URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2019, 15:00

Defileul Crişului Repede, supravegheat video non-stop: Cetăţenii care vor arunca gunoaie pe malurile râului vor fi filmaţi şi amendaţi! (FOTO / VIDEO)

Defileul Crişului Repede, supravegheat video non-stop: Cetăţenii care vor arunca gunoaie pe malurile râului vor fi filmaţi şi amendaţi! (FOTO / VIDEO) Aşa arată monitorul din dispeceratul Guardia, cu imagini live surprinse de toate cele 22 de camere montate de CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de marţi, niciun cetăţean nu va scăpa nepedepsit, dacă va arunca gunoaie în Crişul Repede sau pe malurile râului, între Bulz şi Vadu Crişului.

Consiliul Judeţean Bihor a pus în funcţiune un sistem de supraveghere video cu 22 de camere care filmează non-stop în 13 zone din defileu, anume alese pentru că sunt locuri în care oamenii obişnuiesc să arunce gunoaie, dar şi unde turiştii obişnuiesc să poposească. "Am realizat monitorizarea acestei zone, începând din Bulz şi până în Vadu Crişului", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor.

Iniţiativa acestui proiect a avut-o consilierul judeţean liberal Sebastian Lascu, care a arătat că un sistem de supraveghere video îi va descuraja pe cei care în prezent obişnuiesc să arunce gunoaie în Criş sau pe malurile râului. Lascu a obţinut uşor acordul şefului CJ Bihor, iar Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor a fost desemnată să implementeze proiectul.

Big Brother pe Criş

Cele 22 de camere achiziţionate şi deja montate captează imagini de calitate superioară, astfel încât persoanele surprinse să poată fi identificate. De asemenea, camerele se rotesc, iar atunci când detectează mişcare, fiecare cameră apropie imaginea (folosind funcţia zoom in), ca persoana sau vehiculul cu pricina să fie mai bine observat. De altfel, jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă au putut intra în dispecerat şi au văzut cum funcţionează sistemul şi ce fel de imagini captează camerele.

Pasztor SandorDe monitorizarea camerelor răspund angajaţii firmei de pază şi securitate Guardia. Pásztor Sándor (foto) a precizat că, deşi iniţial s-a dorit ca această sarcină să o aibă firma Pază şi Protecţie SRL, a Consiliului Judeţean, s-a dovedit imposibil, pentru că societatea nu are acreditarea cerută de lege pentru monitorizarea camerelor de supraveghere. Aşadar, CJ Bihor a lansat o cerere de ofertă, iar firma menţionată a oferit preţul cel mai bun.

Pentru supravegherea 24 de ore din 24 a monitorului cu cele 22 de camere de filmat, Guardia va încasa lunar de la CJ Bihor suma de 1.800 lei.

Afiş defileul Crişului Repede

Guardia dă alarma

Dispecerul firmei de pază va fi responsabil şi cu sesizarea autorităţilor, când va vedea pe imagini că cineva aruncă gunoi.

Mihai Togor, Garda de Mediu BihorMai precis, va anunţa Garda de Mediu Bihor, trimiţând simultan şi imaginile surprinse, iar comisarii de mediu vor cere Poliţiei Bihor să identifice persoana sau proprietarul maşinii, dacă va fi vorba de deversări de gunoaie dintr-un vehicul. "Vom aplica măsurile prevăzute de lege, inclusiv aceea de a face curăţenie, o noutate legislativă, valabilă din luna octombrie", a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor (foto), prezent la conferinţa de presă.

Amenzile pentru aruncarea de gunoaie în zonele publice sunt între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 20.000 şi 40.000 lei pentru cele juridice. Poli'iştii bihoreni vor avea la dispoziţie cel mult o lună să identifice persoanele din imaginile surprinse de camere şi care trebuie sancţionate, pentru că, potrivit legii, comisarii de mediu pot scrie amenzile în termen de 30 de zile de la sesizarea unei fapte.

"Am încercat să evităm posibilitatea ca primăria locală să amendeze. Primăria foarte greu îşi amendează cetăţenii", a precizat Pásztor.

La mai mare!

Şeful CJ se gândeşte foarte serios ca anul viitor acest proiect să fie extins şi în alte zone turistice ale judeţului şi a precizat că a discutat deja cu "colegii din Cluj", astfel încât camere de supraveghere să fie montate pe Crişul Repede şi în amonte de defileul bihorean, pentru că şi acolo oamenii aruncă gunoaie în râu.

"După 10-20 de amenzi, se va stăvili fenomenul aruncării gunoaielor", a declarat preşedintele judeţului.

În plus, a arătat Pásztor, camerele de supraveghere ar urma să-i descurajeze şi pe hoţii de lemne, pe cei care fură nisip din albia Crişului Repede şi, în general, orice infracţiune care ar putea fi dovedită graţie sistemului.

"Reset al zonei"

Pe de altă parte, după cum bine a punctat Sebastian Lascu (foto), toate aceste zone au nevoie acum de o "resetare". "Avem nevoie de un reset al zonei: să se cureţe toate aceste locuri pline de gunoaie, astfel încât să ştim apoi dacă au mai apărut sau nu alte gunoaie", a precizat consilierul judeţean.

Sistemul de supraveghere a costat 122.000 lei, iar pe lângă suma lunară plătită firmei Guardia, CJ Bihor mai cheltuie lunar circa 900 lei pentru electricitatea şi internetul consumat de aceste camere de supraveghere. Aşadar, în total, o cheltuială de 2.700 lei lunar. Mică, în comparaţie cu folosul pe care ar putea să-l aducă, dacă sistemul va funcţiona aşa cum a fost gândit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON