URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2018, 21:33

Destructurarea Justiţiei continuă: Ministrul Toader propunere revocarea procurorului general Augustin Lazăr

Destructurarea Justiţiei continuă: Ministrul Toader propunere revocarea procurorului general Augustin Lazăr foto: News.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Justiției, ​​Tudorel Toader, a propus revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a prezentat, în sinteză, raportul de evaluare de 63 de pagini, în care a identificat 20 de motive pentru care, în opinia sa, Lazăr nu mai poate continua în funcția de procuror general. 

Ministrul Justiției a susținut că faptele reținute în sarcina Codruţei Kovesi sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general, punând totodată între capetele de acuzare declarațiile publice ale lui Lazăr în cazul legilor justiției, precum și prestația publică în cazul protocoalelor încheiate de instituții din justiție cu SRI.

„Considerăm că actele și faptele enumerate, de netolerat, demonstrează că activitatea contravine obligațiilor constituționale. Nu se mai poate susţine exercitarea funcției de conducere din cadrul Ministerului Public. Prin managementul realizat a deturnat activitatea Ministerului Public. Pentru aceste acte și fapte, declanșez procedura de revocare”, a spus Toader. 

Potrivit procedurii, secția de procurori a CSM trebuie să se pronunțe asupra propunerii care ulterior ajunge la președintele Klaus Iohannis. Șeful statului este însă obligat să dea curs propunerii ministrului Justiției, fapt statuat de Curtea Constituțională în decizia referitoare la revocarea șefei DNA. 

Cele 20 de motive invocate de Ministrul Justiției: 

1. Procurorul general a susținut vehement lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului șef de la DNA. A avansat ideea unui conflict între procurori și ministru pentru a încerca să împiedice evaluarea procurorului șef al DNA. 

2. Din dosarul de candidatură la funcția de procuror general lipsea evaluarea. 

3. Faptele reținute în sarcina procurorului şef DNA sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general. 

4. Ignorarea situațiilor de criză. 

5. Susținerea deciziei secției de procurori a CSM de a scoate din raportul privind DNA pasaje critice din raportul Inspecției Judiciare

6. Discursuri publice cu caracter politic, acuzații fără precedent la adresa autorităților statului, ale puterii legislative, executive. 

7. Folosirea cu plăcere a sintagmei niște inculpați de rang înalt. 

8. Abdicarea de la garanții constituționale: prezumția de nevinovăție.

9. Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerespectării. 

10. Neîndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management, reducerea delegărilor. 

11. Neîndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management, scăderea operativității în activitatea Ministerului Public. 

12. Neîndeplinirea obligațiilor legale în îndeplinirea politicii penale. 

13. Contestarea legilor justiției, ulterior controlului de constituționalitate. 

14. Criticarea hotărârilor judecătorești și a judecătorilor. 

15. Tergiversarea prcedurilor în cazul propunerii pentru șefia DNA, Adina Florea.

16-17. Deciziile luate în cazul dosarului privind protestul din 10 august, încălcarea unui ordin privind mutarea procurorilor de la Tribunal la Parchet. Anularea propriului ordin.

18.  Încălcarea legii prin semnarea unor protocoale, crearea unor premise pentru o justiție paralelă.

19. Ascunderea adevărului privind respectivele protocoale. 

20. Inadvertența în discursul public în cazul protocoalelor. A fost un gest de sfidare, după părerea mea. 

Augustin Lazăr: Un demers de a destabiliza Ministerul Public

Procurorul general, Augustin Lazăr, a reclamat, ca reacţie la declaraţiile lui Toder, un demers de destabilizare a Ministerului Public din partea Ministrului Justiției, ale cărui concluzii din raportul prin care propune revocarea procurorului general sunt „ziceri penibile”. 

„Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin Ministrul Justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România”, a spus Lazăr, calificând concluziile din raportul lui Toader drept „ziceri penibile” și „exagerări”. 

Procurorul general a precizat că în 36 de ani de carieră a primit doar calificativul „foarte bine” și nu a existat „nicio conspirație” între fostul ministru al Justiției, CSM și președinte așa cum insinuează Tudorel Toader când afirmă că nu au fost îndeplinite condițiile legale pentru numire. 

„La sfârșitul anului trecut Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, dnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competența. În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive. În condițiile în care atât controlul IJ  cât și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justiției sunt un demers de natură a destabiliza Ministerul Public”, a spus Lazăr. 

"Cum să facă dosarele dacă la fiecare câteva luni se destructurează o echipă de profesioniști care lucrează? Doresc să transmit un semnal ca oamenii să aibă încredere în procurori. Vom rămâne fideli spiritului Constituției, în sensul de a reprezenta drepturile și libertățile cetățenilor. Vă rog să scuzați starea emoțională, dar nu mi-e indiferent ce mi se întâmplă, mă simt într-un moment special al carierei mele și al României. Iar făclia o să aibă surpriza trecând de la vechea generație la noua generație. Vom transmite făclia independenței magistraților. Și așa să ne ajute Dumnezeu", a spus Augustin Lazăr, care a făcut declarațiile cu lacrimi în ochi, iar la final a refuzat să răspundă vreunei întrebări.

Dehelean (USR): Cu ”teroriștii” anti-Justiție nu se poate negocia

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, susține că abordarea PSD în ceea ce privește Justiția se radicalizează în continuu, iar reprezentanții partidului său ai Guvernului iau decizii tot mai periculoase pentru democrație. De la prestația din timpul consultărilor de la Cotroceni și până la decizia ministrului Justiției de a-l revoca pe procurorul general, Puterea a lovit miercuri Justiția în plin, susține deputatul Dehelean.

"Cu PSD, ca și cu teroriștii, nu se poate negocia. PSD nu e un partid de care să te despartă o școală de gândire sau un set de principii. PSD este o organizație mai degrabă pro-infracționalitate, al cărei scop este desființarea de facto a instituțiilor fundamentale ale statului de drept. Metoda? Una rudimentară: înlocuirea celor din funcțiile de conducere cu oameni subordonați politic.

Ceea ce se obisnuiește într-un minister nu poate fi aplicat, însă, și în cazul Justiției. Procurorul general al României nu poate fi schimbat din funcție doar pentru că Ministrul vrea să-și demonstreze loialitatea față de partid și, deci, să-și continue mandatul. Independența magistraților nu e doar un alt slogan electoral pe care PSD să-l poată anula printr-un simplu gest. E un principiu al statului de drept.

Miercuri, PSD a arătat că nu are limite, iar democrația nu e suficientă pentru această formațiune. Dar poate că, măcar acum, toată lumea a înțeles că PSD nu e un partid adversar al USR, ci o grupare adversară României democratice”, a conchis deputatul Dehelean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Prăpastia PSD
Ati ajuns si la ultimul stâlp al justiției, un om echibrat, corect si curat .Rusine misticilor de Bucuresti care își asigură spatele pentru nepotisme si supraevaluari . Chiar este un procuror intangibil ,nu s a vândut si il băgați la casat. Asta e Romania in care trăim, din pacate trăim intr o oala cu acea parte a țării rămasă în urmă cu 50 de ani în care feudalismul este la el acasă. Rusine pentru ceea ce faceți justiției române, rușine!
Postat 25 Octombrie 2018, 20:58 de Adrian_Preda
Sclavilor, ciocul mic si joc de glezne!
Saracilor, nu va mai plangeti atata si treceti la munca pentru ca trebuie sa ii platiti colonelului mason Ioan Rosie 13500 lei lunar taxa ca va securizeaza!
Postat 25 Octombrie 2018, 08:26 de QpqDornq
zboara!
deci pt dvs nu conteaza ca cei schimbati din justitie au facut ilegalitati cat China? sau daca au facut 2 lucruri bune,sa presupunem,puteau face si cateva ilegalitati?
Postat 25 Octombrie 2018, 07:47 de Fradi
Splendid
Îmi place asta cu “oamenii sa aibă încredere in procurori”. Pai avem. Dar procurorii astia au început urmărirea penală împotriva fostului procuror general, pentru ca a circulat cu antemergător. Omul și-a dat demisia. La foarte scurt timp, procurorii in care avem încredere, au închis dosarul, ca nu exista fapta. Deci, am încredere in procurori ca pot executa ce li se ordona. Am mare încredere in asta!
Postat 25 Octombrie 2018, 00:15 de User anonimizat
Opozitie de toata...lauda
Nu vi se pare ca avem o opozitie de toata.....lauda.Am vazut-o de curand pe d-na Raluca Turcan la Digi. Eu nu stiu cine o lasa pe .. asta la televizor. Intrebata ce solutii sunt pentru a contracara destituirea Procurorului General aceasta ne spunea ca are ea un plan pe care sa-l dea la fiecare parlamentar ,sa schimbe ,sa dreaga etc. Pai ... doamna nu te-a intrebat nimeni ce vrei sa faci in urmatorii 27 de ani. E ca si cum satul ar arde si tu ne spui ca ai un proiect prin care sa aduci apa in sat in cativa ani. Ne meritam soarta cu astfel de opozitie.
Postat 24 Octombrie 2018, 22:19 de neluhas
KOVESI premier
Lazar președinte
Postat 24 Octombrie 2018, 22:00 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON