URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Decembrie 2018, 09:55

Decizie ÎCCJ: Recursurile împotriva deciziilor pronunțate în apel de tribunale se judecă de curțile de apel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial din 14 noiembrie 2018 a fost publicată Decizia nr. 18/2018 pronunţată în recurs în interesul legii de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 96 pct. 3, art. 97 pct. 1 şi art. 483 din Codul de procedură civilă, competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.

Această decizie a fost pronunţată ca urmare a "vidului legislativ" creat după Decizia CCR nr. 369/2017, prin care s-a stabilit, în esenţă, că se poate exercita recurs în toate litigiile evaluabile în bani, cu excepţia celor strict prevăzute în lege.

Anterior acestei decizii, filosofia Noului cod de procedură civilă a fost în sensul că aproape toate recursurile în materie civilă (contenciosul administrativ fiind o excepţie) urmau să fie soluţionate de Instanţa Supremă pentru a se asigura o jurisprudenţă unitară la nivelul ţării.

Pentru ca Înalta Curte să nu fie aglomerată, s-a prevăzut că se poate exercita recurs doar în cauzele mai importante din punct de vedere valoric, adică în situaţiile în care valoarea obiectului litigiului depăşea 1.000.000 lei.

Întrucât prevederea fost declarată neconstituţională, se prefigura un număr imens de litigii în recurs pe rolul Instanţei Supreme. Deoarece Parlamentul şi Guvernul nu a făcut nimic în acest sens (politicienii fiind prea ocupaţi cu alte aspecte ale "justiţiei"), Înalta Curte a fost obligată să interpreteze "forţat" legea, în sensul ca recursurile împotriva deciziilor tribunalelor să fie soluţionate de către curţile de apel, pentru a evita propria "sufocare".

Şi uite aşa, în buna tradiţie românească potrivit căreia orice instituţie se ocupă de treburile altei instituţii, Înalta Curte a ajuns legislator pozitiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON