URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2020, 19:37

Szabo Odon, iniţiativă legislativă inedită: Despăgubirile pentru exproprieri să includă şi preţul mutării oamenilor, dar şi „valoarea sentimentală”

Szabo Odon, iniţiativă legislativă inedită: Despăgubirile pentru exproprieri să includă şi preţul mutării oamenilor, dar şi „valoarea sentimentală” Proprietarii unei case demolate din strada Vlădeasa nr. 27 (foto) din Oradea, oraș în care administrația a recurs la mai multe exproprieri, au dat Primăria în judecată, nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor stabilite de evaluator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 255/2010 privind exproprierile, deputatul UDMR Bihor Szabo Odon propune ca instituţiile de stat care fac exproprierile în scop de interes public să acorde proprietarilor despăgubiri nu doar pentru valoarea materială a bunurilor expropriate, ci şi despăgubiri „accesorii”, ținând cont de valoarea sentimentală și de perioada de locuire a imobilelor, aşa încât exproprierile să poată fi considerate cu adevărat „drepte”.

„Pentru a căpăta caracterul cerut de Constituţie, anume acela de a fi «drept», preţul, echivalentul despăgubirii proprietarului, trebuie să reflecte toate pierderile şi cheltuielile antrenate de pierderea proprietăţii. Pe lângă pierderea valorii de piaţă a bunului expropriat, a cărui estimare trebuie să fie cât mai fidelă, se pune problema altor pierderi şi cheltuieli”, a justificat deputatul, conform unui comunicat dat publicităţii miercuri.

În ce priveşte aceste „alte pierderi şi cheltuieli”, ele pot fi foarte diverse, se arată în expunerea de motive a iniţiativei, începând de la cele obiective (costuri de mutare) şi „până la cele mai dificil de estimat, cum ar fi suferinţele emoţionale, îndeosebi în cazul imobilelor cu destinaţie de locuinţă, în care proprietarii au locuit, şi-au crescut familia, au investit bani şi emoţii, au acumulat amintiri”.

Concret, parlamentarul propune modificarea a două articole din Legea 255/2010 referitoare la modul de stabilire a cuantumului despăgubirilor, şi anume renunţarea la utilizarea valorilor minime cuprinse în evaluări pe baza studiilor contractate de camerele notarilor publici, „deoarece acestea nu pot stabili valori «drepte» pentru despăgubiri”, precum şi evaluarea fiecărui imobil ce urmează a fi expropriat în mod individual, sau pe tipuri de imobile, dacă este vorba de terenuri şi numai acolo unde acestea au caracteristici comparabile.

Astfel, despăgubirea estimată ar urma să aibă două componente: cea principală (cu luarea în considerare a pierderii concrete de avere) şi despăgubirea accesorie (cu o parte clar estimată, respectiv cea privind cheltuieli şi pierderi cu mutarea/relocarea afacerii, de exemplu, precum şi o parte subiectivă, „care să reflecte, măcar parţial, suferinţa emoţională a proprietarului”).

Proiectul prevede pentru exproprierea imobilelor cu destinaţia de locuinţă un procent de majorare a valorii de piaţă corespunzător perioadei în care proprietarul cu familia sa, inclusiv moştenitorii, au locuit în imobilul respectiv. Acest procent ar varia între 20% din valoarea imobilului pentru o perioadă de locuire de până la 25 de ani şi 50% pentru o perioadă de locuire de peste 50 de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
I terenul e că trece autostradă prin Harghita/Covasna
.
Postat 10 Septembrie 2020, 14:58 de Sandu2100
Szabo Odon
Asta ne mai lipsea......
Postat 10 Septembrie 2020, 12:09 de cosmin5z
Sa facem Oradea Mare.Acum,faza pe judet
Iata mostenirea intiiului primar al tarii.Citim in 25.10.2017: "Asociatia Municipiilor din Romania va initia un proiect de lege prin care se propune exproprierea in regim de urgenta si pentru operatiuni de regenerare urbana, amenajarea spatiilor verzi si renovarea cladirilor de patrimoniu, a declarat pentru HotNews.ro Ilie Bolojan, primarul orasului Oradea si presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania. Proiectul ar urma sa fie depus la Parlament dupa jumatatea lunii noiembrie. Exproprierea rapida se practica in prezent pentru drumuri, cai ferate si retele de utilitati."[https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22073763-asociatia-municipiilor-pregateste-proiect-lege-care-permita-exproprierea-rapida-pentru-operatiunile-regenerare-urbana.htm]
Postat 09 Septembrie 2020, 21:34 de excalibur
Nimic inedit în într-o astfel de inițiativă.
E vorba de logică și bun simț, care să contracareze inițiative de alt gen, ale unor descreierați care sunt incapabili să facă un calcul elenentar. Iar în această categorie, de descreierați, intră și evaluatorii care își spun experți degeaba ... nu numai edili !?! De fapt, Constituția României garantează proprietatea, ceea ce înseamnă inclusiv oportunitatea reală a unei exproprieri, pe lângă un cuantum de despăgubiri "en-detail", fizice și psihice.
Postat 09 Septembrie 2020, 20:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON