Cunoscutul Ioan Lucian, fost patron al fostei firme Lucon, dar preşedinte al Federaţiei Patronilor Bihor şi al Forului Organizaţiilor Patronale Bihor, a mai dat un chix, de data asta mai „cu ştaif” decât cele din trecut.
La mai bine de o lună de la anunţarea intenţiei că va redacta un „Memorandum pentru Bihor”, un fel de document programatic care să cuprindă toate obiectivele de realizat în judeţ şi la care să adere toată "crema" business, politică, intelectuală, confesională, culturală şi sportivă a oraşului, actul prezentat drept „istoric” a fost semnat vineri la Prefectură, unde cei mai importanţi participanţi au fost şefii Bisericilor locale.
Lume pestriţă
Cu o jumătate de ceas înaintea orei 12, fixată pentru festivitatea semnării „Memorandumului pentru Bihor”, în clădirea Prefecturii ajunsese nu doar iniţiatorul Ioan Lucian, însoţit de colaboratorii Dorel Puchianu şi Gelu Barna, ci şi un grup de adolescenţi de la Colegiul Economic Partenie Cosma „plantaţi” pe treptele scării către sala mare a instituţiei. La etaj, alt grup de copii, îmbrăcaţi în costume populare, au avut aceeaşi misiune, să întâmpine participanţii.
Locurile de la masa de şedinţă au fost marcate cu cartoane indicând numele celor ce urmau să semneze „Memorandumul”, unele ale unor oameni de afaceri importanţi, dar care nu au participat (de pildă Viorel Micula, preşedinte al grupului de firme Transilvania), altele ale reprezentanţilor unor instituţii publice (Aurel Chiriac - directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Marius Rotar – şeful ITM Bihor, Ioan Mihaiu – din partea Finanţelor, nu a Prefecturii), ale unor lideri religioşi (Bocskei Laszlo – episcopul romano-catolic, Virgil Bercea – episcopul greco-catolic, Ioan Moldovan – preşedintele Comunităţii Penticostale, Petru Vidu – lider al Comunităţii Baptiste, rabinul Nagy David ş.a.m.d.), precum şi nume necunoscute ori de-a dreptul greşite (ca de pildă Balaj Gheorghe, indicat drept primar la Ştei, de fapt Iulian Bălaj).
Dintre oamenii de afaceri şi politicienii pe care miza Ioan Lucian şi-au făcut prezenţa doar Constantin Badea (Camera de Comerţ şi Industrie Bihor), Constantin Jurcă (Asociaţia Cluster Zepher) şi Kiraly Csaba Jozsef (Asociaţia Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Maghiară Carpatia), respectiv europarlamentarul Laszlo Tokes şi colaboratorii săi din PPMT, Szilagyi Zsolt şi Zatyko Gyula. În rest, niciun alt emisar al vreunui partid...
„Bunul Dumnezeu ne-a dat înţelepciunea”
După intonarea Imnului României, Dorel Puchianu l-a introdus pe iniţiatorul „Memorandumului pentru Bihor”, Ioan Lucian, spunând că acesta a lucrat o lună la documentul întins pe trei pagini (tipărite cu corp de literă mare), ce conţine obiectivele pentru a căror realizare semnatarii aveau să-şi declare consensul.
„Bunul Dumnezeu ne-a dat înţelepciunea să fim împreună. Memorandumul este un mesaj pe care oameni importanţi ai acestui judeţ vor să-l transmită bihorenilor, un mesaj de respect, de iubire, de altruism”, a spus Lucian, probabil impresionat de prezenţa în sală a înaltelor feţe bisericeşti. „Am dori ca această zi să fie una care să rămână în istoria judeţului Bihor, încărcată că multă dragoste şi apropiere”, a mai spus şeful FPB.
Lucian a spus că lista semnatarilor rămâne deschisă şi că în fiecare an, pe data de 16 iunie, aceştia vor fi invitaţi în acelaşi loc şi de la aceeaşi oră, pentru a „evalua” rezultatele aplicării Memorandumului şi a adăuga noi obiective de realizat. „Vă mulţumesc pentru altruismul dumneavoastră. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai zis el înainte să dea citire documentului, considerat de Puchianu drept „istoric”.
Să fie bine ca să nu fie rău!
Practic, „Memorandumul pentru Bihor” arată că semnatarii susţin realizarea „cu prioritate”, „pe termen mediu şi lung”, a unor deziderate „rezultate din analize efectuate de oameni responsabili şi ataşaţi faţă de valorile socio-culturale, spirituale şi economice” ale judeţului, structurate pe zece domenii.
În cel dintâi capitol, „Cultură”, sunt proclamate ca obiective „organizarea unui eveniment cultural de importanţă naţională, europeană” şi „dezvoltarea potenţialului cultural al judeţului, bazat pe multilingvism, multietnicitate, multiconfesionalism”, la „Învăţământ” există o precizie mai mare (dezvoltarea proiectului unui parc tehnologic, realizarea unei case a studenţilor, dar şi a unei „Case a Intelectualilor”, reabilitarea şi modernizarea şcolilor din judeţ), la „Culte” dezideratul e susţinerea modificării Constituţiei pentru ca familia să fie definită drept cuplul de bărbat şi femeie căsătoriţi, iar la „Sănătate” goliciunea e totală, singurul obiectiv fiind fixat vag „dezvoltarea şi modernizarea unităţilor de sănătate”.
În ce priveşte „Infrastructura rutieră”, finalizarea Autostrăzii Transilvania este trecută abia pe locul 7 din 9, înaintea sa fiind, de exemplu, „Drumul Apusenilor”, centurile din Beiuş, Aleşd şi Salonta ori „proiectul de infrastructură Via Carpatia”.
„Jurământ” scris
Capitolul „Turism” reţine valorificarea potenţialului turismului balnear şi montan, cel despre „Industrie” realizarea unor parcuri industriale în Tileagd, Beiuş, Săcueni şi Valea lui Mihai, partea de „Agricultură” promovarea asocierii în cooperative şi valorificarea resurselor viticole, iar la „Afaceri” Oradea este dorită ca „centru de excelenţă pentru promovarea internaţională a afacerilor în regiunea de Nord-Vest”.
Evident, nu a fost uitat nici „Sportul”, unde Memorandumul vorbeşte despre sala polivalentă de 5.000 locuri, dar şi despre realizarea unui centru internaţional de nataţie şi agrement şi a unei „academii de fotbal” şi a unui „stadion cu pistă, multifuncţional”.
„Noi, semnatarii acestui Memorandum pentru Bihor, vom depune toate eforturile pentru ca obiectivele, prezente şi viitoare, să rămână fundamentale pentru judeţul nostru, până la realizarea lor”, arată fraza de final. „Aşa să ne ajute Dumnezeu!”.
Listă deschisă
După ce toţi cei prezenţi - 56 de persoane a numărat Dorel Puchianu – au semnat Memorandumul în tot atâtea exemplare, au fost invitaţi de Lucian să se adreseze presei, unii făcând-o elegant, alţii făcându-şi publicitate, iar alţii furnizând mici probe de umor involuntar.
„Vorba lungă, sărăcia omului. Dacă am spus ceva, nu mai trebuie decât să şi facem!”, a zis, scurt, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, pe când şeful Comunităţii Baptiste, Petru Vidu, a apreciat „consensul” pentru modificarea Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie, „rânduit de Dumnezeu”, iar Mihai Brie, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, şi-a exprimat dorinţa ca „Bihorul să fie o falie (sic!) reprezentativă a României” şi „o punte spre bine”.
În final, participanţii au făcut o poză de grup în care au încăput cu mare greutate, după care Ioan Lucian şi Dorel Puchianu au ţinut să ofere şi o conferinţă de presă, în care au explicat că, deşi nu au putut participa „din motive obiective”, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, urmează să semneze şi ei Memorandumul. Mai mult, lista va rămâne deschisă tuturor bihorenilor, a mai spus Lucian, precizând că va fi creată în acest scop şi „o variantă online”.
În condiţiile în care până acum politicienii, dar nu doar ei, şi-au încălcat până acum toate angajamentele şi oricum semnatarii nu sunt reprezentativi pentru chiar toată societatea locală, singura întrebare rămâne la ce bun?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.