URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Aprilie 2018, 18:30

Deputatul PNL Ioan Cupşa: "Modificările legilor sunt făcute pentru a proteja interesele unor urmăriţi penal!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fac lege pentru hoţi! Deputatul Ioan Cupşa, vicepreşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, spune că propunerile formulate săptămâna aceasta de alianţa PSD-ALDE cu sprijinul UDMR pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală nu sunt gândite pentru a limita fenomenul infracţional. Dimpotrivă!

"Toate modificările sunt făcute nu în vederea modificării Codului Penal, pentru a fi un instrument eficient în lupta împotriva fenomenului infracţional, ci pentru a proteja interesele unor subiecți de drept care sunt urmăriţi penal, cercetaţi penal sau ale unora condamnaţi deja", a declarat Ioan Cupşa, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit deputatului, propunerile alianţei la putere vor fi dezbătute imediat după data de 3 mai, cu intenţia de a fi trecute cât mai curând prin Parlament pentru a intra în vigoare.

Dezincriminări pe bandă rulantă

Avocat de profesie, Cupşa şi-a argumentat poziţia cu exemple concrete. În ceea ce priveşte propunerile de modificare a Codului Penal, liberalul a amintit dezincriminarea în unele condiţii a infracţiunii de favorizare a infractorului.

"Nu se va mai vorbi de favorizarea infractorului în condiţiile în care favorizarea se face prin adoptarea unui act normativ sau prin felul în care duci la bun sfârşit o expertiză. Altfel spus poţi favoriza un infractor adoptând acte normative în favoarea lui sau falsificând o expertiză", a declarat deputatul.

Cupşa a mai reclamat redefinirea infracţiunii de mărturie mincinoasă "în aşa fel încât să fie greu de condamnat cineva", dezincriminarea abuzului în serviciu, redefinirea constituirii unui grup infracţional organizat de aşa natură încât "această infracţiune să fie greu de condamnat în practică" şi reducerea prescripţiei de la 10 la 8 ani, în cazul infracțiunilor grave, între 5 şi 20 de ani.

În folosul infractorilor...

La fel, potrivit lui Cupşa, Codul de Procedură Penală urmează să sufere nu mai puţin de 110 amendamente.

"Sunt nenumărate proceduri care urmează a fi implementate şi care vor îngreuna desfăşurarea activităţii de înfăptuire a justiţiei", a spus deputatul.

Cupşa a arătat că multe modificări, aparent pozitive, sunt gândite de aşa natură încât să vină în favoarea celor certaţi cu legea.

"Se stabilesc termene de minimum 6 ore pentru ca avocatul să poată pregăti apărarea, ceea ce pare a fi un lucru pozitiv. Întrebarea este ce se întâmplă când o persoană reţinută e dusă pentru a fi arestată şi termenul de 6 ore îl scoate în afara termenului de reţinere? Dacă termenul de reţinere a încetat, persoana este liberă să plece", a explicat liberalul.

Printre modificările propuse se mai numără limitarea audierii la maximum 6 ore pe zi, excluderea înregistrărilor audio-video făcute de părţi din categoria mijloacelor de probă şi eliminarea din categoria probelor a faptelor rezultate din înregistrările făcute de SRI în baza Legii 51 din 1991 dacă ele nu privesc infracţiuni legate de securitatea naţională.

"Dacă urmăreşti pe cineva pentru terorism şi descoperi o faptă de omor, înregistrarea nu va putea fi folosită ca probă într-un proces penal", a explicat deputatul.

"Vom formula amendamente!"

Ioan Cupşa a afirmat că PNL va analiza toate propunerile făcute de alianţa PSD – ALDE şi va formula amendamente pe marginea lor în urma consultării cu specialiştii.

"Ne vom sfătui în legătură cu toate aceste propuneri cu asociaţiile profesionale ale procurorilor şi judecătorilor, cum am făcut şi până în prezent. Vom prelua toate propunerile şi le vom transforma în amendamente", a declarat Cupşa.

Potrivit deputatului liberal, dincolo de folosul direct al unor membri marcanţi ai actualei puteri, cum ar fi Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu, care ar putea profita de aceste modificări legislative în diferite procese, PSD – ALDE a înaintat aceste propuneri pentru a distrage atenţia alegătorilor de la situaţia dezastruoasă a ţării din punct de vedere economic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
bineee
@pinonel: 10 ! Stai jos ! Ce să zic, ai punctat magistral !
Postat 21 Aprilie 2018, 09:57 de dani-e-let
Asa e, (si) cupsa face lege pt. hoti!
Electoratul pnl este un electorat de tip psd, doar că se cred mai deștepți, dar tot la fel de uituci sunt! Altminteri cum să vii și să înșiri trăznăi despre inițiativele legislative ale psd-ului, dar să treci sub tăcere șmenuielile tale?! Citez din ebihoreanul, 09 Noiembrie 2017 ,,camera deputaţilor a votat la începutul acestei săptămâni modificările promovate de domnul ioan cupşa la propunerea asociaţiei municipiilor din România [aiurea! la porunca birtinezului!]. Acestea prevăd posibilitatea exproprierii în procedură de urgenţă şi pentru amenajări de parcuri, locuri de joacă şi proiecte de regenerare urbană" Și încă ,,Procedura exproprierii de urgenţă presupune evaluarea terenului şi virarea sumelor de bani reprezentând contravaloarea amplasamentului în contul proprietarului. Acesta se poate adresa instanţei în cazul în care este nemulţumit de sumă, dar nu poate bloca procedura de expropriere şi demararea lucrărilor." Adică indiferent ce va decide instanța, chiar în situația în care va constata că demolarea a fost abuzivă, omul rămâne cu paguba! Felicitări, dle cupșa, puteți fi mândru că ați inițiat adoptarea unei asemenea samavolnicii! Nu mă mir, sunteți produsul celei mai ticăloase alianțe din istoria României, usl-ul!
Postat 21 Aprilie 2018, 07:47 de pinonel
Lagare romanesti
Ala de la cabal ce era? Comunitate de munca voluntara asistata, nu? Inchisoarea de la Sighet era pensiune de 3 bastoane pe ora cu all inclusive la rup de oase. Mai luam 2 3 statii inapoi in istorie sa mai cautam? Sau mai recenta, inchisorile CIA, o sa zica altii ca astia is americanii si ca ei au instituit lagar; sigur, ca si eu merg la careva in casa si ma pun sa bag oameni sa le rup creierii, fara acordul lor, nu? Deci lagăre am avut ai noi nu numai ghetoaie. Si la teleorman vad ca e lagar de creat exemplare in scopul subordonarii. Deja orice nu e din teleorman se considera provincie, si bucurestiul chiar. Revenind la articol modificarile astea or sa aiba grave repercusiuni din partea UE. De ajuns sa opreasca trenu cu bani si pa. Grecii cu falimentu lor national au foat pistol cu apa, pe noi or sa ne cumpere moldovanii la cat de ieftini ne-or vinde astia. Da na, noi trebuie sa fim si sa zicem ca altii. Ca nu avem creiere sa putem gabdi pentru. Si cand iti da altu cate un indiciu sa te destepti incepi sa o dai cu "americanii's de vina......(cine stie continuarea)” dar noi ar trebui sa cantam cu "romanii's de vina.....(aceeasi continuare)". Intre timp americanii si UE o duc bine iar noi mai mirosim ce le pica din gura, cand ne-au dat nu ne-a placut. Vorba aia, musca mana care te hrănește si ajungi departe. Ma bucur ca am dubla cetatenie si ma pot cara sa nu imi expun copilul la rahaturile sustinute de atatia si atatia. Fara jigniri la nume sau persoane direct, in afara celor ce nu sunt "din provinci".
Postat 21 Aprilie 2018, 01:57 de poiu
Dani-e-let
Ghetou e una lagăr e alta.
Postat 21 Aprilie 2018, 00:15 de Sandu1201
așa a fost
ROMÂNIA NU A AVUT LAGĂRE ! TRANSILVANIA ERA OCUPATĂ DE UNGARIA HORTHISTA ! COPILA EVA HEYMAN A FOST TRIMISĂ LA MOARTE NU DE ROMÂNI !
Postat 20 Aprilie 2018, 22:01 de dani-e-let
Zic
Kohl, Schroeder= CINSTEA POGORATA PE PĂMÂNT!
Postat 20 Aprilie 2018, 21:53 de dani-e-let
Dani-e-let
Dragnea a spus la w ore după ce Trump ă anunțat că își mută ambasada, fără să se consulte cu nimeni. Cat despre lagăre am avut si noi si înaintea lor. Dar ei au muncit mult pana sa ajunga la nivelul pe care îl au ei. Si dupa adolf nu au avut politicieni corupti care să-și dea legile după cum.vir, nu au slăbit justiția, au inatrit-o. Tu chiar atat de prost esti ca nu vezi ca se 28 de ani nu ajungem nicăieri, mai rau nu avem nici un proiect de viitor
Postat 20 Aprilie 2018, 21:33 de Sandu1201
Journey to Jerusalem
România este partener strategic al Statelor Unite! Că tot ne lăudăm cu asta! Nu cumva USA a fost/au fost primul stat / prima Uniune care a decis mutarea Ambasadei la Jerusalem / Ierusalim? Care e problema? Chiar aș scrie ceva despre nemți că ei au fost cu lagărele etc. Mă abțin !
Postat 20 Aprilie 2018, 20:39 de dani-e-let
Da
Suporterii lui DRAGNEA nu vad asta pt. ca sunt orbi de majorările salariale, nu vad nici ca face ce vrea el. El nu are dreptul să mute ambasada, sa auto-invitat la învestirea în funcție a lui Trump?? Ma întreb asa ca neam noi suntem prosti sau nu vrem o justiție corectă? Am crezut ca altul mai prost ca Băsescu nu exista , dar uite ca este si conduce din umbră , dar el vrea sa modifice legile ca sa fie unul legal. Sunt atatea partide si noi ii votam pe cei mai mari hoții. Mai rau , toti hotii se transfera la partidele aflate la putere ca să-și dea legi sa scape. Alții se dau refugiați putrezi de bogați.
Postat 20 Aprilie 2018, 19:59 de Sandu1201
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON