URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă la nivel național practic nu mai sunt așteptări, de când liberalii au încăput pe mâna celui mai toxic președinte de țară de la Gheorghiu Dej încoace, mă așteptam ca măcar în Bihor, unde „partidul liberal e în toate, în cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”, să avem o reacție...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
18 Februarie 2016, 19:29

Deputatul PSD Sonia Drăghici cere bani pentru promovarea sănătăţii în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctor specialist în infecţioase, deputatul PSD de Bihor Sonia Drăghici a criticat vehement modul în care ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a gestionat cazurile de copii bolnavi cu sindrom hemolitic-uremic în Argeş, unde trei bebeluşi au murit deja.

"Nici acum, ministrul Sănătăţii nu şi-a dat seama de gravitatea situaţiei epidemiologice, de alerta epidemiologică în care trebuie să se afle România şi de comunicarea pe care trebuia să o aibă cu familiile. Mi s-a părut o dovadă de slăbiciune, de lipsă de profesionalism şi de absenţa unor abilităţi manageriale", a declarat Sonia Drăghici, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor.

Deputatul a precizat că a participat miercuri la audierea ministrului Achimaş-Cadarius din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, unde a aflat că din 2002 până în prezent au fost depistate în ţară 60 de cazuri de copii internaţi în spital cu sindromul hemolitic-uremic. "În 14 ani am avut un număr relativ mic faţă de situaţia de acum, când dintr-o dată sunt în număr mare. Mortalitatea până acum era de 2,8%, acum este de 30%", a arătat Drăghici.

În plus, deputatul a avertizat că pot apărea şi noi cazuri: "Aceste bacterii se găsesc în intestinele animalelor. Materiile fecale pot câteva luni de zile să transmită bacteria". În acest context, Drăghici a precizat că a discutat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi cu alţi colegi de partid despre utilitatea unei moţiuni simple de sănătate.

Doctorul-deputat a avut şi veşti bune: Bihorul are capacitatea să pună diagnosticul rapid, dacă în judeţ ar apărea cazuri similare ale bebeluşilor din Argeş. "Laboratorul DSP şi al Spitalului Municipal poate identifica bacteria respectivă. Însă în ultimii 3 ani nu s-au semnalat cazuri în judeţul Bihor", a spus Drăghici.

În schimb, judeţul duce lipsă de resurse când vine vorba de promovarea sănătăţii. "DSP Bihor face asta cu două persoane doar şi un laborator cu resurse insuficiente. Două persoane nu au cum să promoveze sănătatea, iar materialele pentru comunicare sunt insuficiente. Domnule ministru, alocaţi bani pentru promovarea sănătăţii!", a spus social-democrata.

Aceasta a făcut şi câteva recomandări pentru bihoreni, cerându-le să respecte igiena alimentară şi personală. Amintind că materiile fecale umane sau animale pot conţine microbi sau virusuri, Drăghici a făcut un apel ca bihorenii să nu consume apă din surse nesigure, să spele fructele şi legumele înainte de a le consuma, chiar să le fiarbă ori să le gratineze, iar mânuţele copiilor să fie des spălate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON