naţională în format digital.

"Traseul este integral digital"

Orădeanul depune documentaţiile în format PDF pe internet şi primeşte, în termenul legal, răspunsul în căsuţa de email.

"Traseul este integral digital. Solicitantul accesează ghişeul online de plăţi de pe portalul Primăriei, secţiunea Certificate de Urbanism şi completează toate câmpurile din formatul online. Avem secţiune pentru persoane fizice şi persoane juridice. Totul este interactiv. Completarea se face simplu", a declarat arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit arhitectului, odată completat formularul, solicitantul Certificatului de Urbanism îşi încarcă documentele doveditoare din secţiunea upload. Documentele trebuie să fie în format PDF şi să se încadreze într-o limită maximă de 5 megabiţi pentru a nu încărca inutil sistemul Primăriei.

"Când toate zonele sunt completate se acceptă termenele şi condiţiile, se trece pe zona de plată unde se introduce suprafaţa şi calculul sumei datorate se face automat şi se plăteşte", a spus Fortiş.

În două sau cinci zile

Odată făcută plata, solicitantul va primi un email pentru confirmarea cererii, după care biroul Gestionare Date din interiorul Primăriei preia solicitarea, verifică dacă datele sunt complet introduse, o transmite Serviciului Autorizări Construcţii şi îi trimite solicitantului un email cu numărul de înregistrare.

Eliberarea Certificatului de Urbanism se face în două zile în regim de urgenţă şi în cinci zile în regim normal.

În acest interval Serviciul Autorizaţii demarează procedura de emitere a Certificatului de Urbanism, ia legătura cu solicitantul în cazul în care sunt necesare documente suplimentare şi încarcă documentul în sistem.

Mai puţine hârtii

În faza finală a procesului, Compartimentul gestionare date expediază solicitantului documentul având pe el semnătura digitală a Primăriei. "Certificatul de urbanism este obţinut printr-un proces total digital care ne scapă de multe hârtii, e mult mai uşor de gestionat, iar pe servere vor fi păstrate toate documentele anexate", a spus arhitectul şef.

Primele Certificate de Urbanism digitale sunt deja în lucru. "Orădenii au văzut pe site posibilitatea de a solicita acest document pe internet, au completat formularele, iar noi le-am răspuns", a zis Fortiş.

Desigur, orădenii pot în continuare să depună cereri de Certificate de Urbanism la ghişeele din Primărie şi să îl primească documentul printat, dar procesul de eliberare rămâne unul digital.

Urmează Autorizaţia de Construire...

În completarea procesului de digitalizare a aparatului municipalităţii IAS pregăteşte eliberarea Autorizaţiei de Construire în format digital.

"Pe viitor dorim să eliberăm şi Autorizaţia de Construire în format digital chiar dacă la început doar pentru construcţiile de importanţă redusă cum ar fi garduri şi construcţii anexe, maxim locuinţe individuale", a declarat arhitectul şef.

Acest lucru va deveni posibil odată ce toţi specialiştii implicaţi în eliberarea unui astfel de document, de la verificatori de proiect la funcţionari, vor avea semnătură digitală.

Digitalizarea procesului de eliberare a documentelor este atât în favoarea solicitanţilor, care scapă de drumurile la ghişeele Primăriei, cât şi a funcţionarilor care nu mai umblă cu mapa de hârtii dintr-un birou în altul după semnături, procesul derulându-se digital.

Potrivit raportului de activitate al IAS pe anul 2019, numărul certificatelor de urbanism eliberate a fost cu 2,1% mai mare decât în anul anterior urcând la 7.385, iar cel al autorizaţiilor de construire a crescut la 2.822 reprezentând o creştere de 10% faţă de media anilor anteriori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Certificatele astea..
Certificatele de urbanism sunt niste tidule pentru amarasteni, prostime caci in culise se rezolva problemele de "investitorii strategici".
Postat 20 Mai 2020, 15:32 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON