URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
10 Septembrie 2023, 18:07

Dennis Deletant, britanicul specialist în istoria României, vine la Oradea: va susține o conferință și își va lansa cea mai nouă carte

Dennis Deletant, britanicul specialist în istoria României, vine la Oradea: va susține o conferință și își va lansa cea mai nouă carte (sursa foto: The Ratiu Democracy Centre)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii vor avea marți ocazia să îl întâlnească pe istoricul britanic Dennis Deletant, specialist în trecutul României.

Profesorul, totodată lingvist, analist politic și activist umanitar, va susține conferința „Importanța trecutului și rolul istoriei” în cadrul Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor, iar apoi își va lansa cea mai recentă carte, „În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi”, care va fi prezentată de istoricul și directorul MȚC, Gabriel Moisa.

Evenimentul va avea loc pe 12 septembrie, de la ora 17, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). Intrarea este liberă, în limita a 150 de locuri.

Dennis Deletant este profesor invitat al Catedrei de studii românești „Ion Raţiu” de la Georgetown University, Washington, D.C., și profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College din Londra.

El a studiat limba română ca student la Universitatea din Londra și a luat contact cu România în 1965, când a fost într-o tabără de vară la Sinaia. De atunci, a revenit de nenumărate ori în România, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție. A vizitat frecvent țara, luând contact cu realitățile românești sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, fiind urmărit pas cu pas de Securitate și în cele din urmă declarat persona non grata în 1988 de către regimul comunist.

Activitatea lui Dennis Deletant a fost recunoscută după 1990 prin numeroase distincții pe care le-a primit, titluri de Doctor Honoris Causa ale universităților din România. A fost, de asemenea, decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în rang de Comandor pentru serviciile aduse democrației României (2000), iar în 2022 a primit cetățenia română.

Legat fiind indisolubil de România, nu doar profesional, ci și sufletește, Dennis Deletant a publicat mai mult de zece volume despre țara noastră.

„Tema conferinței pe care o va susține profesorul Dennis Deletant este de o importanță crucială în contextul actual, în care societățile se confruntă cu numeroase provocări și schimbări. Profesorul Dennis Deletant va explora modul în care înțelegerea trecutului și a lecțiilor învățate din istorie poate contribui la luarea deciziilor pentru un viitor mai bun și mai luminos”, a transmis Muzeul Țării Crișurilor.

Conferința va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde participanții vor avea ocazia să interacționeze direct cu profesorul.

„În căutarea României: O aventură personală din '65 până azi” este un volum de „memorii scrise cu empatie și umor despre acest du-te-vino al său între Londra și București, despre piedicile descurajante puse de Securitatea lui Ceaușescu tânărului cercetător englez dornic să studieze limba și istoria României în anii '60, despre cât de greu a fost în anii '70 să obțină un pașaport cu viză de ieșire pentru proaspăta sa soție româncă, despre dosarul de 1.500 de pagini pe care i l-a întocmit Securitatea”, după cum a descris volumul jurnalista Sabina Fati.

„Cartea descrie bucăți de istorie necunoscute în profunzime, pe care Dennis Deletant le elucidează datorită unor întâlniri și conversații importante, daca nu cumva providențiale. Volumul conturează, de asemenea, portretele unor personaje care au jucat diferite roluri în ultimii 30 de ani și pe care autorul le-a cunoscut bine - Corneliu Coposu, cel care avea să devină liderul opoziției postdecembriste, sau Mircea Răceanu, diplomatul roman condamnat la moarte în 1989 pentru ca spionase în favoarea Washingtonului. În căutarea României ne ajută să nu uităm, ne povestește de unde venim și ce drum lung am făcut în ultimii 60 de ani. Totul este văzut prin lentila celui care are și destulă distanță, și suficientă apropiere pentru a ne arăta doar detaliile care contează”, a mai scris Fati.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Welcome Dear Dennis Deletant !
Așa cum am spus DDD este binevenit, fiind personaj misterios totodată demn de atenție. Comentariul jalnic genul piedicile descurajante puse de Securitatea lui Ceaușescu ..... trebuie completate în mod laborios. Deci acestui urmaș al Ilustrului Harry Morgan Ziaristul ce colinda peste 80/90 țări ale lumii adaugăm pe DD. Evident fără pretenția de a fi util ca HM PS: Faimosul american și căsătorit după '89 în România, care era personajul anilor '60-'70 putând să închirieze US The Boeing Bucharest îl sub-închiria fiind posibile vizitele NC în USA!
Postat 12 Septembrie 2023, 09:32 de Just-22
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON