URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2011, 13:01

Despre Bar, la trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu pot spune că m-a surprins din cale-afară descoperirea că Mihai Bar, poate cel mai reprezentativ lider al social-democraţilor bihoreni, a furnizat note informative către Securitate în anii '80. Asta nu fiindcă l-aş bănui de ticăloşie funciară, ci pentru că, după abundenţa de ştiri despre turnătoriile unor persoane până acum respectabile, precum Mona Muscă, Ioan Groşan, Nicolae Breban ori George Besoiu, nu mă mai miră absolut nimic.

Sunt tentat să cred că, aşa cum indică CNSAS şi după cum o spune şi el, Mihai Bar n-a prea avut încotro. Ros de ambiţia de a ajunge cineva, chiar cu preţul înfiripării unei relaţii cu Securitatea, ce începea blând, dar putea continua dur, tânărul inginer de acum trei decenii dovedea solicitudine faţă de braţul înarmat al Partidului Comunist care îi ceruse să-şi portretizeze colegii sau subalternii. Dacă în notele sale Bar a vorbit despre ei doar de bine, aşa cum susţine, nu pot decât să mă bucur. Şi că alţii nu au suferit din cauza sa, şi pentru că numărul nemernicilor din jur nu sporeşte cu unul.

Problema lui Bar, dar şi a noastră, a celor conduşi sau reprezentaţi de el în ultimele două decenii, e însă alta: omul care se credea un politician drept a vorbit despre corupţia altora, în timp ce în legătură cu propria morală nu s-a judecat niciodată. Dacă se examina, putea ajunge la concluzia că, în fond, dacă tot n-a făcut nimănui vreun rău, era mai corect să-şi asume trecutul. Cum suntem o naţiune de blânzi, care a îngăduit ca torţionari notorii să beneficieze până la moarte de pensii de lux, nimeni nu l-ar fi condamnat cu asprime.

Mai ştii, unii poate i-ar fi apreciat şi gestul, dar şi faptul că a preferat să descrie pentru Securitate calităţile, nu defectele sau viciile celor pe care era pus să-i caracterizeze. Ba alţii ar fi putut concluziona chiar că dacă Bar n-ar fi dat acele note "amicale", s-ar fi găsit un altul care s-o facă, iar subiecţii ar fi ieşit din turnătorii mult mai vătămaţi...

E posibil, de asemenea, ca informaţia privind contactele lui Bar cu Securitatea să fi "transpirat" în urma unei lucrături din partea propriilor colegi de partid, care abia aşteaptă să scape de el. Ar fi o manieră securistică de a rezolva conflictele în PSD Bihor, dar nici asta nu mă miră.

Mi-ar fi plăcut, deci, ca Bar să fi fost cel care, dacă nu în 1990, măcar în 2000, să fi ieşit în public şi să spună în stilul lui: "Fraţilor, asta a fost, iertaţi-mă şi mă înţelegeţi". Ăsta era caracter! Lunga sa inacţiune mă face însă să mă tem că în toţi aceşti ani de după 1989 mai ştiau şi alţii despre tinicheaua din dosarul său. Şi mă întreb, aşadar: câte din deciziile luate ca şef peste judeţ, câte din voturile date în Camera Deputaţilor nu i-au fost impuse de cei care-i ştiau secretul? Să fie Securitatea, în noile sale forme, cea care ne conduce şi acum? De ce, Mişule, de ce?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Examen medical la jurnalisti
Ar cam trebui o lege mai clara si pentru ziaristi. Cu control anual la neuro si tot tacimul, ca altfel cine primeste banul da in cine apuca si cum i se comanda.
Postat 16 Aprilie 2011, 17:29 de Fuel
Dracu se ascunde in detalii.
Nu putem schimba trecutul, dar putem controla viitorul. Se impune decenta chiar si atunci cand dam cu pietre.
Postat 16 Aprilie 2011, 15:50 de safe
Cris un gunoi
mare gunoi ai ajuns lingaule. Ai luat si de la Mang ca de la Bolojan sau ai reducere de tarife ?
Postat 15 Aprilie 2011, 22:56 de lica
Despre KRISS la viitor
Un om de viitor este, in schimb, pseudo-ziaristul CRIS ABRUDAN.
Postat 15 Aprilie 2011, 14:16 de KRISS
LATRAII VECHI SI NOI...
DE CE NU SCRIETI LA FEL DE "STUPEFIATI" SI "ORIPILATI" DESPRE COLABORATORII SERVICIILOR SECRETE STRAINE ? DE CE NU SCRIETI DESPRE CEI CARE AU VANDUT SI DISTRUS VIITORUL TINERILOR DIN ROMANIA ? DE CE ?
Postat 14 Aprilie 2011, 23:25 de santinel
replica la articol
Misu Bar,turnator la Securitate`` turnator la Mosad,FBI,M16.SRI,faptele sunt irelevante atita vreme cit nu s-a aplicat Legea Lustratiei si Punctul 8 al Declaratiei de la Timisoara ,,Prinde orbul scoate-i ochi!:))=))Dar Felix voiculescuBashinosul ,dar marinaru Basescu cu faptele de la Anvers,dar alti tortionari comunisti securisti ?:))=)) Reproshez lui Mihai Bar multe fapte si rele si bune,nimeni nu este perfect,este perfectibil adaptabil unei stari de fapt de situatie :))=))Da intre el MB si senatorul PSD Ioan Mang la Consiliul Judetean aleg si-l votez pe Mihai Bar pentru ca are omul acesta o arta a oratoriei care capteaza atentia militantilor PSD de raman cu gura cascata,ceea ce senatorul PSD Ioan Mang nu va avea niciodata.:))=)).Reproshez ca la o intilnire electorala PSD a vrut sa ne tradeze unui preten militian securist traseist politic actualmente primar PeNaL padureanu cheretit mare hot bandit Pasca Ioan care la invitat la ,,o palinca `` la el acasa si liderul nostru PSD i-a zis ca se supara si pe buna dreptate ca venit la o intilnire electoralaPSD ,nu la tirg de functii de primar si consilieri PSD de pe lista electorala :))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 13 Aprilie 2011, 21:37 de Romanul Simplu
despre mang
ca tot veni vorba, MANG. daca aveti chef de o mica ancheta jurnalistica, vedeti a cui firma si la ce preturi fantastice a livrat echipamente IT catre Universitatea din Oradea, intr-o prima etapa a regimului Maghiar. si cum de oare acea firma s-a si inchis de indata ce in 2004 PSD a pierdut alegerile. iar acum apare ca mare deontolog. daca l-a sapat pe mang, nu are decat sa ma bucre, sa se manance intre ei toti acesti politicieni din garda veche, fosti securisti, parveniti, delapidatori, fie ei din PDL, PSD, PNL, UDMR sau orice avorton politic ar mai fi. da, ulti vor spune ca nu se va schimba nimic cu astfel de dezvaluiri. nu cred, ia sa le vedem in presa faptele de vitejie si la fiecare conferinta de presa, sa-i chestionati asupra acestora, dupa ce-si termina discursurile glorioase si planurile marete de \"salvare a tarii\". eu n u cred ca vor ramane fara ecou.
Postat 13 Aprilie 2011, 21:18 de ion
SCORTOSUL si MANGUITUL
URATUL II A distrus intr-un timp trecord reteaua magazinelor UJCM, instrainand pe bani de nimic spatiile comerciale; A facut achizitii paguboase (a cumparat tone de insigne, brelocuri si sepci, care au ramas pe stoc) fapt care i-a adus si porecla de MISU BRELOC.... ETC. Cei care l-au cunoscut, lucrand cu el , vor ramane cu un gust amar de cate ori vor auzi de el.... DAR,... exista in PSD Bihor, persoane pe langa care Misu este un mic copilas..... MANG, l-a surclasat de mult, cu imaginea de bonom din spatele unui zambet, din mustata care se vrea binevoitor" fapta buna impreuna". Singura, privirea sulfana si taioasa ascunsa pe dupa ochelar il tradeaza..., El este in spatele " aflarii adevarului despre BAR" Macar BAR, are un adevar, dar MANG cat este el de mare este numai MINCIUNA si PREFACATORIE UN OM CA MANG, ESTE MULT MAI PERICULOS dECAT UN OM CA BAR!!! Asa ca, feriti-va
Postat 13 Aprilie 2011, 19:34 de Gabi
SCORTOSUL
URATUL, Era poreclit la UJCM..pentru privirea rautacioasa cu sprancenele incretite cu care privea catre cei mici, din inaltimea functiei in care a fost plasat de securisti! Se comporta ca un despot incuraja para si suflatul, intronand dezbinarea printre angajati! In momentele care au precedat revolutia , a convocat o sedinta in care l-a obligat pe unul din colegi(Arva Stefan) sa ia cuvantul si sa blameze evenimentele de la Timisoara- in conditiile in care acest coleg avea un fiu care facea armata in Timisoara si nu avea vesti de la el de trei zile..-josnic gest! Dar lupul cel fioros, s-a ransformat in noaptea de dupa Revolutie in Miel! Cine credeti ca a decupat steagul? Cine credeti ca a calcat in picioare stema comunista? Cine credeti si-a legat mandru de el, o banderola de mare revolutionar pe bratul drept? Cine credeti ca dupa trei zile de la revolutie condamna cu spume la gura comunismul lasand sa-i curga o picatura de ceva din ochi, pe post de lacrima? MISU! Domnilor! Misu! Pentru ca este un bun actor a reusit sa creeze in mintea multora , o alta imagine despre el care este departe de cea reala ,Misu Breloc, vanzatorul spatiilor comerciale (32)ale UJCM a distrus intr-un timp
Postat 13 Aprilie 2011, 19:17 de Gabi
Pune mâna pe carte!
Băi 'telectualule şi editorialistule care dai cu opinii în populaţie, cum îl compari tu pe Mişu Bar cu Mona Muscă, Groşan, Breban sau ION (nu "George") Besoiu? Ai studiat cazurile lor ca să judeci nuanţat şi în contextul fiecăruia? Habar n-ai pe ce lume trăieşti. Sau eşti pus să latri...
Postat 13 Aprilie 2011, 15:19 de Ion
dezvaluiri
felicitari pentru articol si asteptam in continuare dezvaluiri. daca sunteti cu adevarat independenti si aveti curajul sa va asumati o astfel de initiativa, m-as bucura, dupa cum scrisesem intr-un comentariu anterior, ca saptamanal cel putin 1 mare \"smecher\" sa fie descoperit, de la toate partidele. sa nu creada ei ca va merge la infinit aceasta poveste -\" ma bag in fata, cer sprijin unora cu bani, prind postul politic, il rasplatesc inzecit pe cel ce m-a sprijinit si imi vad linistit de afaceri apoi, in dauna interesului public\". nu se mai poate, e ceasul al 13-lea.
Postat 13 Aprilie 2011, 14:31 de ion
cine vorbeste
Sint uimita de tupeul lui cris abrudan.. cine nu stie, poarta ambele nume. Se cam stie unde versi sacul lunar de povesti, inclusiv despre seful tau chirila..unde ce de ce si cu cine..iti amintest.i cumva ....Am avut o mare apreciere fata de chirilla, la fel si dezamagirea.....
Postat 13 Aprilie 2011, 14:15 de diana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON