URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2012, 13:21

Demisionar de "musai": Mazilirea şefului APIA Bihor, Traian Abrudan, a fost "stimulată" cu... Corpul de control

Demisionar de "musai": Mazilirea şefului APIA Bihor, Traian Abrudan, a fost "stimulată" cu... Corpul de control TRASEIST DEGEABA. Că managerul APIA Bihor, Traian Abrudan (foto), a ţinut cu dinţii de funcţie şi că a vrut să schimbe PDL cu PNL doar ca să rămână şef, nu e de mirare. A încercat însă degeaba, căci "scheletele" pe care i le-a găsit în birou Corpul de Control al prefectului l-au împiedicat să-şi păstreze funcţia, oricât de dispus s-a arătat să-şi schimbe "convingerile politice"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă-i musai, cu plăcere. Aşa a reacţionat fostul şef al APIA Bihor, pedelistul Traian Abrudan, cu două săptămâni în urmă, când s-a cerut mutat pe un alt post, mai mititel, dar tot călduţ, de şef al Biroului măsuri de sprijin şi monitorizare din cadrul aceleiaşi instituţii.

Oficial, atât Abrudan, cât şi succesorul său, pesedistul Florian Pavel, au declarat că schimbarea s-a făcut amiabil, în urma unor înţelegeri politice. BIHOREANUL a aflat, însă, că lucrurile n-au stat tocmai aşa. Căci pentru a-l urni pe Abrudan, social-democraţii au scos artileria grea, trimiţând pe capul lui Corpul de Control al prefectului, cu sarcina clară să-i "găsească" ceva...

Adio, dar rămân şi eu

02 florian pavel.jpgDupă cum se ştie, Traian Abrudan, ex-secretarul general al PDL Bihor şi fost subprefect al judeţului, a fost instalat în 2009 ca director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor, funcţie pe care a deţinut-o până săptămâna trecută, când a fost înlocuit, "la cerere", cu pesedistul Florian Pavel (foto), el devenind în schimb şef de birou.

Oficial, Pavel susţine că rocada s-a făcut în urma unor înţelegeri în interiorul USL. "Abrudan s-a dat la o parte, înţelegând să respecte regula unui joc cu influenţe politice, aşa cum şi alţii înaintea lui s-au dat la o parte când pe el l-a pus PDL-ul director", declara proaspătul director la ceremonia de instalare. BIHOREANUL a aflat însă că pentru a obţine şefia instituţiei, PSD a purtat o adevărată bătălie, în condiţiile în care Abrudan se voia în continuare pe post, arătându-se gata ca pentru asta să trădeze PDL şi să intre în PNL.

Iniţial, fostul manager a cerut în schimbul funcţiei de director executiv postul de director adjunct, dar pentru că actualul deţinător al acestuia, Gheorghe Ardelean, a refuzat să plece, lucrurile au rămas în coadă de peşte. Până luna trecută, când Abrudan a fost "înghesuit" de Corpul de Control al prefectului Claudiu Pop. Inspectorii Prefecturii au descins la sediul APIA, luând actele la puricat, iar raportul întocmit a fost transmis ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Urmarea? Pe 14 noiembrie, Abrudan cerea singur să fie schimbat.

O mare familie

02 claudiu pop.jpgCe nereguli au fost găsite în activitatea lui, prefectul Claudiu Pop (foto) refuză să spună. "Raportul de control nu e public, deci nu pot da informaţii", zice el. BIHOREANUL a intrat totuşi în posesia documentului ce arată că inspectorii nici nu au răscolit prea adânc pentru a-i găsi "bube" lui Abrudan. Întins pe trei pagini, raportul doar enumeră, fără a le cerceta în detaliu, probleme supărătoare: nepotism şi incompetenţă într-o instituţie care gestionează zeci de milioane de euro acordate ca subvenţii de UE pentru fermierii din judeţ.

Inspectorii au descoperit, de pildă, că în ultimii ani în instituţie "s-au înmulţit familiile", existând angajaţi soţ-soţie-fiu-fiică. În raport sunt date exemple cum ar fi Emil Leucea, şeful Centrului APIA Tinca, şi fiul său, George, consilier la Serviciul control, soţii Teodor şi Eva Gal, ambii la Centrul zonal Aleşd, Aurel şi Aurica Varga, la Centrul Marghita, Szatmari Iosif (Centrul Salonta) şi soţia lui Lucica (Centrul Beiuş), soţii Dan şi Aurelia Cristea (ambii la Centrul Săcueni), Adrian Sandu, consilier la Serviciul autorizare, şi soţia Aurelia, consilier la Compartimentul juridic.

Şi Mariana Bocşe, şef birou la Centrul zonal Beiuş, şi-a angajat fiul, pe Sorin Bocşe, printr-un artificiu. Întâi la Primăria Olcea, pe o funcţie de consilier asistent, pentru ca în aceeaşi zi să fie transferat, la cererea sa, pe o funcţie de consilier la Biroul Inspecţii cotă lapte din APIA. Motivul? Cum angajările în sectorul public erau blocate de Guvernul Boc, încadrarea ca bugetar a lui Bocşe jr. s-a făcut cu ajutorul unui primar şi el pedelist, deşi scopul evident era ca apoi, prin transferul realizat în aceeaşi zi, acesta să ajungă în instituţia "mămicii". Corpul de Control al Prefecturii nu a intrat însă adânc în probleme, pentru a cerceta şi modul în care s-au făcut angajările, prin măsluirea unor concursuri şi prin traficarea de influenţă, mulţumindu-se doar să constate neregula.

Prejudiciu nerecuperat

Raportul arată, de asemenea, că fermierii nu îşi respectă obligaţiile asumate în schimbul subvenţiilor primite, fără să cuantifice, însă, prejudiciul astfel provocat, pentru care eventualele controale din partea Comisiei Europene ar putea sancţiona APIA, dar şi suspenda fondurile europene pentru agricultură. Inspectorii s-au mulţumit doar să dea un exemplu, al ajutoarelor financiare pe care fermierii le-au primit pentru terenuri în aşa-zisele pachete agro-mediu, şi pentru care proprietarii trebuiau să asigure întreţinerea continuă a terenurilor pe o perioadă de 5 ani, în caz contrar fiind obligaţi să restituie ajutoarele. Asta în teorie, căci în realitate APIA Bihor nu a trecut la asemenea proceduri, deşi ele trebuiau aplicate "în zonele Aleşd, Beiuş şi Ştei", după cum se arată în raportul ai cărui semnatari "uită", din nou, să precizeze concret că şefii APIA nu au urmărit să-i tragă la răspundere pe vinovaţi.

Inspectorii Prefecturii au sesizat şi faptul că instituţia a întârziat punerea în aplicare a unei decizii din 2011 a Camerei de Conturi, conform căreia APIA trebuia să recupereze banii pe subvenţiile acordate unor proprietari de animale care nu aveau acest drept. "APIA nu a verificat suficient efectivul real de animale pentru care s-au solicitat ajutoare financiare şi există suspiciuni legate de modul în care s-au acordat subvenţiile", au consemnat reprezentanţii Prefecturii, arătând în finalul raportului că principalul vinovat este directorul executiv Traian Abrudan.

La secret

Managerul se arată surprins de acuzaţiile aduse, mai ales că - zice el - nu a fost solicitat să dea vreo explicaţie în timpul controlului. "Mi s-a spus că a fost un control de rutină. Inspectorii au venit şi au plecat fără să mă întrebe ori să-mi spună ceva", a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL, respingând orice suspiciune de "malpraxis" îndreptată asupra sa.

"Majoritatea familiilor care lucrează în instituţie le-am moştenit când am venit pe funcţie. Dar din moment ce oamenii îşi fac treaba, nu e nimic în neregulă!", se apără Abrudan. Cât despre subvenţiile acordate "în orb", fără verificări, fostul director refuză să se pronunţe. "Nu pot comenta un raport pe care nu l-am văzut", spune el, negând, totodată, că tocmai neregulile consemnate de Corpul de Control i-ar fi forţat demisia. "Nu există nicio legătură. Eu mi-am cerut mutarea pe un alt post de bunăvoie", susţine Abrudan, insistând că şi-a scris demisia de bunăvoie şi nesilit de nimeni. Nici măcar de propriile "performanţe" de pe vremea când era mare şi tare...


PLIMBĂREŢUL
Director pe teren

Raportul Corpului de Control al Prefecturii îl incriminează şi pe directorul adjunct al APIA Bihor, Gheorghe Ardelean, căruia i se impută doar consumul ridicat de combustibil şi deplasările numeroase pe care le-a făcut pe una şi aceeaşi rută, Beiuş-Ştei-Tinca, cu o maşină de teren a instituţiei, un Hyundai Tucson cu consum foarte mare, şi deci, a cărei folosire trebuia limitată. "Consumul directorului adjunct se ridică la 320 litri pe lună, în condiţiile în care cota lunară aprobată este de 270 litri", se specifică în raportul trimis de Prefectură la Ministerul Agriculturii. Evident, la fel ca în cazul lui Abrudan, nici directorul adjunct nu a fost obligat să restituie prejudiciul produs instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
LEGEA SE CALCA IN PICIOARE
DOMNULE DIRECTOR PAVEL DE CE NU LUATI MASURI LA SALONTA LUCREAZA 2 PERSOANE SOT SOTIE SI ALTI TINERI NU AU LOC DE MUNCA . SI PE DEASUPRA SUNT SI INCAPABILI SI AROGANTI . FUNCTIONARU PUBLIC TREBUIE SA FIE IN SLUJBA CETATEANULUI NU CETATEANU LA CHEREMUL FUNCTIONARULUI.NE-M BUCURA ODATA CU VENIREA D-VOASTRA LA A.P.I.A SA FACETI O CURATENIE IN BIROURILE LA CARE OAMENI SUNT UMILITI . ASTEPT RASPUNS . DACA CINEVA DE LA A.P.I.A CITESTE VA ROG SA-I COMUNICATI D-LUI DIRECTOR . FOARTE MULTI OAMENI SUNT NEMULTUMITI DAR NU STIU CUM SI LA CINE SA SE ADRESEZE PT. CA SUNT OAMENI SIMPLI DE LA TARA LA FEL CA SI D-L DIRECTOR.SA NU UITAM DE UNDE AM PLECAT
Postat 08 Aprilie 2013, 21:35 de EUGEN
DE CE
pina cind toti prosti ocupa functii la A.P.I.A LA SALONTA EXISTA UN PERSONAJ DEO PROSTIE CRASA SE VEDE CA PROVINE DE LA COADA VACII SE NUMESTE ROSU maria dati-o dra888lui afara ca sta degeaba acolo si mai ia si salariu bun. e si mica si urita si proasta
Postat 20 Martie 2013, 17:13 de CLAUDIU
ZIARIST-O
NU TI-AI FACUT BINE TEMA, DIN MOMENT CE NU AI REUSIT SA AFLI CARE PRIMAR L-A AJUTAT PE SORIN BOCSE. STII CA A FOST ANGAJAT LA OLCEA DAR NU STII CINE II PRIMARUL DE LA OLCEA, SAU TI-A FOST ,,JENA,, SA SCRII CA ESTE TATAL LUI SORIN SI SOTUL LUI MARIANA BOCSE( FAMILIA PDL)
Postat 28 Noiembrie 2012, 16:13 de LAURA
stanga si dreapta trebuie schimbata, este un cuib de interlopi
sa consumi ceva muncit de altii este mult mai usor decat sa produci, trebuie sa schimbati ceva in politica urgent, daca nu poporul societatea civila nu o va mai sustine nici macar prin vot.Bagati va mintile in cap si nu mai faceti nepotism si furaciuni! Societatea civila renunta la vot, "decat hot mai bine in mormant" sologan electoral
Postat 28 Noiembrie 2012, 08:46 de politica de
ma piiis in gura ta daca vrei GRATIS :))
anticomuistu nu vezi ca esti ORB precum BASESCU :))) tu nu maltratezi LIBA ta boule sai vita in claduri care nu vede cu cine si o pune :))))) sa nu gresesti gaura !
Postat 27 Noiembrie 2012, 23:16 de capul vs caputu
Y
Cand o sa va documentati inainte de a publica un articol, ia uitati-va pe site-ul APIA sa vedeti de cand sunt angajate acele familii, intrebati si oamenii sa vedeti cate recuperari s-au facut pe agromediu. Daca a-ti gasit voi atatea \"bube\" pe care cei de la prefectura nu le-au lasat la ivaela si sunteti asa destepti ia faceti voi incadrarile legale si faceti sesizari mai departe sa nu cumva sa fiti si voi bagati pt tainuirea infractorilor
Postat 27 Noiembrie 2012, 23:08 de X
domnu
Pai Pavel asta cum poate fi si la APIA director si la Protectia mediului profesor. Stiam ca nu poti avea doua slujbe cu norma intreaga la stat. Sau se poate pentru cine trebuie>
Postat 27 Noiembrie 2012, 22:47 de grigore
@PDl
Trecand peste crasa incultura si matratarea in mod repetat si obsesiv a limbii romane, am si eu o intrebare pentru tine: esti bine cu caputu\'?
Postat 27 Noiembrie 2012, 20:27 de anticomunistul
bine spus despre fosti sefi
CAUTATI SI LA ALTI FOSTI DIRECTORI CARE FAC NEVETA DE CEL PUTIN O 100KM PE ZI CU MASINA DE SERVICIU PRECUM SI ALTE NEREGULI FACUTE DE UNI DINTRE EI.
Postat 27 Noiembrie 2012, 18:17 de un fost
un grup organizat criminal DNA sa se autosesizez si sa desfiinteze acest partid URGENT
dar firmele fantoma rasarite peste noapate care spala TVA , astea de cine sunt sustinute politic ?
Postat 27 Noiembrie 2012, 17:05 de PDL
un grup organizat criminal DNA sa se autosesizez si sa desfiinteze acest partid URGENT
ei sunt renumerati cu salarii mari dar pe langa ii santeajeaza pe cetateni sa i sutina cu banii si VOTURI, asta nu intelege JUSTITIA, o tara condusa de NESIMTITI se duce la vale, nu le ajunge banul si STATUTUL vor sa si abuzeze de cetateni, asta este GRAV ca CULTURA si moralitate promovata.NEPOTISM a prcaticat si BOLOJAN si capacana "asimilarea de finduri" asta o face oricare e JOOOBUL renumerat.Ca manager de proiect fonduri nerambursabile castigi minim 20% poate ajunge si peste 50%
Postat 27 Noiembrie 2012, 17:03 de PDL
asa da..
Uitandu-ma la postari mi -am dat seama ca oamenii l-au depistat ca fiind un mare gunoi, si deci eu nu m-am inselat....Ai crezut ca cei 4 ani sint nesfarsiti, ai crezut ca esti intangibil...,dar cei de la usl cum te lasa in continuare fara sa ia masuri legale impotriva porcariilor pe caee le-ai facut? Oare o mana spala pe alta cumva?M-am cam saturat sa vad rotirea acelorasi lepre pe posturi, fara ca nimeni sa raspunda pt ceva...cum e mai nesimtitule..roata...rotunda?
Postat 27 Noiembrie 2012, 16:48 de soso
lepre
CENZURAT
Postat 27 Noiembrie 2012, 14:49 de 1carevaiubeste
prea o luati la vale rau :))))))
l a lasat FOSTUL PREFECT sa fure ca nu fur dn a lui :))))) ha, ha, ha, ha, ha, ha lui ii intra o parte ce mai conta RESTUL !! copii nu au in spitale medicamente de ultima generatie la cat a furt PDL , ne meritam soarta de PROSTIME care voteaza.
Postat 27 Noiembrie 2012, 14:42 de noooo, la naiba PDL
prea o luati la vale rau :))))))
ati convenit nedeclararea urmatoarelor contributii: protocul Basescu, protocol Ungureanu si nu in ultimul rand protocol UDREA si EBA vizitarea PARIS :)))) si calificare profesionala MOULINE ROUGE :))) cum se poate sa nu constietizati anumite PROBLEME NATIONALE !! suntem o tara in DEZVOLTARE MULTILATERALA EUROPEANA, ce figuranti sunteti voi ROMANI ! “Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea sa o revedeti si sa faceti corecturile necesare, deoarece nu putem accepta raspunsul dvs. de la rubrica PERSOANE AFLATE IN INTRETINERE unde ati trecut Guvernul, Parlamentul, functionarii administratiei locale, judetene si de stat precum si cateva milioane de tigani si pensionari pe caz de boala”.
Postat 27 Noiembrie 2012, 14:35 de noooo, la naiba PDL
SA DIVORTZEZE
SI SOTZII DACA VOR SA mai ramana in serviciu .................... sa divortzeze !!!!!!!!!!!!!!!
Postat 27 Noiembrie 2012, 14:11 de IDIOTZII
bine i-au facut
bravo, si numai pentru ca l-au schimbat pe imbecilu asta si o sa votez cu usl.
Postat 27 Noiembrie 2012, 13:53 de terr
TTTTT
Cum dadeai tu telefon ,dragutule, sa vina banii.....iti aduci aminte taranoiule cu aere de orasan..eu te-as vedea la parnaie imputitciune...apropo nici acum nu se spala sotia ta?
Postat 27 Noiembrie 2012, 13:45 de xxl
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON