URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
08 Octombrie 2017, 10:29

Tărăboi fără economie: Un concurs pentru un post de profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice s-a finalizat cu scandal

Tărăboi fără economie: Un concurs pentru un post de profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice s-a finalizat cu scandal CA PE PEŢA. Avansată profesor, Madela Abrudan (foto stânga) susţine că şi-a meritat cu prisosinţă postul oricât ar acuza contracandidata sa, Sunhilde Cuc (foto dreapta), că a fost sabotată ca să n-o încurce
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Facultatea de Ştiinţe Economice, noul an universitar aduce nu doar studenţii la cursuri, ci şi anchetatorii, pentru a investiga un concurs pentru un post de profesor.

Una dintre cele două concurente, conferenţiarul Sunhilde Cuc, de la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, susţine că data, ora şi locul examenului le-a ştiut doar directoarea Departamentului angajator, Madela Abrudan, care practic şi-ar fi aranjat promovarea. La rându-i, nici aceasta nu se lasă mai prejos, acuzând-o pe Cuc de hărţuire şi şantaj. Încă un scandal emblematic pentru Universitatea orădeană...

Absenţă forţată

Între cele 28 de posturi didactice scoase la concurs luna trecută de Universitate s-a numărat şi unul de profesor la Departamentul de Management-Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice. Deşi rar se întâmplă ca un post să fie disputat, de cele mai multe ori fiind înfiinţat pentru un anume candidat, de data aceasta în competiţie s-au înscris atât directoarea Departamentului de profil al Facultăţii, conferenţiarul Madela Abrudan, cât şi o colegă, Sunhilde Cuc, de la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, unde predă Management. "Noi avem tot mai puţini studenţi, aşa că mă reorientez", a explicat "outsidera" motivul pentru care s-ar fi mutat la altă facultate, mai căutată.

La concurs a ajuns însă doar Abrudan. "Eu nu m-am putut prezenta pentru că n-am ştiut când şi unde se ţine prelegerea!", reclamă Cuc. 

Examen la secret

Conform regulamentului universitar, anunţurile concursurilor şi detaliile despre data, ora şi locul prelegerii, componenţa comisiei şi CV-urile candidaţilor, se publică pe site-ul Universităţii, care de altfel are o secţiune dedicată, denumită "Concursuri publice". Mai mult, metodologia Facultăţii de Ştiinţe Economice prevede la rându-i că informaţiile privind concursurile se publică pe prima pagină a site-ului www.uoradea.ro.

Totuşi, despre concursul de la Management, site-ul Universităţii arăta doar că prelegerea va avea loc între 13 şi 15 septembrie, în timp ce concursurile de la celelalte facultăţi aveau şi detaliile precise referitoare la ziua, ora şi locul examinării.

Prea târziu

Tocmai pentru a afla când trebuia să se prezinte, Cuc susţine că a sunat zile la rând la secretariatul Facultăţii, ba chiar i-a scris un mail preşedintelui comisiei de concurs, Ioan Morar. "Dânsul nici nu mi-a răspuns, iar la secretariat mi s-a spus că nu se ştie. Până în 15 septembrie, când am sunat pe la ora 12 şi am aflat că s-a ţinut concursul la ora 10", susţine conferenţiara.

A mers ţintă la facultate, unde a găsit membrii comisiei împachetându-se. "Mi-au spus că mă pot audia, dar să ştiu că deja sunt trecută absentă în procesul verbal. Am plecat", spune Cuc, precizând că în procesul verbal Madela Abrudan oricum era deja câştigătoare.

Cuc a depus o contestaţie, reclamând că prelegerea nu fusese anunţată, dar i-a fost respinsă după zece zile. "Data prelegerii a fost anunţată pe site-ul facultăţii. E tot al Universităţii şi acela", a explicat Morar BIHOREANULUI.

"O glumă proastă"

Convinsă că a fost sabotată, Cuc a decis să dea în judecată Universitatea, mai ales că a ratat concursul a doua oară! Postul mai fusese scos la mezat şi în toamna anului trecut, când s-au înfruntat aceleaşi candidate, dar procedura a fost anulată pentru că nu s-au prezentat membrii comisiei. "Trebuia să câştige contracandidata mea, de aceea s-au întâmplat toate acestea", e convinsă Cuc.

Alina Bădulescu, decanul Facultății de Științe Economice, Universitatea din OradeaDecanul Alina Bădulescu (foto), respinge vehement ideea trucării concursului, catalogând-o drept "o glumă proastă", chiar dacă admite că detaliile acestuia au fost anunţate doar pe site-ul facultăţii. "Pe site-ul Universităţii, anunţurile se publică cu cinci luni înainte, când noi nu putem şti exact în ce zi şi la ce oră se va întruni comisia", motivează decăniţa, fără însă a explica de ce n-a cerut actualizarea cu aceste detalii esenţiale după ce le-a aflat, şi nici de ce în anii trecuţi alte concursuri ale facultăţii au avut toate informaţiile pe site-ul Universităţii.

Revers... penal

În timp ce Cuc şi-a angajat un avocat ca să dea Universitatea în judecată, pentru a cere anularea concursului, Abrudan se declară revoltată. "Concursul a fost anunţat totuşi pe site-ul facultăţii, eu nu cred că doamna Cuc nu a ştiut", spune proaspăta profesoară, care la rându-i îşi acuză rivala că o hărţuieşte şi o şantajează deja de un an. "Mi-a trimis mesaje de intimidare, mi-a făcut plângere de plagiat la Universitatea din Craiova, unde am făcut doctoratul, mă cheamă la întâlniri... I-am făcut plângere penală", susţine Abrudan, precizând că nu se teme de nicio acuzaţie.

Marcel Roșca, prorector Universitatea din OradeaÎntre timp, conducerea Universităţii nu ia nicio măsură. Rămas cu sechele după ce DNA l-a trimis în judecată tocmai din cauza unui concurs, rectorul Constantin Bungău refuză orice implicare, pasând problema prorectorului Marcel Roşca (foto), care nu are nicio explicaţie pentru lipsa detaliilor de pe site.

"Noi doar publicăm informaţiile primite de la facultăţi", se rezumă acesta să spună, mărturisind că nu ştie cine ar trebui să verifice dacă facultăţile transmit sau nu rectoratului toate informaţiile. Aşa că singurii care pot face lumină rămân, deocamdată, procurorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
marcel
MIN=M.I.B.
Postat 08 Octombrie 2017, 23:21 de TDS
WHEN?
În opinia mea ambele nu sunt mari talente economice! Așa cred eu! Dacă aș vorbi despre MIN aș merge la sigur! Dar Madela nu e fosta ( că parcă au " divorțatără....)lu' Leo termopan? Cum dreaq' esti și mare " doftor " în economie dar ai și firma? Când cerceteze, când studiezi, când scrii?
Postat 08 Octombrie 2017, 23:17 de TDS
rosca
Stimabile, ati verificat legalitatea concursurilor? Asigurarea publicitătii? Sunteti o plaga pe obrazul Universității. Demisia! V-ati imbuibat destul! DNA să vina sa va ia!
Postat 08 Octombrie 2017, 12:43 de andreimagheru
băduescu &co
Doamna B[dulescu ar fi bine să tacă. A mai fost protagonista altor scandaluri.Sa ii reamintim acela în care a fost acuzată de croirea unor subiecte de admitere eminamente din cartea ei si a prietenei ei din vremea aceea, coana Dodescu. Sau de acuzatia ca ar scrie teze de doctorat la coamnda. Plus ca la Universitatea din Oradea, condusă de o sleahtă de penali, a devenit un obicei sa se scoata la concurs posturi cu dedicatie. Cu predilectie pentru persoane aflate in posturi de conducere. Bădulescu, Bungău, Curila, Rosca- DNA SĂ VINA SA VA IA!
Postat 08 Octombrie 2017, 12:41 de andreimagheru
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON