URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2012, 08:01

Delir pe Grant: Fosta grefieră care şi-a aruncat copilul din taxi, o nebună fără tratament

Delir pe Grant: Fosta grefieră care şi-a aruncat copilul din taxi, o nebună fără tratament ANCHETĂ. Taximetristul din maşina căruia şi-a aruncat fetiţa Antiţa Bar a luat-o pe clientă din Gara de Nord. "A zis că vrea să se plimbe un pic, pentru că fetiţa plângea", spune bărbatul a cărui cursă s-a sfârşit, brusc, pe podul Grant, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Capitală. La scurt timp după teribilul incident, locul s-a umplut de poliţişti, care o cercetează acum pe orădeancă pentru tentativă de omor calificat
Delir pe Grant: Fosta grefieră care şi-a aruncat copilul din taxi, o nebună fără tratament DUS CU PLUTA. Ovidiu Bugariu (foto), tatăl micuţei aruncate din taxi de Antiţa Bar, caută un loc de muncă prin anunţuri mai puţin convenţionale postate pe internet: "Dispun de mult timp liber, nefiind căsătorit. Nu dau nimănui explicaţii cum, când şi cât timp îmi petrec la locul de muncă". Bărbatul e prezent pe toate site-urile de socializare, unde se descrie ca "un tembel incurabil, melancolic, încăpăţânat şi dus rău cu pluta". "Singurul meu atu e că nu molipsesc pe nimeni cu mătreaţa prin tramvai", mai spune el, cu modestie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"E o fată bună, dar cam dusă, săraca", spun cu părere de rău localnicii din Delani despre consăteana lor, Antiţa Bar, fostă grefieră la Curtea de Apel Oradea, care a scandalizat săptămâna trecută o ţară întreagă după ce şi-a aruncat fetiţa dintr-un taxi, pe podul Grant din Bucureşti.

Că femeia avea mintea tulbure o ştia toată lumea, mai ales că în ultima vreme nici nu îşi lua pastilele prescrise de psihiatru. Atâta doar că nimeni n-a mişcat un deget ca s-o ajute să-şi revină. Nici părinţi, nici rude, nici colegi, şi nici chiar tatăl fetiţei, un fost învăţător din Timiş, pe care, în ultimele luni, l-a bombardat cu telefoane pentru a-l acuza că vrea să-i ucidă fetiţa...

Scăpată sau aruncată?

Doar o minune a făcut ca teribila întâmplare petrecută joia trecută pe podul Grant din Bucureşti să nu se termine tragic. Participanţii la trafic au văzut cu groază cum un copilaş cade dintr-un taxi în mers, fiind cât pe ce să fie zdrobit sub maşina care venea din urmă. "Cel din spatele meu a evitat-o în ultima fracţiune de secundă", a povestit ulterior taximetristul, care a oprit imediat să ridice pruncul de pe caldarâm.

Fetiţa de un an şi jumătate a scăpat, din fericire, doar cu câteva zgârieturi din incidentul pe care, după cum a dezvăluit şoferul, l-a provocat chiar clienta sa, mama copilului. "Femeia a deschis portiera şi a aruncat copilul ca pe o minge de rugby. Copilul a aterizat pe burtică şi puţin a lipsit să nu-l calce maşina care venea din spate. Iar femeia îmi spunea că ele două nu sunt din filmul ăsta, ci că joacă într-un thriller!", a mai spus bărbatul.

Internată la nebuni

Echipajul de la Poliţia Capitalei, sosit rapid la locul incidentului, n-a putut să-i ia declaraţii orădencei. Delira, motiv pentru care a fost internată la Spitalul de Neuropsihiatrie Alexandru Obregia, cu diagnosticul temporar de "episod psihotic acut", până la stabilirea clară a bolii de care suferă. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Rodica Năstase, declara că femeia e grav bolnavă, iar rătăcirea din acea zi s-a produs pe fondul unei suferinţe psihice evidente. "Are un comportament halucinator delirant acut, ce necesită monitorizare permanentă", a explicat Năstase.

Între timp, procurori de la Parchetul Capitalei şi poliţiştii judiciarişti au declanşat o anchetă, cercetând-o pe orădeancă pentru tentativă de omor calificat. Cine e şi cum a ajuns să comită o asemenea grozăvie? Şi, dacă e bolnavă, de ce nu a intervenit nimeni s-o ajute ori măcar să-i ia copilul pe care era să-l ucidă? Sunt întrebări la care BIHOREANUL a căutat răspunsul, descoperind că grozăvia s-a consumat pe fondul unei nepăsări totale din partea rudelor femeii, dar şi a autorităţilor.

Viaţă la secret

Femeia se numeşte Antiţa Bar şi a fost grefieră la Curtea de Apel Oradea până anul acesta, pe 2 iulie, când a demisionat. A început să lucreze în 1995 la Tribunal, de unde a avansat în 2005 dar, în ciuda vechimii considerabile, acum toată lumea îşi dă seama că nimeni n-a cunoscut-o cu adevărat. "Mereu a fost mai retrasă", spune un coleg al ei de la Curtea de Apel.

Colegii nu ştiau nici măcar unde locuieşte femeia. Originară din localitatea Delani, de lângă municipiul Beiuş, Antiţa avea domiciliul declarat într-un apartament din strada Peneş Curcanul, unde, însă, n-a văzut-o nimeni vreodată. "Poate că a avut o prietenă în apartamentul acela, care a ajutat-o să-şi facă flotantul, dar aici n-a locuit", spune şeful de scară, Francisc Balla.

Iubitul misterios

În plus, deşi printre colegii femeii s-a discutat de multă vreme despre o relaţie pe care aceasta ar avea-o cu un fost judecător, acum avocat, Antiţa a rămas însărcinată în 2010 cu un alt bărbat. În acea perioadă a fost internată, pentru întâia oară, la Spitalul de Neuropsihiatrie. "O depresie", a lăsat să se înţeleagă grefiera, explicând că a suferit o cădere fiindcă bărbatul cu care a conceput copilul nu voia să accepte ideea. Mai mult decât atât, ar fi fost a doua sarcină la care renunţa din cauza lui, după ce prima dată ar fi fost obligată, tot de el, să facă avort.

Maia Alexandra, fiica Antiţei, s-a născut anul trecut în luna mai. În prima fază, la numele tatălui în certificatul de naştere a fost trecută menţiunea "necunoscut". Abia în primăvara acestui an, când a împlinit un an, grefiera a depus la Biroul de Resurse Umane al Curţii de Apel un nou certificat de naştere, în care apărea numele tatălui ei: Radu Ovidiu Bugariu.

Cine era acesta n-a spus şi nici n-a întrebat-o nimeni. Ca s-o menajeze, spun colegele. Cert e că în iunie Antiţa şi-a întrerupt brusc concediul de creştere a copilului ca să revină la lucru. A stat însă doar o lună, după care, la fel de brusc, a demisionat. "Era schimbată, a slăbit mult, părea că o apasă ceva, dar n-a zis nimic. Dacă vorbea, poate o ajutam cumva. Când a plecat, doamna preşedintă (n.r. - Dana Cigan), a încercat să discute cu ea, a vrut s-o oprească, i-a spus să reflecteze că are un copil de crescut, dar Antiţa n-a vrut să audă nimic", susţin colegii.

Delir pe străzi

Motivele femeii aveau să iasă la iveală abia acum, după gestul ei care a scandalizat opinia publică. Antiţa a renunţat la tratamentul psihiatric prescris încă din 2010 şi s-a retras cu copilul la Delani. Aici, în lipsa medicamentelor, problemele psihice au recidivat. Însă, pentru că nu era agresivă, familia i-a dat pace, preferând s-o compătimească pe "nebuna" care, din când în când, o lua razna bolborosind singură pe străzi. "De prin iulie avea crize mai des. Pleca de acasă, umbla pe străzi, vorbea de una singură", povesteşte mama Antiţei, recunoscând că ştia despre faptul că fiica sa nu-şi mai lua medicamentele. "Nu mai voia", dă ea din umeri, fără să mai spună de ce n-a intervenit în vreun fel, măcar să-şi protejeze nepoata.

Săptămâna trecută, marţi, tot într-o astfel de "suceală", Antiţa şi-a făcut bagajele, a luat fetiţa, şi a plecat de acasă, oprindu-se la Pensiunea Alb din Băile 1 Mai. "I-am spus că poate sta o noapte, dar că de miercuri avem un grup care a rezervat toată pensiunea, şi deci va trebui să plece", îşi aminteşte administratoarea pensiunii, Ana Alb, ultima persoană cu care fosta grefieră a vorbit înainte de a pleca la Bucureşti. "Marţi seară a coborât la restaurant şi a cerut o bere. Mi-a spus că pleacă la Bucureşti, să se facă cunoscută. Că vrea să ajungă neapărat la închisoare, ca să se răzbune pe tatăl fetiţei. Nu am înţeles ce voia să spună cu asta şi nici n-am insistat. Ştiu doar că mi-a fost dragă fetiţa şi am vrut să-i dau un suc, dar mi-a spus s-o las în pace, că o otrăvesc", povesteşte Ana Alb.

Fără noimă

Dimineaţa următoare, Antiţa s-a trezit agitată şi i-a cerut să sune la Poliţie, pentru că cineva i-a intrat în cameră şi i-a otrăvit fetiţa cu alcool. "Am sunat, dar în acelaşi timp a sunat şi ea la 112", zice administratoarea pensiunii. Când au ajuns acolo, poliţiştii n-au găsit nicio problemă. "Era doar femeia şi copilul. Micuţa era liniştită şi bea ceai dintr-o sticluţă. Nici vorbă de alcool, cum s-a reclamat", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Poliţiştii au sunat şi la Spitalul de Psihiatrie din Oradea, de unde li s-a confirmat bănuiala că femeia are tulburări psihice. Dar, pentru că nimic din comportamentul ei nu arăta că ar pune în pericol viaţa copilului, n-au făcut alte demersuri, care cu siguranţă ar fi prevenit tristul episod ce avea să urmeze. Ar fi putut sesiza Direcţia pentru Protecţia Copilului, familia femeii, sau un echipaj medical care i-ar fi acordat asistenţă de specialitate. "Era pe picior de plecare, nu era agresivă, copilul era vesel. De unde să fi ştiut ce va urma? Noi am liniştit-o, părea că îşi revine, mai mult nu puteam face", se apără şeful Poliţiei Băile Felix, Călin Ciucudean.

Maia pe facebook

Ce a urmat se ştie. După ce, într-o nouă criză, şi-a aruncat copilul din taxi, fosta grefieră a sfârşit internată la Spitalul de Neuropsihiatrie din Bucureşti, şi va fi decăzută din drepturile părinteşti, chiar şi dacă medicii din comisia de specialitate pusă să dea un verdict în cazul ei vor stabili că nu a avut discernământ atunci când a încercat să-şi omoare fetiţa. "Aceasta e procedura. Noi trebuie să avem în vedere ce este mai bine pentru copil. Iar în acest caz, este mai bine să stea departe de mamă", a declarat BIHOREANULUI şeful DASPC Bihor, Călin Puia.

05 maia.jpgInspectorii instituţiei l-au contactat deja şi pe tatăl fetiţei care, vinerea trecută, a şi plecat la Bucureşti ca s-o ia acasă. Nu e nici judecător, nici avocat şi nici "sudist", aşa cum povestise Antiţa colegilor ei. Este un fost învăţător din judeţul Timiş, pe care femeia l-a cunoscut pe un site de socializare şi cu care a avut o aventură de două luni acum doi ani. Omul a aflat despre Maia (foto) abia când fetiţa a împlinit un an.

"A fost alegerea Aniţei să-i dea naştere, eu n-am ştiut nimic. Dar am rămas prieteni şi ne înţelegeam bine. Totul s-a năruit în mintea ei acum două luni. Ea nu este o criminală, e doar un om bolnav psihic", a spus bărbatul, fără niciun resentiment. Asta, deşi în ultimele luni femeia l-a sunat de mai multe ori să-l acuze că vrea să ucidă copilul, ori că pune oameni s-o urmărească şi s-o otrăvească pe micuţă. Îi pare rău, şi lui, că n-a intervenit la timp pentru a-şi ajuta fosta iubită şi copilul care se afla în grija ei. "Plânge şi strigă mai mereu după mama", spune bărbatul.

Transformat peste noapte din holtei în tată responsabil, Ovidiu e hotărât să demonstreze că poate face faţă situaţiei, chiar dacă recunoaşte că, cel puţin deocamdată, nu prea are cu ce, fiind şomer. "Nu se pune problema să fie înfiată, fetiţa are deja două familii, a mea şi a mamei ei", spune el. Pentru că drama fiicei sale a impresionat o ţară întreagă, e hotărât să-i facă micuţei cont pe un site de socializare, pentru ca cei care au îndrăgit-o să-i poată transmite mesaje şi s-o vadă nu doar cu lacrimi în ochi, ci şi zâmbind. În fond, la asta se pricepe şi el cel mai bine...


TATĂ SUPRAVEGHEAT
Cazul rămâne în atenţia DASPC

Şeful DASPC Bihor, Călin Puia, a declarat pentru BIHOREANUL că Maia, fetiţa fostei grefiere, va fi consiliată psihologic pentru a scăpa de eventualele traume suferite şi, cel puţin deocamdată, va rămâne în grija tatălui ei. Însă, dacă acesta nu va fi capabil s-o crească, va fi integrată în familia lărgită a bunicilor, unchilor şi altor rude, până la gradul patru inclusiv, aşa cum spune legea.

"Fetiţa trebuie să crească în familie. Noi ne-am anunţat colegii din Timiş, care vor urmări cu atenţie cum va fi îngrijită de tată. Dacă ei vor considera că modul de viaţă al bărbatului nu e corespunzător, va fi dată în grija rudelor", spune şeful DASPC. Iar asta tocmai pentru că tatăl nu are o sursă de venituri şi va trebui să demonstreze că-i poate asigura micuţei un trai decent.

Dacă aceste variante nu sunt posibile, fetiţa va fi dată în grija unui asistent maternal profesionist. "Deocamdată, însă, nu se pune problema", a precizat Puia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON