Fac lege pentru hoţi! Deputatul Ioan Cupşa, vicepreşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, spune că propunerile formulate săptămâna aceasta de alianţa PSD-ALDE cu sprijinul UDMR pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală nu sunt gândite pentru a limita fenomenul infracţional. Dimpotrivă!
"Toate modificările sunt făcute nu în vederea modificării Codului Penal, pentru a fi un instrument eficient în lupta împotriva fenomenului infracţional, ci pentru a proteja interesele unor subiecți de drept care sunt urmăriţi penal, cercetaţi penal sau ale unora condamnaţi deja", a declarat Ioan Cupşa, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit deputatului, propunerile alianţei la putere vor fi dezbătute imediat după data de 3 mai, cu intenţia de a fi trecute cât mai curând prin Parlament pentru a intra în vigoare.
Dezincriminări pe bandă rulantă
Avocat de profesie, Cupşa şi-a argumentat poziţia cu exemple concrete. În ceea ce priveşte propunerile de modificare a Codului Penal, liberalul a amintit dezincriminarea în unele condiţii a infracţiunii de favorizare a infractorului.
"Nu se va mai vorbi de favorizarea infractorului în condiţiile în care favorizarea se face prin adoptarea unui act normativ sau prin felul în care duci la bun sfârşit o expertiză. Altfel spus poţi favoriza un infractor adoptând acte normative în favoarea lui sau falsificând o expertiză", a declarat deputatul.
Cupşa a mai reclamat redefinirea infracţiunii de mărturie mincinoasă "în aşa fel încât să fie greu de condamnat cineva", dezincriminarea abuzului în serviciu, redefinirea constituirii unui grup infracţional organizat de aşa natură încât "această infracţiune să fie greu de condamnat în practică" şi reducerea prescripţiei de la 10 la 8 ani, în cazul infracțiunilor grave, între 5 şi 20 de ani.
În folosul infractorilor...
La fel, potrivit lui Cupşa, Codul de Procedură Penală urmează să sufere nu mai puţin de 110 amendamente.
"Sunt nenumărate proceduri care urmează a fi implementate şi care vor îngreuna desfăşurarea activităţii de înfăptuire a justiţiei", a spus deputatul.
Cupşa a arătat că multe modificări, aparent pozitive, sunt gândite de aşa natură încât să vină în favoarea celor certaţi cu legea.
"Se stabilesc termene de minimum 6 ore pentru ca avocatul să poată pregăti apărarea, ceea ce pare a fi un lucru pozitiv. Întrebarea este ce se întâmplă când o persoană reţinută e dusă pentru a fi arestată şi termenul de 6 ore îl scoate în afara termenului de reţinere? Dacă termenul de reţinere a încetat, persoana este liberă să plece", a explicat liberalul.
Printre modificările propuse se mai numără limitarea audierii la maximum 6 ore pe zi, excluderea înregistrărilor audio-video făcute de părţi din categoria mijloacelor de probă şi eliminarea din categoria probelor a faptelor rezultate din înregistrările făcute de SRI în baza Legii 51 din 1991 dacă ele nu privesc infracţiuni legate de securitatea naţională.
"Dacă urmăreşti pe cineva pentru terorism şi descoperi o faptă de omor, înregistrarea nu va putea fi folosită ca probă într-un proces penal", a explicat deputatul.
"Vom formula amendamente!"
Ioan Cupşa a afirmat că PNL va analiza toate propunerile făcute de alianţa PSD – ALDE şi va formula amendamente pe marginea lor în urma consultării cu specialiştii.
"Ne vom sfătui în legătură cu toate aceste propuneri cu asociaţiile profesionale ale procurorilor şi judecătorilor, cum am făcut şi până în prezent. Vom prelua toate propunerile şi le vom transforma în amendamente", a declarat Cupşa.
Potrivit deputatului liberal, dincolo de folosul direct al unor membri marcanţi ai actualei puteri, cum ar fi Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu, care ar putea profita de aceste modificări legislative în diferite procese, PSD – ALDE a înaintat aceste propuneri pentru a distrage atenţia alegătorilor de la situaţia dezastruoasă a ţării din punct de vedere economic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.