URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2019, 16:06

Dezbatere la Universitatea Oradea. Un decan cere ca universitarii condamnaţi pentru corupţie să poată preda în continuare: „Cine poate lua piatra, să arunce!” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Actualizarea Cartei universitare nu este un subiect de mare interes în Universitate. Prima dezbatere organizată de Senat pe această temă a adunat doar o mică parte dintre cei aproape 900 de profesori ai instituției de învățământ. Mai precis, mai puţin de 50 de persoane au participat la întâlnire şi mai puţini dintre ei au şi avut propuneri.

Senat vs. Rector

Preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a prezentat Carta votată de senatori, dar şi obiecţiile Ministerului Educaţiei. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, Ministerul a respins de două ori Carta orădeană, cerând eliminarea mai multor articole, astfel că, în urma acestor modificări, "biblia" Universităţii rămâne fără aproape toate propunerile reformatoare.

Universitarii orădeni au acceptat fără comentarii amendamentele Ministerului, iar la dezbaterea de miercuri s-au concentrat pe alte propuneri.

Un subiect intens discutat a vizat dimensiunea Senatului şi modalitatea în care vor fi aleşi următorii senatori. Mai mulţi universitari susţin că fiecare facultate ar trebui să îşi voteze doar propriii reprezentanţi, nu toţi senatorii, aşa cum se întâmplă în prezent.

De asemenea, s-a discutat pe larg despre propunerea ca Senatul să demită rectorul, în caz de management defectuos. Acest articol a fost respins de Minister, dar, a arătat Căuş, Senatul ar putea primi dreptul să iniţieze demiterea, iar apoi să organizeze un referendum în Universitate pe această temă. Mulţi dintre cei prezenţi, inclusiv rectorul Constantin Bungău, s-au arătat de acord cu această formulare.

Chereji şi condamnaţii

Cea mai controversată propunere a lansat-o însă decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Chereji (foto), care a cerut ca un articol din Carta votată de Senat, ce n-a fost respins de Ministerul Educaţiei, să fie şi el abrogat. Este vorba despre articolul care prevede că universitarii condamnaţi pentru fapte de corupţie sau infracţiuni de patrimoniu sunt automat concediaţi, măsură pe care Chereji o consideră injustă.

"Această propunere nu are ce căuta în Cartă, atât timp cât instanţele judecătoreşti i-au condamnat deja şi au ispăşit pedeapsa. 32 de cadre didactice vor pleca din Universitate dacă se aplică. De la mine sunt cadre didactice foarte bune, care au plătit deja. Trebuie discutat acest articol. Cine poate lua piatra să arunce!", a spus Chereji, sugerând aşadar că toţi universitarii orădeni ar putea avea emoţii la un test anticorupţie.

Moralitatea, un detaliu...

Acesta nu a nominalizat vreun cadru didactic aflat în pericol de disponibilizare. Este de notorietate că, de exemplu, colega lui, Ramona Bacter, cadru didactic la departamentul de Zootehnie şi Agroturism, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

Intervenţia decanului a avut loc chiar la finalul dezbaterii, când mulţi dintre participanţi erau deja pe picior de plecare. Astfel, n-a născut reacţii vocale în sală, nici de susţinere, nici de opoziţie. Singurul care a comentat vizavi de această sugestie a fost preşedintele Căuş, care a spus că dascălii au şi o obligaţie de a fi morali. "Eu sunt de acord că au plătit, dar cadrele didactice trebuie să fie un exemplu de moralitate şi integritate pentru studenţi", a spus Căuş.

