URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2017, 13:25

Deputata UDMR Biró Rozália, bilanţ la 6 luni: Război total violenţei în familie şi proiecte în sprijinul femeilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputata UDMR de Bihor Biró Rozália şi-a prezentat, luni, la Oradea, bilanţul primelor 6 luni de activitate ca parlamentar şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, timp în care a fost iniţiatoare sau coiniţiatoare la 12 proiecte legislative care vizează, în principal, combaterea discriminării femeilor şi protejarea acestora împotriva violenţei domestice.

„Este o activitate de suflet. În fiecare an, în România mor 200 de femei în urma unor leziuni cauzate de violenţa în familie”, a explicat deputata.

De altfel, unul dintre ultimele proiecte legislative, iniţiat chiar săptămâna trecută, priveşte modificarea Legii 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în sensul de a urgenta emiterea ordinelor de protecţie a acestor victime. „Proiectul prevede, printre altele, ca ordinul de protecţie să se elibereze pe loc şi nu la 72 de ore de la depunerea cererii”, a explicat Biró.

O altă prioritate din agenda parlamentarei reprezintă punerea în aplicare a Convenţiei de la Istanbul, acordul care reglementează protejarea femeilor împotriva violenţei domestice. „Este un acord semnat în 2012 şi ratificat în 2014. Nici până azi nu s-a făcut nimic pentru punerea în practică”, a declarat deputata, referindu-se la lipsa totală de implicare a statului pentru dezvoltarea unor centre de primire a femeilor abuzate sau consilierea acestora. „Sunt judeţe în care nu există un centru pentru victime, nici măcar centre de zi".

Deputata Biró Rozália este vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Popular European, preşedinta Organizaţiei de Femei a UDMR şi, în acelaşi timp, preşedinta Consiliului Reprezentanţilor Unionali a UDMR, funcţii prin intermediul cărora a reuşit să modifice esenţial statutul organizaţiei politice din care face parte, pentru a creşte reprezentativitatea femeilor în structurile decizionale, dar şi pentru a promova antreprenoriatul în rândul acestora.

Astfel, dacă în perioada 2012-2016, UDMR a avut o singură femeie ca parlamentar, niciun preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, 3 primari, 12 viceprimari şi 242 de consilieri locali, în legislatura 2016-2020 are 4 parlamentare, 7 primăriţe, 20 de viceprimăriţe, 10 consilieri judeţeni şi 274 consilieri locali.

„Am forţat modificarea statutului în aşa fel încât reprezentativitatea femeilor în structurile de conducere la nivel local şi judeţean să fie de 33%. În 6 luni, organizaţiile judeţene ale UDMR au obligaţia să modifice şi să implementeze statutul”, a mai spus Biró.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cuvantul completat
..."iubirea de bani e radacina tuturor relelor"...completare:dar si lipsa de bani cauzata de acesti imbuibati ce si au atribuit pe nedrept toate retrocedarile iar acum sunt buni de dat sfaturi cand au conturile grase si sotii incornorati boncaluiesc ca niste cerbi inchizand ochii,pai nu femeile le dau abracul iar acum se fac ca nu stiu de unde vine violenta domestica?
Postat 03 Iulie 2017, 21:40 de User anonimizat
banii aduc fericirea
...in familie,fiindca desi toata urbea cunoaste escapadele amoroase ale d nei biro cu depanatorul,sotul stiind toate astea e fericit,fiindca ia adus bani la casa,vorba aia :nu conteaza daca cocosul vecinului cocoloseste gaina ta,principal e sa se oua la tine in cuibar!
Postat 03 Iulie 2017, 21:33 de User anonimizat
KISS
era socialista,era numele depanatorului...
Postat 03 Iulie 2017, 21:26 de User anonimizat
r-tv
cica d l depanator(ce te despoaie de pene)face de cunoscut publicului vizionar ca a reparat tv ul d nei Biro de fabricatie ruseasca(temp)si se vad imagini clare cum prin interpusi a pus mana pe numeroase imobile in Oradea spre exemplificare parterul palatului ULMAN vis a vis de casa de cultura!
Postat 03 Iulie 2017, 21:25 de User anonimizat
Initiativele Roza
E buna lupta impotriva violentei domestice, si trebuie scurtat termenul pt eliberare ordin de protectie la max. 12 ore, chiar daca nu se poate pe loc. Insa cotele de gen sunt considerate de foarta multe lume ca discriminare pozitiva: mai multe drepturi unei categorii sociale pe baza unei judecati comune si nu individuale. Cotele astea sunt foarte aberante! Poti sa faci mai mult rau decat bine cu ele.
Postat 03 Iulie 2017, 16:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON