URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Noiembrie 2018, 20:14

Desene și gravuri ale lui Vladimir Ghika, expuse la Muzeul Orașului Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București, Episcopia Greco-Catolică Oradea și Episcopia Romano-Catolică Oradea, organizează în perioada 15 noiembrie 2018 - 15 martie 2019 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA - In spiritu caritatis - DESENE”.

Peste 200 de desene și gravuri vor fi expuse în Palatul Princiar, corp B, etaj 1, sălile 12-13, în Cetatea Oradea. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 15 noiembrie, ora 16.00.

Expoziția prezintă publicului desene, gravuri și alte lucrări păstrate în „Arhiva Ghika” a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB), realizate de Vladimir Ghika, fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg. El a murit pentru credință la 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, și a fost ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică pe 31 august 2013.

Vladimir Ghika (1873-1954) a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți”- așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală așezată sub semnul carității și dusă până la martiriu, ci și o operă artistică deosebită.

„Pe vremea când toți avangardiștii încercau să deschidă alte drumuri pentru artă prin diversitatea curentelor artistice, acest prinț român în straie preoțești cucerea lumea cu desenele sale miniaturale, pline de fantezie și un imaginar transfigurat de harul său și de ce nu de spiritul epocii în care trăia. Admirând aceste lucrări vom putea descoperi că nimic nu este întâmplător reprezentat, totul este gândit cu amănuntul, căutat și așezat în așa fel încât formele create să transmită o stare de spirit, să devină mesagerii lui, să încânte ochiul, să-l bucure și să-l îmbogățească pe cel care le privește. Putem spune că Vladimir Ghika a creat toate aceste lucrări în spiritul carității, transformându-și talentul pentru desen într-o preocupare ex cathedra, însumând o operă artistică unică, despre care puțină lume știe. Astfel că vom fi introduși într-o lume imaginară, fantastică, o lume plină de mister, încărcată cu credință și har dumnezeiesc, puse în slujba Bisericii creștine, în slujba aproapelui și a țării sale, România”, a declarat Anna Orban, curatorul expoziției.

Expoziția însumează doar o parte din lucrările lui Vladimir Ghika. Începe cu ilustrațiile pregătite pentru cartea La Visite des pauvres, realizate probabil în jurul anului 1922, niciodată publicate, urmate de Les Intermèdes de Talloires - o serie de desene originale din anul 1919, apoi de gravurile realizate după aceleași desene, publicate în 1923, în ediție bibliofilă, de Victor Jacquemin la Paris.

Celelalte desene reprezintă letrine, motive decorative, ex libris-uri, două schițe de timbre cu Stemele Principatelor Române, proiectul de sigiliu al Consiliului Național al Unității Române, ilustrațiile color Învierea lui Lazăr, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie și desene pe obiecte (două cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru a fi scoase la licitație.

Expoziția include și un tablou pe spatele căruia se află semnătura sa olografă: Vladimir I. Ghika fericit. (1917), precum și multe alte desene și schițe pregătitoare pentru compozițiile sale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON