URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2017, 16:36

Deşi Ioan Lucian aştepta „greii” afacerilor şi politicii să-i iscălească „Memorandumul pentru Bihor”, cei mai importanţi semnatari sunt liderii religioşi (FOTO)

Cunoscutul Ioan Lucian, fost patron al fostei firme Lucon, dar preşedinte al Federaţiei Patronilor Bihor şi al Forului Organizaţiilor Patronale Bihor, a mai dat un chix, de data asta mai „cu ştaif” decât cele din trecut.

La mai bine de o lună de la anunţarea intenţiei că va redacta un „Memorandum pentru Bihor”, un fel de document programatic care să cuprindă toate obiectivele de realizat în judeţ şi la care să adere toată "crema" business, politică, intelectuală, confesională, culturală şi sportivă a oraşului, actul prezentat drept „istoric” a fost semnat vineri la Prefectură, unde cei mai importanţi participanţi au fost şefii Bisericilor locale.

Lume pestriţă

Cu o jumătate de ceas înaintea orei 12, fixată pentru festivitatea semnării „Memorandumului pentru Bihor”, în clădirea Prefecturii ajunsese nu doar iniţiatorul Ioan Lucian, însoţit de colaboratorii Dorel Puchianu şi Gelu Barna, ci şi un grup de adolescenţi de la Colegiul Economic Partenie Cosma „plantaţi” pe treptele scării către sala mare a instituţiei. La etaj, alt grup de copii, îmbrăcaţi în costume populare, au avut aceeaşi misiune, să întâmpine participanţii.

Locurile de la masa de şedinţă au fost marcate cu cartoane indicând numele celor ce urmau să semneze „Memorandumul”, unele ale unor oameni de afaceri importanţi, dar care nu au participat (de pildă Viorel Micula, preşedinte al grupului de firme Transilvania), altele ale reprezentanţilor unor instituţii publice (Aurel Chiriac - directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Marius Rotar – şeful ITM Bihor, Ioan Mihaiu – din partea Finanţelor, nu a Prefecturii), ale unor lideri religioşi (Bocskei Laszlo – episcopul romano-catolic, Virgil Bercea – episcopul greco-catolic, Ioan Moldovan – preşedintele Comunităţii Penticostale, Petru Vidu – lider al Comunităţii Baptiste, rabinul Nagy David ş.a.m.d.), precum şi nume necunoscute ori de-a dreptul greşite (ca de pildă Balaj Gheorghe, indicat drept primar la Ştei, de fapt Iulian Bălaj).

Dintre oamenii de afaceri şi politicienii pe care miza Ioan Lucian şi-au făcut prezenţa doar Constantin Badea (Camera de Comerţ şi Industrie Bihor), Constantin Jurcă (Asociaţia Cluster Zepher) şi Kiraly Csaba Jozsef (Asociaţia Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Maghiară Carpatia), respectiv europarlamentarul Laszlo Tokes şi colaboratorii săi din PPMT, Szilagyi Zsolt şi Zatyko Gyula. În rest, niciun alt emisar al vreunui partid...

„Bunul Dumnezeu ne-a dat înţelepciunea”

După intonarea Imnului României, Dorel Puchianu l-a introdus pe iniţiatorul „Memorandumului pentru Bihor”, Ioan Lucian, spunând că acesta a lucrat o lună la documentul întins pe trei pagini (tipărite cu corp de literă mare), ce conţine obiectivele pentru a căror realizare semnatarii aveau să-şi declare consensul.

„Bunul Dumnezeu ne-a dat înţelepciunea să fim împreună. Memorandumul este un mesaj pe care oameni importanţi ai acestui judeţ vor să-l transmită bihorenilor, un mesaj de respect, de iubire, de altruism”, a spus Lucian, probabil impresionat de prezenţa în sală a înaltelor feţe bisericeşti. „Am dori ca această zi să fie una care să rămână în istoria judeţului Bihor, încărcată că multă dragoste şi apropiere”, a mai spus şeful FPB.

Lucian a spus că lista semnatarilor rămâne deschisă şi că în fiecare an, pe data de 16 iunie, aceştia vor fi invitaţi în acelaşi loc şi de la aceeaşi oră, pentru a „evalua” rezultatele aplicării Memorandumului şi a adăuga noi obiective de realizat. „Vă mulţumesc pentru altruismul dumneavoastră. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai zis el înainte să dea citire documentului, considerat de Puchianu drept „istoric”.

Să fie bine ca să nu fie rău!

Practic, „Memorandumul pentru Bihor” arată că semnatarii susţin realizarea „cu prioritate”, „pe termen mediu şi lung”, a unor deziderate „rezultate din analize efectuate de oameni responsabili şi ataşaţi faţă de valorile socio-culturale, spirituale şi economice” ale judeţului, structurate pe zece domenii.

În cel dintâi capitol, „Cultură”, sunt proclamate ca obiective „organizarea unui eveniment cultural de importanţă naţională, europeană” şi „dezvoltarea potenţialului cultural al judeţului, bazat pe multilingvism, multietnicitate, multiconfesionalism”, la „Învăţământ” există o precizie mai mare (dezvoltarea proiectului unui parc tehnologic, realizarea unei case a studenţilor, dar şi a unei „Case a Intelectualilor”, reabilitarea şi modernizarea şcolilor din judeţ), la „Culte” dezideratul e susţinerea modificării Constituţiei pentru ca familia să fie definită drept cuplul de bărbat şi femeie căsătoriţi, iar la „Sănătate” goliciunea e totală, singurul obiectiv fiind fixat vag „dezvoltarea şi modernizarea unităţilor de sănătate”.

În ce priveşte „Infrastructura rutieră”, finalizarea Autostrăzii Transilvania este trecută abia pe locul 7 din 9, înaintea sa fiind, de exemplu, „Drumul Apusenilor”, centurile din Beiuş, Aleşd şi Salonta ori „proiectul de infrastructură Via Carpatia”.

„Jurământ” scris

Capitolul „Turism” reţine valorificarea potenţialului turismului balnear şi montan, cel despre „Industrie” realizarea unor parcuri industriale în Tileagd, Beiuş, Săcueni şi Valea lui Mihai, partea de „Agricultură” promovarea asocierii în cooperative şi valorificarea resurselor viticole, iar la „Afaceri” Oradea este dorită ca „centru de excelenţă pentru promovarea internaţională a afacerilor în regiunea de Nord-Vest”.

Evident, nu a fost uitat nici „Sportul”, unde Memorandumul vorbeşte despre sala polivalentă de 5.000 locuri, dar şi despre realizarea unui centru internaţional de nataţie şi agrement şi a unei „academii de fotbal” şi a unui „stadion cu pistă, multifuncţional”.

„Noi, semnatarii acestui Memorandum pentru Bihor, vom depune toate eforturile pentru ca obiectivele, prezente şi viitoare, să rămână fundamentale pentru judeţul nostru, până la realizarea lor”, arată fraza de final. „Aşa să ne ajute Dumnezeu!”.

Listă deschisă

După ce toţi cei prezenţi - 56 de persoane a numărat Dorel Puchianu – au semnat Memorandumul în tot atâtea exemplare, au fost invitaţi de Lucian să se adreseze presei, unii făcând-o elegant, alţii făcându-şi publicitate, iar alţii furnizând mici probe de umor involuntar.

„Vorba lungă, sărăcia omului. Dacă am spus ceva, nu mai trebuie decât să şi facem!”, a zis, scurt, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, pe când şeful Comunităţii Baptiste, Petru Vidu, a apreciat „consensul” pentru modificarea Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie, „rânduit de Dumnezeu”, iar Mihai Brie, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, şi-a exprimat dorinţa ca „Bihorul să fie o falie (sic!) reprezentativă a României” şi „o punte spre bine”.

În final, participanţii au făcut o poză de grup în care au încăput cu mare greutate, după care Ioan Lucian şi Dorel Puchianu au ţinut să ofere şi o conferinţă de presă, în care au explicat că, deşi nu au putut participa „din motive obiective”, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, urmează să semneze şi ei Memorandumul. Mai mult, lista va rămâne deschisă tuturor bihorenilor, a mai spus Lucian, precizând că va fi creată în acest scop şi „o variantă online”.

În condiţiile în care până acum politicienii, dar nu doar ei, şi-au încălcat până acum toate angajamentele şi oricum semnatarii nu sunt reprezentativi pentru chiar toată societatea locală, singura întrebare rămâne la ce bun?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
e conform realitatii, deci nimic neobisnuit ...
si inca un aspect: nici o femeie! in sfarsit, lumea, numai a lor!
Postat 17 Iunie 2017, 05:59 de ADINA
Falmentarul sef la patroni!
Da cine pune botul la invarteala uni falimentar falit?
Postat 16 Iunie 2017, 20:11 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON