URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2018, 09:55

Decizie ÎCCJ: Recursurile împotriva deciziilor pronunțate în apel de tribunale se judecă de curțile de apel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial din 14 noiembrie 2018 a fost publicată Decizia nr. 18/2018 pronunţată în recurs în interesul legii de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 96 pct. 3, art. 97 pct. 1 şi art. 483 din Codul de procedură civilă, competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.

Această decizie a fost pronunţată ca urmare a "vidului legislativ" creat după Decizia CCR nr. 369/2017, prin care s-a stabilit, în esenţă, că se poate exercita recurs în toate litigiile evaluabile în bani, cu excepţia celor strict prevăzute în lege.

Anterior acestei decizii, filosofia Noului cod de procedură civilă a fost în sensul că aproape toate recursurile în materie civilă (contenciosul administrativ fiind o excepţie) urmau să fie soluţionate de Instanţa Supremă pentru a se asigura o jurisprudenţă unitară la nivelul ţării.

Pentru ca Înalta Curte să nu fie aglomerată, s-a prevăzut că se poate exercita recurs doar în cauzele mai importante din punct de vedere valoric, adică în situaţiile în care valoarea obiectului litigiului depăşea 1.000.000 lei.

Întrucât prevederea fost declarată neconstituţională, se prefigura un număr imens de litigii în recurs pe rolul Instanţei Supreme. Deoarece Parlamentul şi Guvernul nu a făcut nimic în acest sens (politicienii fiind prea ocupaţi cu alte aspecte ale "justiţiei"), Înalta Curte a fost obligată să interpreteze "forţat" legea, în sensul ca recursurile împotriva deciziilor tribunalelor să fie soluţionate de către curţile de apel, pentru a evita propria "sufocare".

Şi uite aşa, în buna tradiţie românească potrivit căreia orice instituţie se ocupă de treburile altei instituţii, Înalta Curte a ajuns legislator pozitiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON