URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2020, 15:30

Dezvoltare fără demolare

Dezvoltare fără demolare foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre marile teme abordate de ceva vreme în Oradea este problema demolărilor. Poporul, încă traumatizat de epoca Ceauşescu, tinde să bage în aceeaşi oală demolarea unei clădiri, care prin soluţii ingenioase ar fi putut fi salvată cu raderea de pe faţa pământului a unor coşmelii pline cu mizerii şi şobolani.

Dacă după o casă arătoasă locuită de oameni gospodari te doare inima, pentru asanarea coridorului insalubru din zona străzii Barcăului, unde acum se face un parc, sigur că te doare ceva mai jos. E foarte greu, uneori imposibil, să lărgeşti drumuri ca să ai piste de biciclete sau linii dedicate transportului în comun, fără să atentezi la clădiri existente.

Din păcate, încă nu s-a inventat un sistem wireless pentru ca apa şi căldura să ajungă la noi în apartamente fără să spargi strada, fără să atentezi la confortul şi uneori la proprietatea unor cetăţeni. E regretabil că în preajma Spitalului Judeţean vor dispărea nişte vile pentru a face loc unei mult aşteptate parcări, dar nu cred că este orădean care să nu-şi dorească să scape de stresul căutării unui loc de parcare atunci când merge să-şi viziteze rudele bolnave. E un caz-şcoală, în care binele public trebuie pus deasupra celui personal.

În această problemă spinoasă, deputatul Szabó Ödön vine cu o idee care mie mi se pare de bun-simţ. Domnia sa propune ca, pe lângă despăgubirile pentru clădirile propriu-zise şi pentru mutarea celor demolaţi, să se acorde şi nişte despăgubiri morale. Odată cu casa, omului i se distrug şi amintirile, aşa că e firesc să primească nişte sume suplimentare, ce ar putea ajunge, conform proiectului lui Szabó, până la jumătate din valoarea despăgubirii.

Prin asta s-ar atinge două ţinte. Creşterea valorii de expropriere va reduce zelul demolator al edililor, iar cei demolaţi vor avea mai mulţi bani pentru a lua viaţa de la capăt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bunul simt de pe urma
Exproprierea de urgenta se practica si inainte vreme pentru obiective de importanta majora.Adica erai expropriat si apoi de judecai pentru despagubiri si alte cele.Ilustrul nostru primar,in calitate de prezident al AMR (asociatia municipiilor din romania) a reusit o bresa direct in constitutia tarii,aia care protejeaza proprietatea cetateanului,sau o si garanteaza,who know's,cu inaltul concurs al parlamentului ales.Citim aici,octombrie 2017:[https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22073763-asociatia-municipiilor-pregateste-proiect-lege-care-permita-exproprierea-rapida-pentru-operatiunile-regenerare-urbana.htm]"Asociatia Municipiilor din Romania va initia un proiect de lege prin care se propune exproprierea in regim de urgenta si pentru operatiuni de regenerare urbana, amenajarea spatiilor verzi si renovarea cladirilor de patrimoniu, a declarat pentru HotNews.ro Ilie Bolojan, primarul orasului Oradea si presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania. Proiectul ar urma sa fie depus la Parlament dupa jumatatea lunii noiembrie. Exproprierea rapida se practica in prezent pentru drumuri, cai ferate si retele de utilitati." Romanului trebuie sa-i faci bine cu forta,nu vad de ce mai e nevoie de un ungur care sa amendeze o lege facuta de romani,pentru romani.Iar daca e vorba de REGENERARE URBANA,nu mai incape nici o discutie.Urmeaza regenerarea judeteana,in mod natural...
Postat 14 Septembrie 2020, 21:41 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON