URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2024, 18:15

Deficit masiv de personal în Poliție și alte structuri MAI, după pensionări. Infracțiunile, în creștere

Deficit masiv de personal în Poliție și alte structuri MAI, după pensionări. Infracțiunile, în creștere (foto: IPJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit major de personal, din cauza ieşirilor din sistem în urma pensionării unor polițiști și cadre militare, în timp ce infracțiunile sunt în creștere, notează Hotnews.ro.

Astfel, MAI cere Guvernului să deblocheze 5.500 de funcții de execuție, deși lipsa personalului este mai acută de atât, în special în rândul polițiștilor. 

„În prezent, Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit major de personal, din cauza ieşirilor din sistem, ca urmare a accesării dreptului la pensie de către poliţiştii şi cadrele militare în activitate. De asemenea, din funcţiile rămase ocupate, unele s-au vacantat prin modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu ale titularilor acestora din alte cauze decât accesarea dreptului la pensie (demisii, decese, transfer etc.)”, se arată într-un memorandum inițiat de MAI și trimis Guvernului. 

Polițiști vulnerabili 

La finalul anului 2023, în total, în structurile MAI erau vacante peste 36.000 de funcții. Dintre acestea, lipsa cea mai mare de personal, de 20% din necesar, se înregistra în Poliția Română.

Concret, pe structuri, deficitul de personal din acest minister se prezintă astfel: Poliția Română: 13.403 (20,27%); Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%)
Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%); Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%); Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%); Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen: 32 (20,78%); Instituția prefectului: 201 (10,18%).

În memorandumul prin care cere deblocarea de posturi, MAI subliniază că astfel cresc infracțiunile, precum și vulnerabilitatea polițiștilor aflați în misiune. Concret, sunt mai multe infracțiuni de ultraj împotriva polițiștilor și jandarmilor, săvârșite, în cele mai multe cazuri, în mediul urban, cu ocazia intervenției la evenimente.

„Unul dintre factorii care au generat acest lucru îl reprezintă insuficiența resurselor umane necesare îndeplinirii în condiții optime a activităților operative, aspect care crește vulnerabilitatea personalului Ministerului Afacerilor Interne pe timpul îndeplinirii misiunilor de ordine și siguranță publică”, spun reprezentanții MAI.

Ochii pe Constanța

În același memorandum se subliniază că IPJ Constanța este, de pildă, subdimensionat. „Unul dintre inspectoratele de poliție județene în a cărui rază teritorială este necesară amplificarea unor astfel de acțiuni, determinată și de deschiderea la Marea Neagră, este Inspectoratul de Poliție Județean Constanța. De asemenea, a fost regândită structura acestui inspectorat, în cadrul unui proiect pilot, cu scopul de eficientizare a activităților și misiunilor specifice, cu consecința îmbunătățirii serviciului polițienesc, însă rezultatele preconizate nu pot fi realizate cu o structură subdimensionată din punct de vedere al încadrării posturilor”, se arată în document.

Hotnews.ro amintește că ministrul Cătălin Predoiu a dispus reorganizarea Inspectoratului Județean de Poliție Constanța după tragedia din 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri a lovit cu mașina un grup de opt tineri, doi dintre ei murind pe loc. Corpul de control a constatat o serie de erori ale Poliției, care ar fi trebuit să-l sancționeze pe Vlad Pascu încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.

Tot în Constanța, județ descris ca „principala poartă de intrare în țară a drogurilor”, este necesară, subliniază MAI, „încadrarea unor specialiști care să desfășoare activitatea în cadrul laboratoarelor regionale pentru analiză genetică”. 

Cele 5.200 de posturi care se cer deblocate ar urma să fie ocupate prin încadrare directă, în urma unor concursuri. 

Sindicatul Național al Polițiștilor a salutat solicitarea MAI, dar subliniază că aceste posturi nu ar fi suficiente. „În continuare, mai ales în mediul rural, de exemplu, unu sau doi polițiști vor munci pentru toată subunitatea (5 sau 6 oameni, câți ar trebui să fie, conform ștatului de organizare), iar «recunoașterea» financiară a activității lor suplimentare, a orelor de permamență, a efortului și a riscurilor la care se supun, încă lipsește”, au transmis reprezentanții sindicatului.

Deficit și în spitalele MAI, inclusiv în Oradea

Pe de altă parte, dr. Raed Arafat cere, la rându-i, deblocarea a 338 de posturi în rețeaua sanitară a MAI. Deficitul este mai mare, de aproape 900 de funcții. 

Secretarul de stat propune deblocarea posturilor vacante în vederea ocupării acestora prin concurs sau examen. O bună parte dintre acestea sunt cerute pentru spitalul și ambulatoriul de pe strada Dunării din Oradea.

Este vorba concret despre: Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Oradea – 64 posturi; Spitalul Clinic „Avram Iancu” Oradea – 24 posturi; Direcția Medicală – 4 posturi; Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București – 78 posturi; Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu” București – 79 posturi; Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Ploiești – 89 posturi.

UPDATE:

Cele două memorandumuri privind deblocarea posturilor au fost aprobate joi seara, într-o ședință de Guvern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adunati toti care n-au implinit 60 de ani...
si bagati in programul pt apararea patriei! Sau statul (adica noi!) e bun numai sa le dam salarii si/sau pensii nesimtite?! Dupa incidentul de la centrala nucleara Fukushima a fost nevoie de interventia umana. Riscul era imens, radiatiile erau la un nivel letal pt oameni. S-au prezentat la autoritati toti pensionarii specialisti care puteau ajuta. Motivul: nu e cazul sa moara tineri, oameni in floarea varstei, ne oferim noi, pensionarii. no comment
Postat 29 Februarie 2024, 12:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON