URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2019, 08:01

Dedicaţie... anulată: În premieră, un concurs organizat de Universitatea din Oradea a fost anulat de justiţie

Dedicaţie... anulată: În premieră, un concurs organizat de Universitatea din Oradea a fost anulat de justiţie PAS ÎN SPATE. Dascăl cu o bună reputaţie în Universitate, Madela Abrudan (centru) a fost premiată în 2016 de rectorul Constantin Bungău (stânga) şi de preşedintele Senatului, Sorin Curilă (dreapta), pentru rezultatele meritorii în cercetare. Acum, este primul universitar orădean care face un pas înapoi în carieră, revenind de la  poziţia de profesor la cea de conferenţiar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea marchează un nou eşec. În premieră, instituţia este nevoită să anuleze un concurs de profesor universitar desfăşurat în urmă cu doi ani, deoarece a fost organizat ilegal!

Pentru că doar una dintre cele două candidate, directoarea Departamentului de Management-Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Madela Abrudan, a aflat când va avea loc concursul, în timp ce contracandidatei sale, Sunhilde Cuc, o "vinitură" de la Departamentul de Textile, pur şi simplu nu i s-a spus când trebuie să ajungă în faţa comisiei de concurs, judecătorii au hotărât că Universitatea trebuie să anuleze rezultatele competiţiei. Aşa că Abrudan a fost "retrogradată" la gradul de conferenţiar...

Surprize, surprize 

În urmă cu doi ani, BIHOREANUL dezvăluia cum un concurs pentru un post de profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice s-a terminat cu scandal. Organizată la Departamentul de Management-Marketing, procedura a stârnit interesul a două candidate: directoarea departamentului, Madela Abrudan, şi o conferenţiară de la Departamentul de Textile al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, Sunhilde Cuc (foto).

Concurenţa a fost o surpriză pentru Abrudan, care se aştepta la o cursă simplă. De regulă, posturile erau scoase la concurs cu dedicaţie, astfel încât un anumit cadru didactic să poată promova. Aşa trebuia să se întâmple şi aici, dar Cuc a stricat planurile. Temătoare că în Departamentul de Textile nu are un viitor, deoarece studenţii sunt tot mai puţini, şi convinsă că îndeplineşte criteriile pentru postul de la Ştiinţe Economice, aceasta a decis să-şi încerce norocul la facultatea "vecină".

Concurenţă eliminată

Deşi se aştepta să nu fie bine primită, Sunhilde Cuc nici nu bănuia că economiştii i se vor opune vehement. Atât de mult s-au temut că va câştiga concursul, încât au găsit o metodă lipsită de fair-play pentru a o elimina: nu i-au spus când are loc!

Conform Regulamentului Universităţii, informaţiile privind ziua şi ora prelegerii publice se postează pe site-ul instituţiei, www.uoradea.ro, la categoria "Concursuri publice", dar anunţul referitor la acest concurs de profesor nu a fost publicat aici. Cuc a sunat în mai multe rânduri la facultate, pentru a afla când va avea loc, dar fără folos. De asemenea, a trimis şi un e-mail preşedintelui comisiei, profesorul Ioan Morar, tot fără răspuns.

În ziua de 15 septembrie, când a sunat iar la secretariat, stupoare: i s-a spus că prelegerea tocmai se încheiase! Fireşte, singura candidată prezentă fusese Abrudan, care a şi fost declarată câştigătoare. Considerându-se furată pe faţă, Cuc a depus o contestaţie, dar i-a fost respinsă pe motiv că informaţiile au fost făcute publice pe site-ul Facultăţii de Ştiinţe Economice, care e tot al Universităţii...

Sentinţă definitivă

Cuc n-a vrut să lase această nedreptate nesancţionată, în octombrie 2017 acţionând în judecată atât Universitatea, cât şi pe contracandidata sa, cerând anularea concursului ca fiind trucat. Totodată, a depus şi o plângere penală la Parchetul Oradea.

Dacă procurorii n-au văzut nicio infracţiune şi au clasat dosarul, judecătorii de la două instanţe au stabilit, în schimb, că Universitatea a greşit. Pe 4 octombrie, Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, că Sunhilde Cuc are dreptate: concursul n-a fost în regulă, astfel că trebuie anulat. Judecătorii au menţinut sentinţa pronunţată la începutul acestui an de Tribunalul Bihor, care arătase că Universitatea a greşit nepublicând pe site-ul propriu detaliile privind data şi ora concursului, deşi trebuia să facă acest lucru cu cel puţin două luni înaintea desfăşurării.

Doar o greşeală...

Magistraţii au concluzionat că Sunhilde Cuc a fost împiedicată să participe la concurs şi, drept urmare, au anulat actul prin care i s-a respins contestaţia, documentele de validare a rezultatului concursului şi decizia rectorului Constantin Bungău de numire şi de acordare a titlului de profesor universitar pentru Madela Abrudan. În plus, Curtea de Apel a decis că, în solidar, Universitatea şi Abrudan trebuie să-i plătească lui Cuc daune morale de 4.000 lei şi cheltuieli de judecată de peste 5.300 lei.

În faţa acestei sentinţe în premieră, rectorul Constantin Bungău recunoaşte că nu se simte încântat. "Nu trebuia să se întâmple o asemenea situaţie. Va trebui cu toţii să fim mai riguroşi", a declarat el pentru BIHOREANUL.

Pe de altă parte, rectorul respinge categoric ideea că procedura a fost "măsluită", susţinând că a fost doar o eroare fără intenţie: "Cine nu a organizat un concurs într-o universitate nu ştie câtă birocraţie implică. În toate centrele universitare sunt numeroase contestaţii la concursuri, procedurile sunt super-birocratice".

La loc comanda!

Cât despre viitorul lui Abrudan, Bungău spune că femeia va redeveni conferenţiar... din pix. "Sunt obligat să anulez decizia de numire ca profesor, care este un act adiţional la contractul de muncă, nu contractul de muncă în sine. Drept urmare, doamna Abrudan va ocupa în continuare funcţia didactică de conferenţiar, alături de cea de director de departament", a explicat Bungău.

Implicit, conferenţiarul va câştiga cu câteva mii de lei mai puţin la salariu, dar banii deja primiţi ca profesoară nu i-i cere nimeni înapoi. "Sentinţa ne obligă doar să anulăm documentele care vizează validarea concursului. Câştigătoarea nu are nicio vină pentru organizarea lui", zice rectorul. Mai mult, nu vor fi puşi la plată nici colegii care au pregătit concursul "omiţând" să-l anunţe, pentru că, spune el, "numai cine nu munceşte nu greşeşte".

Soluţia de retrogradare este însă la limita legii, opinează juriştii consultaţi de BIHOREANUL, care amintesc că, potrivit Legii Educaţiei, posturile din învăţământ se ocupă prin concurs, nu prin numiri. "Chiar dacă anterior a avut gradul de conferenţiar, ca să îl redobândească, doamna ar fi trebuit să susţină un nou concurs", consideră un specialist al Dreptului.

Ce-i drept, Abrudan nu are nicio vină pentru modul în care Universitatea a organizat concursul. Doar a profitat de aceste condiţii...


RESEMNATĂ

Conferenţiar pe vecie

Cu toate că a câştigat procesul intentat Universităţii şi contracandidatei sale, Sunhilde Cuc spune că s-a ales doar cu orgoliul satisfăcut. "Personal nu am câştigat nimic, ba chiar am rezerve foarte mari că se va mai ivi şansa la Oradea să particip la un asemenea concurs. Dar poate că această sentinţă îi va descuraja pe unii să comită ilegalităţi sau îi va încuraja pe alţii să lupte pentru dreptate", zice femeia.

Rămasă conferenţiar la IETI, Cuc s-a resemnat cu gândul că şi o parte din colegi o vor privi pieziş fiindcă s-a pus contra "sistemului". "Singura părere de rău e că această poveste aruncă o altă pată pe obrazul Universităţii, indirect şi asupra mea şi a colegilor care-şi văd de treabă", mai spune conferenţiara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CSM
OK! Nici o clipa nu ma gandesc ca nu vor plati odata. "Dumnezeu nu bate cu bota" DA "cine greșește plătește" Au copii, vor avea nepoti, insa cei care azi sufera finca cineva si-a batut joc de ei raman cu trauma. Nu putem vorbi de "Complicitatea indirecta a resemnatilor si scarbitilor" azi eu vorbesc de complicitatea structurilor statului care ii protejeaza, vorbesc de lingaii, parvenitii, oportunistii, slugarnicii, incompetentii care ii inconjoara si care ii protejeaza pentru niste functii sau pentru bani mai multi la salar. (asta este mai nou forma de mita numita mita Nicula dupa mai vechiul initiator inca de pe vremea nasei lui Dodescu Anca cu care manevrau fonduri dupa bunul plac). Nici eu nu cred ca majoritatea universitarilor este necinstita, insa ei nu au aces la decizii sunt eliminati si tinuti deoparte. Aici contribuie mult structurile statului (curte de conturi, politie, DNA, SRI)care protejeaza infractorii si le dau puterea sa recidiveze in greseli sau in excrocherii. Din pacate tare cred ca zeita coruptiei este justitia, cel putin in Bihor. Cum ar putea un resemnat sau un scarbit sa lupte cu aceste structuri? Nu sunt instrumente de lupta in acest eventual conflict? Cel putin mie sa fie clar ca nu de mizerabili imi este teama, daca stiu ca institutiile statului sunt drepte. Insa sa stiti ca noi oamenii cu totii avem de pierdut cate ceva. Ma gandesc numai la sanatate, neuroni, zile cu familia pe care le pierzi degeaba din cauza unor nelegiuiti. Nici eu NU voi plânge de mila „mâinii care scoate castanele din foc” pentru că „șeful niciodată nu greșește”. Va urez multa bafta tuturor oamenilor onesti inclusiv celor din structurile pomenite.
Postat 26 Octombrie 2019, 07:14 de scarbit
@scarbit
Sunt si nu sunt de acord cu opinia dvs. Cu complicitatea indirecta a resemnatilor si scarbitilor isi fac conducatorii nostri de cap :( Nu pot sa cred ca majoritatea universitarilor martori la diverse nefăcute (fiecare știe ce se întâmplă în curtea sa) este necinstită, dar pot să cred că oamenii sunt resemnați sau/si scârbiți și își văd doar de ale lor. De aceea, uneori câte un "venetic" naiv poate să mai tulbure puțin liniștea. Desigur, nu pentru multă vreme, se repliază rapid. Si aici înclin să vă dau dreptate, probabil se va găsi un acar Păun. Suntem doar la început, zicerile din popor nu se opresc la "numai cine nu muncește nu greșește", includ și "cine greșește plătește", "pic cu pic se face marea" sau "ferește-te de cel ce nu are nimic de pierdut". Nu voi plânge de mila „mâinii care scoate castanele din foc” pentru că „șeful niciodată nu greșește”.
Postat 25 Octombrie 2019, 20:43 de CSM
Dealu-i deal și valea-i vale, Sorbonica-i de vânzare!
Savuram la "Han" un strop de Courvoisier (francez) și pufăiam dintr-o Guantanamera (cubaneză), aduse special pentru mine că tocmai ce făceam recrutare de prefesori universitari pentru Sorbonica (m-o rugat Unchiu' cu limbă de moarte să preiau franciza "Dai Șpagă, scapi de șomaj, ajungi prof! Bonus doctorat-plagiat" și nu l-am refuzat că văzutu-i-am io de pe atunci ce Bumbalaci-dudani vroiau să-i fie urmași). Numai ce recrutasem pentru poziția de prodecan-șef de lucrări o nepoată talentată de-a Notărășiței, o fată de 22 de ani cu silicoane, botox și cu recunoaștere internațională (campioană mondială la Kangoo Jumps Oradea), practic mai celebră pe plan mondial decât 99% dintre membri C.A. al Sorbonicii, când dă buzna peste noi Barney mai burzulit la freză decât Boris Johnson, mai asudat ca și Cotabiță și mai bâlbâit decât Ilie Dobre: "Nea Lazăre ajută-ne că iar am dat de dracu! Vin oameni competenți la concursurile pe posturile de profesori anunțate de Universitate! Ăștia vor să țină orele cu studenții și mai vor să lucreze cinstit ca afară! Suntem în pericol, nu mai putem transmite Sorbonica drept moștenire către Loazele noastre! Numai Matale ne mai poți salva! " M-am uitat către el de sus, deși eu ședeam tolănit pe un scaun Altherr-Molina, și i-am zis după ce i-am suflat în ochi tot fumul din Guantanamera: Piticule, iară tot eu trebuie să vă salvez, fără Unchiu rămâneați toți șomeri, fără mine ați fi toți în cel mai bun caz căpșunari! Dați-vă între voi diplome pentru rezultate meritorii în cercetare, ascundeți tezele de doctorat plagiate, faceți-vă că lucrați și mai ales nu lăsați să promoveze pe nimeni care nu-i din Famiglia..."
Postat 25 Octombrie 2019, 10:42 de pupinjuristu
Vise doamna Cuc
"Dar poate că această sentinţă îi va descuraja pe unii să comită ilegalităţi sau îi va încuraja pe alţii să lupte pentru dreptate", zice femeia. Nu fiti naiva doamna Cuc nu sa descurajat Bungau nici dupa ce a umblat in catuse si a stat retinut la domiciliu dar acum cand este sub protectia structurilor statului Roman. Ba mai mult se afiseaza cu tot felul de personalitati in preajma lui, la care nu le este rusine sa stea langa asemenea persoana. In ce priveste lupta pentru dreptate despre ce vorbiti? In ce tara traim?
Postat 25 Octombrie 2019, 10:04 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON