URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2017, 13:25

Deputata UDMR Biró Rozália, bilanţ la 6 luni: Război total violenţei în familie şi proiecte în sprijinul femeilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputata UDMR de Bihor Biró Rozália şi-a prezentat, luni, la Oradea, bilanţul primelor 6 luni de activitate ca parlamentar şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, timp în care a fost iniţiatoare sau coiniţiatoare la 12 proiecte legislative care vizează, în principal, combaterea discriminării femeilor şi protejarea acestora împotriva violenţei domestice.

„Este o activitate de suflet. În fiecare an, în România mor 200 de femei în urma unor leziuni cauzate de violenţa în familie”, a explicat deputata.

De altfel, unul dintre ultimele proiecte legislative, iniţiat chiar săptămâna trecută, priveşte modificarea Legii 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în sensul de a urgenta emiterea ordinelor de protecţie a acestor victime. „Proiectul prevede, printre altele, ca ordinul de protecţie să se elibereze pe loc şi nu la 72 de ore de la depunerea cererii”, a explicat Biró.

O altă prioritate din agenda parlamentarei reprezintă punerea în aplicare a Convenţiei de la Istanbul, acordul care reglementează protejarea femeilor împotriva violenţei domestice. „Este un acord semnat în 2012 şi ratificat în 2014. Nici până azi nu s-a făcut nimic pentru punerea în practică”, a declarat deputata, referindu-se la lipsa totală de implicare a statului pentru dezvoltarea unor centre de primire a femeilor abuzate sau consilierea acestora. „Sunt judeţe în care nu există un centru pentru victime, nici măcar centre de zi".

Deputata Biró Rozália este vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Popular European, preşedinta Organizaţiei de Femei a UDMR şi, în acelaşi timp, preşedinta Consiliului Reprezentanţilor Unionali a UDMR, funcţii prin intermediul cărora a reuşit să modifice esenţial statutul organizaţiei politice din care face parte, pentru a creşte reprezentativitatea femeilor în structurile decizionale, dar şi pentru a promova antreprenoriatul în rândul acestora.

Astfel, dacă în perioada 2012-2016, UDMR a avut o singură femeie ca parlamentar, niciun preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, 3 primari, 12 viceprimari şi 242 de consilieri locali, în legislatura 2016-2020 are 4 parlamentare, 7 primăriţe, 20 de viceprimăriţe, 10 consilieri judeţeni şi 274 consilieri locali.

„Am forţat modificarea statutului în aşa fel încât reprezentativitatea femeilor în structurile de conducere la nivel local şi judeţean să fie de 33%. În 6 luni, organizaţiile judeţene ale UDMR au obligaţia să modifice şi să implementeze statutul”, a mai spus Biró.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cuvantul completat
..."iubirea de bani e radacina tuturor relelor"...completare:dar si lipsa de bani cauzata de acesti imbuibati ce si au atribuit pe nedrept toate retrocedarile iar acum sunt buni de dat sfaturi cand au conturile grase si sotii incornorati boncaluiesc ca niste cerbi inchizand ochii,pai nu femeile le dau abracul iar acum se fac ca nu stiu de unde vine violenta domestica?
Postat 03 Iulie 2017, 21:40 de User anonimizat
banii aduc fericirea
...in familie,fiindca desi toata urbea cunoaste escapadele amoroase ale d nei biro cu depanatorul,sotul stiind toate astea e fericit,fiindca ia adus bani la casa,vorba aia :nu conteaza daca cocosul vecinului cocoloseste gaina ta,principal e sa se oua la tine in cuibar!
Postat 03 Iulie 2017, 21:33 de User anonimizat
KISS
era socialista,era numele depanatorului...
Postat 03 Iulie 2017, 21:26 de User anonimizat
r-tv
cica d l depanator(ce te despoaie de pene)face de cunoscut publicului vizionar ca a reparat tv ul d nei Biro de fabricatie ruseasca(temp)si se vad imagini clare cum prin interpusi a pus mana pe numeroase imobile in Oradea spre exemplificare parterul palatului ULMAN vis a vis de casa de cultura!
Postat 03 Iulie 2017, 21:25 de User anonimizat
Initiativele Roza
E buna lupta impotriva violentei domestice, si trebuie scurtat termenul pt eliberare ordin de protectie la max. 12 ore, chiar daca nu se poate pe loc. Insa cotele de gen sunt considerate de foarta multe lume ca discriminare pozitiva: mai multe drepturi unei categorii sociale pe baza unei judecati comune si nu individuale. Cotele astea sunt foarte aberante! Poti sa faci mai mult rau decat bine cu ele.
Postat 03 Iulie 2017, 16:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON