URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2011, 09:38

Deputatul Lucia Varga se opune cultivării plantelor modificate genetic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Praf în ochi

Deputatul liberal de Bihor Lucia Varga a criticat, joi, într-o conferinţă de presă, indolenţa Guvernului României care, deşi riscă să plătească amenzi uriaşe pentru că nu s-a conformat cerinţelor Uniunii Europene de a micşora poluarea cu pulberi (praf) în marile oraşe, ignoră această problemă într-un mod pe care parlamentarul îl consideră iresponsabil.

"Avem câteva mari oraşe, precum Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Craiova, Timişoara şi Braşov, unde poluarea cu pulberi depăşeşte de cinci - şase ori nivelul maxim admis, dar Guvernul nu are niciun fel de preocupare în acest sens. Nu a finalizat nici acum planurile de gestionare a calităţii aerului în marile oraşe, deşi termenul-limită este 5 iunie, iar autorităţile europene au emis deja două atenţionări", a spus Lucia Varga.

Parlamentarul bihorean a spus că, în mod normal, Guvernul trebuia să ia măsuri care să impulsioneze realizarea de perdele verzi în jurul marilor oraşe şi să elaboreze un plan de achiziţie de utilaje pentru spălarea străzilor, deoarece aceste achiziţii sunt subvenţionate de UE.

De asemenea, Lucia Varga a declarat că, în opinia sa, Guvernul Boc nu are niciun interes pentru rezolvarea acestei probleme deoarece plata amenzilor va reveni următorului Guvern. "Actualul Guvern ştie că procedurile de infringement durează destul de mult, dar atitudinea sa împovărează viitoarea conducere a ţării. Guvernul actual ştie că procedurile de infringement durează şi că amenzile vor fi plătite în perioada când PDL nu va mai fi la putere", a spus Lucia Varga.
În context, deputatul liberal a afirmat că în Oradea nivelul poluării cu praf nu depăşeşte limitele admise şi a spus că sunt de apreciat eforturile municipalităţii orădene de a realiza plantări de copaci şi de a îmbunătăţi serviciile de salubrizare stradală, pentru diminuarea cantităţilor de praf din oraş.

"Nu vrem ca românii să fie cobai"

Lucia Varga a criticat şi decizia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, de a susţine cultivarea în România a plantelor modificate genetic, deşi studii efectuate în alte ţări europene, precum Austria, de pildă, au dovedit că acestea afectează grav sănătatea umană (provocând boli ale ficatului şi rinichilor, în mod special), dar şi mediul înconjurător (constatându-se că albinele mor în zonele cu culturi de plante modificate genetic).

"Consider că demersurile ministrului Agriculturii de a obţine aprobarea pentru cultivarea de plante modificate genetic în România sunt iresponsabile", a spus Lucia Varga, care a precizat că a strâns deja 78 de semnături de la mai mulţi parlamentari, de diferite orientări politice, pentru o lege care să interzică organismele modificate genetic şi să oblige etichetarea produselor alimentare astfel încât consumatorii să ştie dacă acestea conţin sau nu OMG-uri.

"Noi nu ne dorim ca populaţie României să fie o populaţie de cobai", a spus Lucia Varga, care consideră că Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, se dovedeşte reprezentantul unor grupuri de interese care îşi doresc să impună în România hrana modificată genetic. "Domnul ministru face lobby pentru marile corporaţii, precum Monsanto, pentru care - după cum a şi recunoscut - a lucrat în trecut", a spus deputatul liberal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
multzumim Lucitzika, weekend placut
buna dimineata domna deputat. Whaattaaa` feeling??! senzatzional subiect ! atat de Fruttii Fressshhh, pana acum nu auzisem vreo initiativa a altuia in acest sens , mersi ca ne reprezintzi si iti meriti salaru`. Ceva analize despre cate fructe sunt in sucurile de prin Zudriju` vei avea initiativa ??? Hoppa ?!! oricum, bravvos, subiectul propus are intr-adevar savoare, noutate, numa ca de vrio 4-5 ani deja fumata de altzii. Pana sa vina asta madam cu o tema ce sa ne dea pe spate, dragi concetatzeni, stai linistiti pe scaune fara spatar...
Postat 17 Aprilie 2011, 08:47 de rogerius
Ce mancam asta suntem
Cum mancam asa evolueaza si sanatatea noastra. Noi mai avem norocul sa mai gasim in piete alimente naturale nemodificate genetic.Cum noi ramanii avem in minte tot timpul proverbul "capul ce se pleaca sabia nu-l taie" asa o sa ne plecam in fata intereselor companiilor care aduc plante modificate genetic si sa renuntam la plantele traditionale. Ce nu stiu multi dintre cei care apara plantele modificate genetic este ca nu poti inmulti aceste plante in mod normal prin samanta din recolta, trebuie sa cumperi material de insamantare numai de la corporatii. Asta inseamna dependenta economica, poate mai grav decat efecte secundare asupra sanatatii.
Postat 16 Aprilie 2011, 14:22 de cetatean turmentant
Indispensabila informare.
Cu totii consumam legume si fructe modificate genetic provenite din import. Furajele combinate folosite in alimentatia animalelor contin soia modificata genetic. SUA si o buna parte a statelor membre UE cultiva plante modificate genetic si consuma asemenea alimente. Nu exista,deocamdata, studii care sa demonstreze in mod plauzibil efectele negative ale organismelor modificate genetic asupra sanatatii consumatorilor. Drept urmare, se impune, ca o necesitate, informarea corecta a populatiei, populismele cu tenta,evident, politica nu servesc nimanui.
Postat 16 Aprilie 2011, 10:36 de safe
are dreptate femeia
dar nu se opune codului dentologic de membru de partid privind imaginea femeii care promoveaza femeia politica care fumeaza, bea alcool si practica machiaj strident de bijuterii nici nu mai vb toate dau o stare de discriminare care e mai frumoasa chimic ca mine, care are banii mei, deci lucia varga respecta statul de membru de partid, la fel si ceilalti dina alte partide puteti fi medici, dascali daca sunteti ahtiati dupa lucruri nocive care va conduc viata si puneti accent pe dezvoltarea economica nu lenevie oratorica.
Postat 15 Aprilie 2011, 10:33 de un roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON