URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
18 Aprilie 2018, 21:39

Iordache dă iar lovitura: PSD pregăteşte cea mai gravă mutilare a Codurilor penale, cu dedicație pentru Dragnea!

Iordache dă iar lovitura: PSD pregăteşte cea mai gravă mutilare a Codurilor penale, cu dedicație pentru Dragnea! foto: evz.ro

Comisia Iordache a anunţat miercuri modificările pe care vrea să le facă la Codurile penale. Nu mai puţin de 100 de modificări propune PSD la Codurile penale. Printre altele, social-democraţii vor relaxarea condiţiilor de liberare condiţionată, eliminarea neglijenţei în serviciu şi interzicerea comunicărilor publice în cursul urmăririi penale. Modificările ar putea avea efect inclusiv asupra unor procese aflate în derulare sau chiar în cazul unor condamnări pronunţate deja şi ar putea să îl salveze de condamnare pe liderul PSD, Liviu Dragnea!

Potrivit site-ului adevarul.ro, una dintre cele mai controversate modificări se referă la redactarea motivării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi la semnarea acestor documente. Mai exact, aleşii propun introducerea obligaţiei ca o hotărâre definitivă să fie motivată în cel mult 30 de zile sau în cazuri excepţionale în 60 de zile (dacă judecătorii îşi motivează imposibilitatea de a o face în 30 de zile).

În plus, motivarea trebuie semnată de toţi judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată. În cazul în care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol. Dacă va fi adoptată, această prevedere l-ar ajuta pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care se află în executarea unei sentinţe de condamnare cu suspendare în dosarul Referendumul.

Deşi legea nu retroactivează, a avut grijă Florin Iordache şi de asta, arată sursa citată. Astfel, la articolul 453, care enumeră cauzele pentru care hotărârile definitive pot fi revizuite, a fost strecurat un paragraf: "g) Neredactarea şi/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei".

Prin urmare, Dragnea ar putea avea dreptul să ceară ceea ce nu i-a reuşit pe actuala legislaţie: revizuirea sentinţei în dosarul Referendumul, arată sursa citată.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală prevede și că interceptările și înregistrările care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite în dosar și trebuie distruse în termen de 30 de zile.

Totodată, datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv. 

Fără presă

O altă modificare la Codul de Procedură Penală propusă de Comisia condusă de Florin Iordache prevede ca informaţiile privind dosarele penale să nu poată ajunge în presă.

Astfel, nu vor mai pot fi comunicate public informaţii despre urmărirea penală decât dacă justifică interes public. Parlamentarii mai vor ca suspecţii să nu mai fie prezentaţi încătuşaţi şi să poată participa la audierea oricărei persoane din dosarul în care sunt anchetaţi.

Ajutor pentru deţinuţi

Veşti bune sunt şi pentru deţinuţi, care ar putea scăpa de închisoare mult mai uşor. Proiectul de modificare a Codului Penal prevede că un deţinut va putea fi liberat condiţionat după ce a executat doar jumătate din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, faţă de două treimi din pedeapsă cât prevede legea actuală.

Măsura se aplică şi în alte situaţii: condamnatul se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis sau a  îndeplinit  integral  obligaţiile  civile  stabilite  prin  hotărârea  de condamnare. Deţinuţii care au împlinit 60 de ani pot scăpa şi mai uşor, după executarea doar a unei treimi din pedeapsă.

Dispare neglijenţa în serviciu

Alte propuneri controversate se referă la emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative, care nu vor mai constitui infracţiune de ajutor dat făptuitorului. Mai mult, articolul privind infracţiunea de neglijenţă în serviciu se abrogă. Se modifică şi definiţia traficului de influenţă, astfel încât acesta să fie considerat faptă penală doar dacă cel care face trafic de influenţă intervine efectiv pe lângă un funcţionar public. În varianta actuală, nu era necesar ca inculpatul să şi intervină efectiv.

Principalele propuneri de modificare a Codurilor:

REVIZUIRI SENTINŢE
- Revizuirea sentinţelor definitive s-ar putea face dacă judecătorul care a dat sentinţa nu a semnat şi redactat motivarea acesteia. Prevederea aceasta l-ar ajuta în principal pe Liviu Dragnea, pentru că Livia Stanciu, judecătoarea care a condus completul de judecată în dosarul Referendumul, s-a pensionat înainte ca sentinţa să fie redactată, astfel că motivarea a fost semnată de succesoarea sa, Cristina Tarcea.

REDUCERI PEDEPSE
- parlamentarii Coaliţiei propun reducerea de la două treimi la jumătate a executării pedepsei înaintea eliberării condiţionate.

DESCURAJAREA DENUNŢĂTORILOR
- pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepselor în propriile dosare doar cei care denunţă în termen de 6 luni de la comiterea faptei denunţate, indiferent care este aceea. În prezent nu există acest termen, cei care denunţă  infracţiunea, dacă mărturia se confirmă, beneficiază de reducerea la jumătate a pedepselor în propriile dosare.
-  darea de mită şi cumpărarea de influenţă nu sunt incriminate decât dacă sunt denunţate de făptuitor în termen de cel mult şase luni de la săvârşirea faptei.  Acum nu există acest termen, oricând denunţi, beneficiezi de impunitate.

RESPECTAREA PREZUMŢIEI DE NEVINOVĂŢIE
- Interdicţia parchetelor de a comunica public despre anchete pe rol sau aflate în cameră preliminară - aceasta înseamnă nu vom mai avea comunicate ale DNA sau DIICOT de puneri sub acuzare, inculpări, trimiteri în judecată.
- pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani a autorităţilor care fac declaraţii publice ce indică vinovăţia unei persoane pentru care nu s-a pronunţat o decizie definitivă
- declaraţiile suspectului sau inculpatului se înregistrează obligatoriu audio, cel puţin, sub sancţiunea nulităţii
- mandatul de percheziţie trebuie să cuprindă clar bunurile sau documentele căutate, sub sancţiunea nulităţii
- audierea nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore
- avocatul trebuie să aibă cel puţin 6 ore la dispoziţie pentru a studia dosarul înainte de judecarea cererii de arestare
- sechestrul pe bunuri nu poate fi menţinut mai mult de un an în timpul urmăririi penale sau 3 ani în total
- interdicţia de a prezenta suspecţi încătuşaţi în public

RESTRICŢII PENTRU PROCURORI
- Procurorii nu mai pot cere de la bănci date financiare ale unor persoane fără mandat de la judecător; în prezent se poate, în cazuri de urgenţă
- Procurorii nu mai pot ridica de la percheziţii bunuri sau probe care vizează fapte ce nu sunt prevăzute în mandatul pe care îl au, trebuie să ceară alt mandat, pentru noile bănuieli.
- Procurorii nu pot folosi în dosare pentru infracţiuni ordinare înregistrări obţinute în baza Legii siguranţei naţionale pentru fapte de terorism.

Iată, concret, cum sună modificările propuse de Comisia Iordache la Codul de procedură penală, aşa cum au fost ele redate de Digi 24:

10. La articolul 75, alineatul (1) litera d) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se
suspendă executarea pedepselor accesorii".
"d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul
urmăririi penale sau al judecăţii, până la terminarea cercetării judecătoreşti în faţa
primei instanţe, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un
interval de 5 ani anterior comiterii faptei."

11. La articolul 75 alin. (2), după litera (b) se introduc două noi litere, literele
(c) şi d), cu următorul cuprins:
"(c) conduita bună a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii;
d) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, fără a se
aprecia această circumstanţă în defavoarea inculpatului, dacă aceasta a adoptat o
poziţie de nerecunoaştere a săvârşirii infracţiunii, deoarece s-a considerat
nevinovat".

La articolul 277, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31
"(3) cu următorul cuprins:
129. La articolul 290, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
) Declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin
care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este
considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."

(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de
urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 6 luni
de la data săvârşirii acesteia."

"(2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de
urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 6 luni
de la data săvârşirii acesteia."

2. La articolul 4, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alin. (3)
- (6) cu următorul cuprins:
"(3) În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră
preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi
furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi
publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi
persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.
(4) În cursul urmării penale sau al judecăţii

"(2) Organele de urmărire penală şi instanţele de judecată sunt obligate să asigure
subiecţilor procesuali principali şi avocatului timpul necesar pregătirii apărării,
care nu poate fi mai mic de 3 zile, cu excepţia luării sau judecării măsurilor
preventive, când termenul nu poate fi mai mic de 6 ore şi înlesnirile
necesare pregătirii apărării, prin punerea la dispoziţie şi comunicarea întregului
material de urmărire penală în formă electronică."

20. La articolul 92, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita să fie încunoştinţat de data
şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul
de drepturi şi libertăţi. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, email
sau prin alte asemenea mijloace, cu comunicarea activităţii ce urmează a se
efectua, indicarea datelor de identitate a persoanei care urmează a fi audiate, cu
cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea activităţii, încheindu-se în acest sens un
proces-verbal. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de
urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. În cazul în care
martorii sau subiecţii procesuali consideră că au motive de temere în legătură cu
aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului statut
de persoană ameninţată sau protejată, după caz, atât în faza de urmărire penală
cât şi de judecată".

"(2) Probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal, fiind
lovite de nulitate absolută.
(5) Probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează în plic sigilat la sediul
parchetului, în ce priveşte cauzele aflate în faza de urmărire penală, respectiv al
instanţei, în ce priveşte cauzele aflate în curs de judecată."

26. După alin. (3) al art. 103 se introduc două noi alineate, alin. (4) şi (5),
cu următorul cuprins:
"(4) Condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării
pedepsei nu pot fi dispuse pentru alte fapte decât cele pentru care s-a dispus
trimiterea în judecată.Nu se poate dispune extinderea procesului penal în faza
de judecată pentru alte fapte sau circumstanţe decât cele pentru care s- a dispus
trimiterea în judecată. Schimbarea încadrării juridice poate fi dispusă numai în
cazul în care situaţia de fapt poate primi o altă încadrare juridică decât cea
reţinută în actul de trimitere în judecată.

27. La art. 106, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu
următorul cuprins:
"(11) Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore."

La articolul 110, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, (11), cu
următorul cuprins:
"(11) Declaraţiile suspectului sau inculpatului vor fi obligatoriu înregistrate cu
mijloace tehnice audio sub sancţiunea excluderii acestei probe."

La articolul 143, după alineatul (4) se introduce un nou alineat,
alineatul (41) cu următorul cuprins:
"(41) Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, care
nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, care nu au legătură cu
infracţiunea sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la
identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul
de urmărire penală.

La articolul 145, după alineatul (5) se introduc nouă alineate noi,
alineatele (6)- (14), cu următorul cuprins:
"(6) Persoana informată potrivit alin. (1) poate face contestatie, atât cu privire
la legalitatea, temeinicia şi proporţionalitatea măsurii de supraveghere tehnică
căreia i-a fost supusă (...) cât şi cu privire la legalitatea modalităţii de
punere în executare a mandatului de supraveghere tehnică.

După articolul 145 se introduce un nou articol, articolul 1451 cu
următorul cuprins:
"Art. 145*1 - (1) Datele, informaţiile şi rezultatele mandatelor de supraveghere
tehnică obţinute în baza Legii nr. 51/1991 nu pot fi utilizate în alte cauze şi
pentru cercetarea altor infracţiuni decât cele ce afectează siguranţa naţională,
potrivit acestei legi şi pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat
solicitarea, sub sancţiunea nulităţii absolute.

La art. 159, după alin. (8) se introduce un nou alineat, alin. (81), cu
următorul cuprins:
"(8*1) Neindicarea obiectelor sau a persoanelor căutate împiedică efectuarea
percheziţiei de către organul judiciar

După art. 171 se introduce un nou articol, art. 171*1, cu următorul
cuprins:
"171*1 - (1) Obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate
silit, potrivit art. 170 şi 171 pot fi folosite ca probe numai pentru dovedirea
infracţiunilor ce fac obiectul dosarului în care au fost solicitate. În cazul în care,
pe parcursul percheziţionării, se descoperă indicii din care rezultă suspiciuni de
săvârşire a altor fapte penale, se poate solicita mandat de percheziţie şi în
legătură cu acele fapte sau persoane.

64. La articolul 249, alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul
cuprins: "(4) (...) Durata măsurilor asigurătorii în faza de urmărire penală nu poate depăşi 1 an, iar durata totală nu poate depăşi 3 ani.

103. La articolul 453 alineatul (1), după litera f) se introduc două noi litere, lit. g) şi h) cu următorul cuprins:
"g) neredactarea şi/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care aparticipat la soluţionarea cauzei;

96. La articolul 406, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea
următorul cuprins:

(4) În caz de împiedicarea vreunuia dintre membrii completului de judecată de
a semna, cauza se repune pe rol şi se reiau dezbaterile. Când împiedicarea îl
priveşte pe grefier, hotărârea se semnează de grefierul-şef. În toate cazurile se face
menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pinonel
Ai dreptate
Postat 20 Aprilie 2018, 20:02 de Sandu1201
De ce fac asta?! Au spus-o, PENTRU CA POT!
Vinovati de actuala situatie nu sunt cei de la putere, nici cei care i-au votat, vinovati suntem noi, cei care stam acasa si comentam pe net, in loc sa iesim in strada cu sutele de mii si sa-i maturam din guvern, din parlament, de peste tot! Ce sa mai zic de acest popor care se strange in numar mare ca sa ceara modificarea constitutiei pt. ceva ce este clar si raspicat statuat in codul civil?! Doar ca in aceasta ,,lupta" norodul (era sa scriu narodului!) are in fruntea sa doi reprezentanti ai familiei traditionale, dragnea si tariceanu....
Postat 20 Aprilie 2018, 11:38 de pinonel
CHRIS
Ai dreptate. Doar ca treaba lui i se trage de la Filip. Oricum e jalnic pt ca lăsăm asta sa se întâmple pt bomboane electorale.
Postat 19 Aprilie 2018, 09:58 de Sandu1201
@sandu
sarca aka tds dan-i-e-let el stie doar ca nu il mai suporta pe Bolojan si de aceea tine cu pesdeii desi nu are nici in clin nici in maneca cu stanga(poate doar la autosatisfacere), dar asta e. pentru din astia care voteaza rosiatic pentru regresul tarii sunt nevoiti sa plece romanii din tara si ei sunt multumiti precum copilasii atunci cand le dai bomboane, nu tin de foame insa le strica dintii. ca de obicei iar este tds pe langa subiect. sunt curios daca este de acord cu aceste modificari ce urmeaza sa fie bagate de ciordache. insa el iar va vorbi de PNL, de USR de Ciolos, de Bolojan pentru ca doar asta stie.
Postat 19 Aprilie 2018, 09:41 de User anonimizat
CE chestie
No suntem PROSTII pt ca ii lăsăm. Hoțul tine cu dintii de libertate pt ca e frumoasa si dulce , mai ales cand furi ca PSD-ESCU. Iar prostii ca TDS rad pe sub mustață, ca ei oricum nu stiu ce se întâmplă de 28 de ani încoace, la creierul lor de găină merge si asa.
Postat 19 Aprilie 2018, 09:04 de Sandu1201
Va platesc drumul pana la aeroprt !
Drum bun !
Postat 19 Aprilie 2018, 08:56 de dani-e-let
este o aliniere la AQUISUL Comunitar!
...putin manipulatoare reactia media ,desi, ne-am cam saturat de PSD-DDT ( dracnea-dancila-teleorman)!
Postat 19 Aprilie 2018, 08:49 de eraclid
ne meritam soarta
multumim celor care au votat pe alde ciordache si pesdei. din pacate e timpul sa plecam din tara asta care pare ca ramane fara speranta de viitor.
Postat 19 Aprilie 2018, 08:46 de User anonimizat
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON