Concursul pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi respectiv de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor s-a încheiat brusc pentru toate cele trei judecătoare din Oradea care s-au înscris în competiţie - Crina Muntean (foto stânga) şi Daniela Jurjuţ Lazăr (foto dreapta), ambele candidate la poziţia de preşedinte, şi Maria Stance, pretendentă la funcţia de vicepreşedinte.
La proba de susţinere a proiectului de management, toate cele trei judecătoare au primit aceeaşi medie - 4.00 - din partea unei comisii formate din şapte persoane, dintre care doi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doi judecători de Curţi de Apel şi trei specialişti în management instituţional judiciar, cu toţii numiţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Din cauza notei obţinute şi în condiţiile în care media minimă trebuia să fie 5.00 pentru a accede la proba următoare, ultima, şi anume un examen scris de management judiciar, comunicare şi resurse umane, niciuna dintre cele trei judecătoare de la Tribunalul Bihor nu vor susţine această probă, fiind declarate respinse.
Concurs cu interese?
Contactată de BIHOREANUL, judecătoarea Crina Muntean a făcut declaraţii dure privind corectitudinea notării sale, dar şi a colegei Maria Stance, acuzând practic comisia de concurs că le-a „trântit” cu intenţie şi sugerând implicarea unor colegi din Tribunal, cu care de altfel a mai intrat, în trecut, în conflicte.
„Este mai mult decât evident. Interesul este al unor oameni care nu pot să trăiască în instanţă dacă instanţa funcţionează în condiţii de normalitate, de transparenţă, şi în condiţii care le scot în evidenţă comportamente neconforme”, a spus Muntean.
Judecătoarea a afirmat că membrii comisiei ar fi fost interesaţi nu atât de proiectul său managerial, cât de conduita pe care a avut-o în această toamnă, când a deschis procese împotriva a circa 120 de angajaţi ai Tribunalului Bihor care ar fi obţinut drepturi salariale necuvenite în valoare de 432.552 lei, conform Curţii de Conturi, care a verificat contabilitatea instanţei la cererea DIICOT Oradea, procurorii fiind sesizaţi, la rândul lor, chiar de Muntean.
„Au încercat să facă atmosferă la adresa mea. Mi s-au pus întrebări tendeţioase şi s-au tras concluzii negative”, a povestit judecătoarea Crina Muntean, conchizând că întregul concurs „a fost o cacealma”, iar modul de desfăşurare al lui „inadmisibil”. De asemenea, ea a spus că proba i-a fost înregistrată doar parţial, şi că aceasta este singura din concurs care nu poate fi contestată, fapt anormal.
Şefa Tribunalului Bihor a arătat că „nu înţelege” de ce a primit tot nota 4.00 şi colega sa Maria Stance, care a candidat pentru funcţia de vicepreşedinte. „Putea fi o problemă cu mine, să se invoce mediatizarea mea, dar colega mea n-a fost mediatizată, este judecător de 25 de ani cu o reputaţie excepţională”.
Instanţă cu şef numit
Concursul ratat de judecătoarele Crina Muntean, Maria Stance şi Daniela Jurjuţ Lazăr este al doilea eşuat în acest an pentru desemnarea unei conduceri a Tribunalului Bihor, după ce în vară, la precedentul concurs, candidatele înscrise atunci - Jurjuţ Lazăr şi fosta preşedintă Carmen Domocoş, căreia îi expirase mandatul - au obţinut medii sub cea minimă obligatorie - 7.00.
Conform procedurilor legale, în această situaţie conducerea Tribunalului Bihor va fi numită. Prima variantă este ca, la propunerea preşedintelui Curţii de Apel Oradea, Consiliul Superior al Magistraturii să numească un judecător prin delegare pe 6 luni, însă acesta trebuie să fie de acord.
În cazul când niciun judecător al Tribunalului nu va accepta delegarea, tot procedurile legale prevăd că va fi numit un judecător prin ordin de serviciu al preşedintelui Curţii de Apel Oradea, persoana numită fiind obligată să execute ordinul, pe o perioadă care nu poate depăşi 6 luni.
În prezent, instanţa este coordonată de judecătoarea Crina Muntean, ca vicepreşedinte, mandatul său începând în data de 1 ianuarie 2015 şi încheindu-se la 1 ianuarie 2018.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.