Propunerea lui Chereji, ca de altfel toate propunerile ridicate în timpul dezbaterii, vor fi supuse votului Senatului Universităţii. O dezbatere similară mai este programată vineri, la ora 12, tot în Aula Magna a instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Precizare
La inceput m-am referit la cei doi demisionari. Universitatea din Oradea nu i-a meritat si i-a pierdut. Pacat de ei.
Postat 05 Septembrie 2019, 21:23 de Agatha
Trist, dar real
Cei doi au luptat cu mafiotii pentru binele universitatii si al angajatilor universitatii. Ei sunt oameni care au onoare. Intrebati oamenii de rand din universitate, care ii cunosc bine pe cei doi si vedeti ce spun. V-ati convins ce mult rau poate sa faca universitatii un individ care n-a citit in viata lui o carte!!! Zerotehnistul Chereji nu e decan, el ocupa fraudulos aceasta functie, cumparata de la amicul sau Bungau!!! La puscarieeeee !!!
Postat 05 Septembrie 2019, 21:10 de Agatha
Catre Caus
Domnule Caus daca inca nu stii ce inseamna la Universitatea din Oradea integritate si moralitate, ai sa te convingi pana in primavara anului 2020. Ce crezi ca Directoarea economica Crina Gherlea si Curila Sorin au demisionat degeaba? Oare de ce au renuntat la salarii colosale pe care probabil nu le vor mai primi incurand? Cine stie sa ne spuna.
Postat 05 Septembrie 2019, 18:00 de scarbit
A facut-o de oaie
Acest decan a facut mult rau inastitutiei si chiar si lui costel cel mic, care a fost pacalit de nulte ori de marcelina (nu doar in ce-l priveste pe chereji). Exemplu bacter sefa la juridic atrage dosar penal costel etc. Inclusiv acreditarea facultatii sa facut in mod fraudulos. Vezi aducerea de capre si alte animale sa fie vazute de comisia de acreditare dupa care acestea sunt returnate la proprietar si multe altele. Pacatul este si al institutiilor statului care cunosc realitatea si nu intervin. Totul este ceva gen Caracal. Se pare ca increngatura este mare. Domnilor nu faceti bine nici institutiei si nici voua, nici macar copiilor vostri care nu au cu ce se mandri cand va vad. Si nu uitati dumnezeu nu bate cu bota.
Postat 05 Septembrie 2019, 17:52 de scarbit
O nouă materie la Sorbonica
Cum sa furi? Curs predat de domnul, că sunt civilizat, și seminarii in oraș în tramvaie și autobuze. Sumele colectate se vor dona Universității. Piatra va fi un instrument obligatoriu, nu poți lua geanta, dai cu piatra in cap. Înscrierile incep la anul, taxa de școlarizare, cat crede fiecare, ne impozitată. Plicurile se dau sub anonimat.
Postat 05 Septembrie 2019, 12:50 de poiu
Penalul !!!
Sa-l ia cu el si pe cel care l-a numit decan, caci si lui Costelus ii plac butonii si bratarile ...
Postat 05 Septembrie 2019, 10:19 de Agatha
Penalul !!!
Daca acest penal se simte cu musca pe caciula, atunci la puscarie cu el impreuna cu toti colegii lui care sunt in aceasi situatie, cu riscul de a se disfinta facultatea pe care o conduce si de care isi bate joc. Acest penal are in facultatea sa pe fica sa, fiul sau, nora sa, cumnatul sau si pe sora sa. Ce **** ... !!!
Postat 05 Septembrie 2019, 10:07 de Agatha
universitatea coruptilor din oradea
deci, recunosc ca TOTI sunt corupti, toti sunt neamuri, clanuri de mafioti infecti, sfertodocti dar, au incredere ridicata, data de altii ca ei ce nemernici!
Postat 05 Septembrie 2019, 08:49 de saruman
idiotule
asta de sub mine... daca tu ai dat spaga nu inseamna ca a dat toata lumea. ai stat du capra sa vezi ce a facut fiecare om ? un alt aspect este al celor care s-au confruntat cu probleme de viata si de moarte. ajuns la doctor sa i se spuna de catre un doctor corupt (mai sunt sau cel putin au fost si d'astia) ca atat il costa operatia pt fiul, fiica, mama, tatal, etc. chestiune poate nu de zile, ce de ore.
Postat 05 Septembrie 2019, 08:38 de 1234
are dreptate
Vreau sa vad eu pe romanul care nu a dat mita in viata lui. E exemplul din articol, Ramona Bacter. Haideti cu piatra!
Postat 05 Septembrie 2019, 08:16 de testtest
Ce nemernic...
Iata inca un exemplu ca multe nu sunt ceea ce par a fi. Daca il vezi pe strada (e vorba de cel din poza), ii dai si haina de pe tine, asa arata de blajin si neajutorat. In realitatea individul e un nemernic care vrea perpetuarea coruptiei.
Postat 04 Septembrie 2019, 21:07 de 1234
Coruptii vor incontinuare la ciolan, sa fure ai departe
Puscarie !!! Asta e nevoie pt corupti. Cat timp coruptii vor fi la butoane, lucrurile vor merge prost. In Ungaria ungurii parasesc tara din cauza coruptiei generalizate si nivelului de trai. Idem Bulgaria. Situatia este aproape la fel si in Romania. JOS CORUPTIA! JOS CORUPTII! La puscarie cu coruptii!
Postat 04 Septembrie 2019, 20:40 de 1234
Suedezul
Cancerul numit "Coruptie" cu metastaze continua sa ucida societatea romana si cetateni romani. Arunc eu prima piatra,romanul fara pata si voi care sunteti cu mine puteti såi acoperiti cu un munte på la cer.
Postat 04 Septembrie 2019, 18:46 de Suedezul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON