URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2016, 07:43

Dedicaţie retrasă: Universitara Daniela Ionescu, acuzată de un nou plagiat

Dedicaţie retrasă: Universitara Daniela Ionescu, acuzată de un nou plagiat VICTIMĂ ÎNCHIPUITĂ. În faţa comisiei care joia trecută urma să-i evalueze performanţele, Daniela Ionescu s-a prezentat smerită. Cerând expres să nu fie fotografiată ori înregistrată, Ionescu a pozat în victimă a unor "disfuncţionalităţi" ale Universităţii şi a anunţat retragerea din competiţie, ca să salveze, vezi Doamne, cinstea membrilor comisiei şi să nu-i pună în postura de a valida o procedură pe lângă lege
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până în urmă cu o săptămână, fosta decăniţă a Facultăţii de Textile a Universităţii orădene, Daniela Ionescu, părea intangibilă. Tolerată ani la rând în ciuda faptului că a fost condamnată penal pentru plagiat, norocul ei s-ar putea să se fi terminat.

Concursul prin care trebuia să promoveze de la gradul de conferenţial la cel de profesor universitar şi care, cum avea să descopere BIHOREANUL, fusese "croit" anume pentru ea, a fost suspendat brusc de comisia de concurs, care a invocat nerespectarea procedurii. Universitatea poate să îl reia, dar nu e sigur că o va face. Rectorul Constantin Bungău trebuie să răspundă mai multor sesizări, transmise atât lui, cât şi autorităţilor centrale, cu privire la fărădelegile pe care Ionescu le-a comis ca să urce în ierarhie. Inclusiv un nou plagiat!

Comisie la comandă

În urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL dezvăluia că, printre cele 73 de concursuri pentru diferite posturi didactice pe care Universitatea din Oradea le-a pregătit pentru acest început de an se numără şi unul de profesor dedicat Danielei Ionescu, conferenţiar la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial. Cu toate că în 2003 a fost condamnată penal pentru că a plagiat o carte, dorinţa de promovare i-a fost susţinută de câţiva colegi. Explicaţia? Departamentul de Textile nu are niciun profesor şi ea era singura pregătită să devină!

Cum s-a pregătit soţia sindicalistului-şef al Universităţii, Gheorghe Ionescu, a arătat tot BIHOREANUL: aranjându-şi o comisie de concurs formată din apropiaţi ai ei şi ai consortului, şi fluturând două contracte de cercetare dubioase. Doi din cei cinci membri ai comisiei, Ilare Bordeaşu (Politehnica din Timişoara) şi Sergiu Stelian Iliescu (Politehnica Bucureşti) sunt sindicalişti de frunte, colegi cu Gheorghe Ionescu în conducerea Federaţiei Alma Mater, Costea Budulan (Universitatea Tehnică Iaşi) e coautor împreună cu Daniela Ionescu la două cărţi, iar al patrulea, Ioan Eugen Radu, a fost decan la Textile pe vremea când Ionescu fusese condamnată pentru plagiat, fără însă a lua nicio măsură pentru a o îndepărta din facultate.

Cât despre contractele de cercetare, BIHOREANUL a arătat că erau încheiate cu două firme locale, pe valori mici, de 5.000 lei şi respectiv 5.200 lei, şi au fost semnate simultan, abia în decembrie 2015, după ce ani la rând Ionescu nu cercetase absolut nimic.

Din plagiat în plagiat

Detaliile acestea au fost semnalate de universitari şi autorităţilor. Cel puţin trei sesizări au fost înaintate Universităţii, Ministerului Educaţiei, premierului Dacian Cioloş şi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Ioan Felea, Universitatea din OradeaDoi dintre reclamanţi au preferat să rămână anonimi, ca să nu-şi ridice în cap familia Ionescu. În schimb, al treilea, fostul prorector Ioan Felea (foto), a transmis o scrisoare deschisă colegilor din Universitate, cerându-le să se opună promovării femeii. Intrată şi în posesia BIHOREANULUI, scrisoarea dă în vileag, mai mult, un nou caz de plagiat al Danielei Ionescu!

"Eu însumi am fost desemnat, la un moment dat, să analizez o lucrare a doamnei, comparativ cu o altă lucrare. Am constatat că lucrarea "Electronică" (Editura Universităţii din Oradea, 2004) reproduce în proporţie de cel puţin 70% lucrarea "Electronică - curs pentru uzul studenţilor", autor prof. Cornelia Gordan", a scris Felea. Altfel spus, la doar un an după ce fusese deja condamnată pentru furt intelectual, femeia a recidivat, de data aceasta însuşindu-şi munca unei colege de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.

"Risc major pentru Universitate"

Cum a scăpat, totuşi, nepedepsită? "Colega Gordan şi alţii m-au convins să renunţ la sesizarea făcută Comisiei de Etică", a explicat Felea BIHOREANULUI. De ce i s-a cerut asta, nu mai spune, însă în Universitate se zvoneşte că, de fapt, nici Gordan nu era foarte sigură pe autenticitatea cărţii ei, existând astfel ipoteza că şi aceasta, la rându-i, s-a "inspirat" din munca altora. De ce nu a continuat Comisia de Etică cercetările, Felea nu mai ştie, dar e convins că volumul este plagiat şi se declară revoltat că Daniela Ionescu l-a menţionat, cu tupeu, în lista bibliografică în baza căreia vrea să promoveze.

În scrisoarea deschisă, Felea mai aminteşte că soţii Ionescu au fost implicaţi în 2011 într-un scandal legat de 11 contracte de cercetare pe care le-au declarat tot pentru o promovare. "Au comis o înşelătorie. Au făcut nişte contracte fictive, Universitatea nici nu a încasat, de altfel, sumele aferente lor", zice fostul prorector. În urmă cu cinci ani, Felea a reclamat situaţia la Minister, dar degeaba: "Bănuiesc că sindicatul a făcut intervenţii"...

Cu aceste argumente, Felea le transmite colegilor că promovarea Danielei Ionescu este "un risc major pentru Universitate", ce dovedeşte că instituţia "nu este capabilă să-şi gestioneze problemele de deontologie profesională", dar şi "un afront adus oamenilor cinstiţi din Universitate".

Euro vs. Lei

Autorii celorlalte două sesizări asupra imposturii Danielei Ionescu semnalează că Legea Educaţiei interzice expres ca posturile didactice să fie ocupate de persoane despre care "s-a dovedit că au realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică" şi că ambele contracte de cercetare declarate de Ionescu în dosarul depus la Universitate pe 11 ianuarie 2016 au fost înregistrate, de fapt, la instituţie zece zile mai târziu, ceea ce înseamnă fie că Daniela Ionescu nu şi-a depus dosarul la termen, fie că l-a modificat ulterior. Ambele fapte fiind interzise de regulamentul de desfăşurare a concursurilor didactice.

În fine, potrivit sesizărilor, contractele nu respectă nici criteriile impuse de CNATDCU, aspect pe care Consiliul deja l-a confirmat, la solicitarea BIHOREANULUI. Printr-o adresă transmisă redacţiei de directoarea Daniela Vasilica Burghilă, CNATDCU arată că a cerut explicaţii Universităţii deoarece, pentru promovarea Danielei Ionescu ca profesor, valoarea minimă a unui contract de cercetare trebuia să fie de 5.000 euro, or contractele ei sunt de 5.000 lei!

Se reia sau nu?

Nicio sesizare nu a primit deocamdată răspuns oficial, dar concursul Danielei Ionescu s-a oprit brusc. Programată pe 28 ianuarie, prelegerea publică, la care a luat parte şi reporterul BIHOREANULUI, nu a mai avut loc. Ajunsă în faţa comisiei, Ionescu a făcut un anunţ surprinzător: "Îmi retrag participarea la examen. Nu sunt de acord să particip la un concurs care nu a respectat condiţiile legale".

Întrebată de preşedintele comisiei, profesorul orădean Tiberiu Vesseleny, la ce anume se referă, Ionescu a spus că ştie că membrii comisiei nu au primit dosarul ei cu mai mult de cinci zile înainte de concurs, cum prevede regulamentul. "Ar fi o imoralitate din partea mea să-i fac părtaşi pe membrii comisiei", a spus ea.

După ce profesorul Bordeaşu i-a catalogat decizia ca "radicală", comisia a votat în unanimitate să suspende concursul, explicând că Universitatea îl poate repeta în termen de 45 de zile, cu aceeaşi comisie, dar cu reluarea înscrierilor. Iar Daniela Ionescu va fi liberă să se reînscrie.

Ce se va întâmpla mai departe e greu de prezis. "Trebuie să cer lămuriri comisiei de concurs, deoarece am primit doar un proces verbal conform căruia concursul a fost suspendat pentru nerespectarea procedurilor", spune rectorul Constantin Bungău. Care evită să precizeze dacă va relua ori nu competiţia, zicând doar că "vom face o analiză". Cum ar veni, deşi au fost aruncate, zarurile încă se rostogolesc...


GĂINĂRII "ACADEMICE"
Doctorand cu tupeu

În scrisoarea deschisă adresată colegilor săi, fostul prorector Ioan Felea îşi afirmă convingerea că sindicalistul Gheorghe Ionescu va face presiuni pentru promovarea soţiei, dar le transmite universitarilor să nu cedeze. În plus, Felea dezvăluie că, deşi i-a fost conducător de doctorat lui Ionescu şi l-a ajutat "foarte mult" să-şi finalizeze teza, acesta a fost apoi "impertinent, atacându-mă şi împroşcându-mă cu noroi". Fostul prorector mai arată că, pentru a-l ajuta pe doctorandul Ionescu, l-a trecut coautor la lucrări de specialitate, pe care ulterior acesta le-a republicat ca unic autor! "Îmi este ruşine şi astăzi că l-am ajutat să ajungă doctor!", spune profesorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@Radu
Radule, dacă ai dreptate - și tare mă tem că, cel puțin după mintea mea, ai - atunci e de jale... Orice prof universitar - și nu numai - prins cu plagiat ar trebui concediat pe loc, arestat și încarcerat măcar vreo câteva luni, dar să-l ții la loc călduț peste 10 ani de la descoperirea pocinogului (cum e cazul madamei din poză), ei bine, asta explică limpede că profii de la Universitatea din Oradea - dar și de la alte universități din țară - sunt fie incompetenți, fie hoți ca ea, fie indiferenți, fie lași, fie toate laolaltă. Oricum, e de jale.
Postat 07 Februarie 2016, 16:28 de Shogun
@shogun
sunt mai multi cei care apreciaza genul acesta de descurcareala decat cei care se revolta la gandul ca impostorii ne conduc la toate nivelurile. Pe TSD il deranjeaza doar raspopitul si ce are legatura cu el (interesele sale marunte) in timp ce pe asta o vede desteapta,o oita ratacita picata in pacatul plagiatului. Astia suntem, cu astia defilam.
Postat 07 Februarie 2016, 09:38 de radu
Măi să fie...
Suntem cu susu-n jos... Când au ieșit pocăiții în Piața Unirii să protesteze pentru ce știu eu ce-or vrut ei să protesteze, o grămadă de orădeni au scris pe forumul ăsta împotriva lor. I-au luat la păruială pe pocăiți fără drept de apel. Bun, n-am nimic împotrivă. Dar acum, când madama asta fură pe față și apoi decide să candideze pe post de profesor, apar doar două comentarii pe ebihoreanul.ro? Unde-i spiritul dreptății în dreptul unora dintre obișnuiții acestui site care s-au alarmat că pocăiții sunt ipocriți din cauză că țin cu o singură familie în timp ce-i uită pe alți năpăstuiți și tot așa... Ei bine, unde-s urlătorii de atunci acum, când doamna asta e plătită din banii noștri să fure fără rușine? Întreb și eu, așa, ca cetățean nedumerit.
Postat 06 Februarie 2016, 18:50 de Shogun
O FURACIOSA
Sa ne spuna rectorul Barney de ce madama aceasta mai e angajata Universitatii? Sa ne spuna si marele Curila! Incurajeaza furtul?
Postat 05 Februarie 2016, 16:52 de andreimagheru
?!
Plagiatul e furt; doamna din fotografie ar trebui să fie la pușcărie.
Postat 05 Februarie 2016, 12:07 de Shogun
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON