URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2020, 19:37

Szabo Odon, iniţiativă legislativă inedită: Despăgubirile pentru exproprieri să includă şi preţul mutării oamenilor, dar şi „valoarea sentimentală”

Szabo Odon, iniţiativă legislativă inedită: Despăgubirile pentru exproprieri să includă şi preţul mutării oamenilor, dar şi „valoarea sentimentală” Proprietarii unei case demolate din strada Vlădeasa nr. 27 (foto) din Oradea, oraș în care administrația a recurs la mai multe exproprieri, au dat Primăria în judecată, nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor stabilite de evaluator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 255/2010 privind exproprierile, deputatul UDMR Bihor Szabo Odon propune ca instituţiile de stat care fac exproprierile în scop de interes public să acorde proprietarilor despăgubiri nu doar pentru valoarea materială a bunurilor expropriate, ci şi despăgubiri „accesorii”, ținând cont de valoarea sentimentală și de perioada de locuire a imobilelor, aşa încât exproprierile să poată fi considerate cu adevărat „drepte”.

„Pentru a căpăta caracterul cerut de Constituţie, anume acela de a fi «drept», preţul, echivalentul despăgubirii proprietarului, trebuie să reflecte toate pierderile şi cheltuielile antrenate de pierderea proprietăţii. Pe lângă pierderea valorii de piaţă a bunului expropriat, a cărui estimare trebuie să fie cât mai fidelă, se pune problema altor pierderi şi cheltuieli”, a justificat deputatul, conform unui comunicat dat publicităţii miercuri.

În ce priveşte aceste „alte pierderi şi cheltuieli”, ele pot fi foarte diverse, se arată în expunerea de motive a iniţiativei, începând de la cele obiective (costuri de mutare) şi „până la cele mai dificil de estimat, cum ar fi suferinţele emoţionale, îndeosebi în cazul imobilelor cu destinaţie de locuinţă, în care proprietarii au locuit, şi-au crescut familia, au investit bani şi emoţii, au acumulat amintiri”.

Concret, parlamentarul propune modificarea a două articole din Legea 255/2010 referitoare la modul de stabilire a cuantumului despăgubirilor, şi anume renunţarea la utilizarea valorilor minime cuprinse în evaluări pe baza studiilor contractate de camerele notarilor publici, „deoarece acestea nu pot stabili valori «drepte» pentru despăgubiri”, precum şi evaluarea fiecărui imobil ce urmează a fi expropriat în mod individual, sau pe tipuri de imobile, dacă este vorba de terenuri şi numai acolo unde acestea au caracteristici comparabile.

Astfel, despăgubirea estimată ar urma să aibă două componente: cea principală (cu luarea în considerare a pierderii concrete de avere) şi despăgubirea accesorie (cu o parte clar estimată, respectiv cea privind cheltuieli şi pierderi cu mutarea/relocarea afacerii, de exemplu, precum şi o parte subiectivă, „care să reflecte, măcar parţial, suferinţa emoţională a proprietarului”).

Proiectul prevede pentru exproprierea imobilelor cu destinaţia de locuinţă un procent de majorare a valorii de piaţă corespunzător perioadei în care proprietarul cu familia sa, inclusiv moştenitorii, au locuit în imobilul respectiv. Acest procent ar varia între 20% din valoarea imobilului pentru o perioadă de locuire de până la 25 de ani şi 50% pentru o perioadă de locuire de peste 50 de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
I terenul e că trece autostradă prin Harghita/Covasna
.
Postat 10 Septembrie 2020, 14:58 de Sandu2100
Szabo Odon
Asta ne mai lipsea......
Postat 10 Septembrie 2020, 12:09 de cosmin5z
Sa facem Oradea Mare.Acum,faza pe judet
Iata mostenirea intiiului primar al tarii.Citim in 25.10.2017: "Asociatia Municipiilor din Romania va initia un proiect de lege prin care se propune exproprierea in regim de urgenta si pentru operatiuni de regenerare urbana, amenajarea spatiilor verzi si renovarea cladirilor de patrimoniu, a declarat pentru HotNews.ro Ilie Bolojan, primarul orasului Oradea si presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania. Proiectul ar urma sa fie depus la Parlament dupa jumatatea lunii noiembrie. Exproprierea rapida se practica in prezent pentru drumuri, cai ferate si retele de utilitati."[https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22073763-asociatia-municipiilor-pregateste-proiect-lege-care-permita-exproprierea-rapida-pentru-operatiunile-regenerare-urbana.htm]
Postat 09 Septembrie 2020, 21:34 de excalibur
Nimic inedit în într-o astfel de inițiativă.
E vorba de logică și bun simț, care să contracareze inițiative de alt gen, ale unor descreierați care sunt incapabili să facă un calcul elenentar. Iar în această categorie, de descreierați, intră și evaluatorii care își spun experți degeaba ... nu numai edili !?! De fapt, Constituția României garantează proprietatea, ceea ce înseamnă inclusiv oportunitatea reală a unei exproprieri, pe lângă un cuantum de despăgubiri "en-detail", fizice și psihice.
Postat 09 Septembrie 2020, 20:12 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON