URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când ai parte de un primar tâmpit, care judecă totul numai prin prisma avantajelor electorale, măsurile luate de acesta în caz de pandemie trebuie privite doar cu albuşul ochiului. Izbiţi de populism, ca de Acceleratul 421, mulți dintre primari, de la cel din Capitală până la acela din comuna cea mai modestă, recurg la nişte măsuri inutile şi costisitoare. Un lucru e cert: acolo unde nu e vorba de hoţie e vorba "decât" de prostie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Hiena, ne învaţă Wikipedia, este un vânător slab şi ticălos. "Oportunistă, alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoituri proaspete dacă în zonă există pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi, inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene, mortăciuni, oase, materie vegetală şi excrementele altor animale".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E tot mai mare numărul celor care cred că această criză provocată de coronavirus a pornit de la o acţiune deliberată, că este parte a unui plan de destabilizare planetară din care unii trebuie să câştige cu preţul distrugerii altora. Reţelele sociale sunt un iad din punctul acesta de vedere. Oricâte reguli de funcţionare responsabilă ar avea, prin ele se răspândesc zilnic zeci de teorii, care mai de care mai spectaculoase.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere. Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
18 Iunie 2019, 11:11

Big Brother pe Criş: Defileul Crişului Repede va fi monitorizat video, pentru a-i prinde pe cei care aruncă mizerii (FOTO)

Big Brother pe Criş: Defileul Crişului Repede va fi monitorizat video, pentru a-i prinde pe cei care aruncă mizerii (FOTO) VOLUNTARI ÎN ZADAR. Voluntari de toate vârstele, majoritatea elevi, au cules în repetate rânduri gunoaiele din apa Crişului Repede, îndeosebi în zona Şuncuiuş, sperând că natura va rămâne curată, fără pungi şi PET-uri. De fiecare dată, degeaba...
Big Brother pe Criş: Defileul Crişului Repede va fi monitorizat video, pentru a-i prinde pe cei care aruncă mizerii (FOTO) AVENTURĂ PE CRIŞ. Defileul Crişului Repede este o zonă extrem de atractivă pentru turiştii iubitori de natură şi amatori de aventură. Pe lângă plimbări prin pădure, vizite în peşteri şi escalade pe trasee via ferrata, doritorii pot face şi ture de rafting pe râu. În periplul lor pe apă, nu vor regreta dacă se vor opri pentru un "duş" la cascada din Vadu Crişului, o cădere de apă spectaculoasă, de 9 metri, unde s-a răcorit într-un weekend recent şi echipa BIHOREANULUI, cu prilejul unui team-building în zonă. Singurele care strică bucuria turiştilor sunt gunoaiele întâlnite la tot pasul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tură de rafting în defileul Crişului Repede, o vacanţă cu cortul la Şuncuiuş, o vizită în peşteri sau o simplă plimbare pe malurile râului, pe orice tronson din Bulz până în Oradea, lasă turiştii cu un gust amar. Tone de gunoaie zac pe malurile şi în albia apei.

Pentru că fenomenul a atins proporţii generalizate, Consiliul Judeţean promite să ia, în sfârşit, măsuri. În defileu vor fi montate camere de filmat, iar persoanele surprinse că aruncă gunoaie în natură vor fi amendate de Poliţie. Măcar aşa să lase natura neatinsă...

Nepoftiţi la noi!

Din vârf de munte până pe fundul Crişului, gunoaiele au luat în stăpânire natura şi în Bihor. PET-uri, sticle, zdrenţe, scutece, cauciucuri, aparate defecte şi chiar canapele rupte, de toate se găsesc în defileul Crişului Repede, zonă cu un potenţial turistic uriaş.

Turiştii care se aventurează în ture de rafting în zona Şuncuiuş - Vadu Crişului sunt de-a dreptul dezgustaţi. Vâslirea pe cursul Crişului ar putea fi o plăcere dacă n-ar vedea, oriunde întorc privirea, numai mizerii, şi dacă n-ar fi agresaţi de putoarea grea emanată pe alocuri de acestea.

Sebastian Lascu, consilier judeţean PNL în Bihor"Din păcate, e o imagine pe care o ţin minte turiştii", zice Sebastian Lascu (foto), consilier judeţean PNL şi totodată administrator al pensiunii Gradia din Şuncuiuş, amenajată aproape de malul Crişului Repede. Slabe şanse ca turiştii scârbiţi de gunoaie să mai revină în zonă...

Se feresc de amenzi!

Problema e aceeaşi pe toate râurile, mari sau mici. De altfel, în februarie, imagini cu o vale din Finiş efectiv acoperită de PET-uri au făcut înconjurul internetului. Mii de flacoane pluteau pe apă, Primăria comunei făcând curăţenie abia după ce a fost amendată de Garda de Mediu Bihor cu 10.000 lei. "Conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, unităţile administrativ teritoriale au sarcina să asigure curăţenia pe tot teritoriul lor, inclusiv pe cursurile de apă", spune Mihai Togor (foto), şeful instituţiei.

Primăriile trebuie să se asigure că toţi localnicii au contracte de salubritate cu firmele angajate să adune gunoaiele, pentru a nu le mai arunca la întâmplare. Fireşte, edilii pot şi să-i amendeze pe cei prinşi că o fac, dar se feresc de o asemenea măsură nepopulară, de teamă că nu vor mai fi votaţi. "Primăria Oşorhei este un exemplu de urmat. Poliţia Locală a comunei a dat anul trecut zeci de amenzi pe partea de salubritate", zice Togor. Alţi primari se mulţumesc, cel mult, să facă din când în când curăţenie.

În consens

Pentru a pune capăt fenomenului, Sebastian Lascu a apelat la colegii săi din Consiliul Judeţean Bihor. Într-o şedinţă din această primăvară, le-a explicat că situaţia îi depăşeşte pe primarii de comune şi a propus ca un grup de specialişti să caute soluţii pentru defileul Crişului Repede, ca zonă-pilot pentru implementarea ei. "Dacă vom reuşi să facem aici o schimbare, o vom aplica în tot judeţul", zice Lascu.

Din fericire, de data aceasta orgoliile politice au fost lăsate deoparte şi atât şefii CJ Bihor, cât şi consilierii din toate partidele au fost de acord cu iniţiativa, astfel că a fost formată o comisie prezidată de şeful CJ, Pásztor Sándor, compusă din Lascu şi încă patru consilieri judeţeni (Grim András - UDMR, Adrian Szatmari - PSD, Traian Bodea - ALDE şi Moisa Madear - PNL), plus reprezentanţi ai Poliţiei, Gărzii de Mediu, ABA Crişuri, Salvamont-Salvaspeo şi ai Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, care administrează aria protejată Pădurea Craiului, cu tot cu defileul Crişului.

Localnicii, nu turiştii

Marţea trecută, comisia a avut a doua şedinţă, în cadrul căreia s-a ajuns la concluzia că localnicii, nu turiştii sunt cei care aruncă clandestin gunoaie. "Pe Crişul Repede nu există foarte multe zone de campare, aşa că turiştii sunt responsabili pentru deversarea deşeurilor în cel mult 10% din cazuri. Noi am identificat obiecte de mobilier, aparatură electronică, gunoaie care nu au cum să provină de la turişti", zice directorul Salvamont, Pintér István.

Aceeaşi convingere o au şi consilierii judeţeni. "Sute de familii din aceste sate nu au contracte de salubritate şi aruncă gunoaiele în albia Crişului", spune Grim András.

"Filaj" de la distanţă

Drept urmare, membrii comisiei au decis montarea, de-a lungul defileului, a unui sistem de camere de supraveghere video care vor transmite în timp real imaginile într-un dispecerat ce va fi anume înfiinţat în Oradea. Ele vor fi urmărite de angajaţii Societăţii de Pază şi Protecţie a CJ Bihor, care atunci când vor observa că o persoană a aruncat gunoaie pe maluri sau în apă vor alerta Poliţia.

Adrian Bucur, adjunct al şefului IPJ Bihor"Camerele de supraveghere sunt foarte utile. Vom avea imaginea contravenientului şi vom putea aplica sancţiuni", zice comisarul şef Adrian Bucur (foto), adjunct al şefului IPJ. Amenzile încep de la 500 de lei, aşa încât contravenienţii vor simţi durerea la buzunar.

Camerele vor fi cumpărate şi montate pe cheltuiala CJ. "Împreună cu colegii de la Salvamont, vom face o tură pe cursul Crişului, ca să identificăm principalele rampe de abandonare a gunoaielor. Acolo se vor pune primele camere", explică Lascu.

Membrii comisiei sunt convinşi că simpla montare a camerelor şi perspectiva de a fi amendaţi îi vor descuraja pe săteni. În timp, vor realiza şi ei că, dacă au cadru natural nealterat, vor avea numai de câştigat de pe urma turiştilor.

Civilizare cu parul

Primarii din defileul Crişului aplaudă iniţiativa şi aşteaptă ca sistemul de supraveghere să fie pus în funcţiune. "Este singura soluţie, pentru că după ce vor fi prinşi şi amendaţi doi-trei vinovaţi, se vor lecui toţi", crede edilul din Bratca, Alexandru Gaboraş, admiţând că problema gunoaielor îl depăşeşte. "Să ştiţi că nu sunt numai oamenii de la noi din comune, mai vin unii cu maşinile şi lasă gunoaie, tocmai pentru că nu-i vede nimeni", zice el.

Viceprimarul din Şuncuiuş, Gelu Paşcalău, recunoaşte şi el că problema poluării naturii cu gunoaie e gravă, insistând, la rându-i, că nu localnicii sunt singurii vinovaţi. "Adevărul este că azi facem curăţenie, mâine gunoaiele sunt la loc. Dar vin din amonte, mai ales când plouă mult. Încă de la izvor e plin de gunoaie", spune Paşcalău, convins că amenda e singura soluţie eficientă.

"Parul este cea mai bună metodă de corecţie, că vorba bună nu prea-i cu folos", concluzionează, neaoş, vicele. Dacă altfel nu se poate, curăţenie cu de-a sila să fie...


SĂ FIE WC-URI!
Pentru turism decent

Pe lângă proiectul pentru curăţarea apelor din Bihor, consilierul judeţean PNL Sebastian Lascu a mai avut o iniţiativă cu beneficii ecologice şi turistice deopotrivă. Anul trecut, el a propus amplasarea în trei zone de camping din Bihor - Padiş-Glăvoi, Şuncuiuş şi Vadu Crişului - a unor containere cu toalete şi duşuri, pe care turiştii să le poată folosi contra cost.

Denumit "Igiena peisajului", proiectul a fost aprobat în vara lui 2018, dar CJ Bihor i-a asigurat doar parţial finanţarea. Mai precis, a alocat câte 20.000 lei primăriilor Şuncuiuş şi Vadu Crişului, pentru a amenaja platformele pe care vor fi amplasate containerele, urmând ca restul banilor necesari să-i asigure ulterior. Un asemenea container costă, însă, aproximativ 30.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Poporul nemernic
N-a fi nimic din toate astea. Discuții de genul au mai fost și vor mai fi. Politrucii își fac numărul, iar poporul intelijent face ce știe mai bine: distruge și poluează. Bine a zis, cine a zis: Cum e turcul, e și pistolul !????????????
Postat 18 Iunie 2019, 11:58 de User anonimizat
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: Dunarii, Primaverii, Ariesului, Rozelor, Toamnei, Oituz, Magurei si Danko Pista, in data de 8 aprilie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

    Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 8 aprilie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

     

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4477 RON
  • 1 EUR = 4.8338 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON