Interzis la proteste în faţa Guvernului sau a oricărei altei clădiri publice importante. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată, anunţă Digi24.ro.
Potrivit sursei citate, decizia a fost luată cu toate că în legislaţie sunt cuprinse prevederi referitoare la obligaţia persoanelor care vor să protesteze în incinta unei instituţii publice de a notifica autorităţile despre acest protest. Însă, dată fiind practica neunitară existentă la nivelul instanţelor, care ba anula procese verbale, ba le confirma, Curtea de Apel Bucureşti a cerut reguli clare.
Digi24 dă ca exemplu amenzile pentru proteste. Atunci când jandarmii dădeau amenzi pentru proteste în Piaţa Victoriei, de exemplu, aşadar în proximitatea unei instituţii publice, unele instanţe aprobau, deci confirmau acele amenzi, în timp ce alte instanţe le anulau pe motiv că o piaţă din apropierea unei instituţii publice nu face parte din incinta unui instituţii publice.
Curtea de Apel Bucureşti a solicitat ICCJ să aprobe un recurs în interesul legii care să devină obligatoriu pentru toate instanţele din România odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial. În varianta propusă de Curtea de Apel, arată Digi24, exista acea obligaţie de a confirma amenzile date de Jandarmerie pentru proteste nenotificate ce au avut loc în proximitatea sau în piaţa din apropierea unei instituţii.
Această soluţie propusă de judecători a fost aprobată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din aceeaşi lege, există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 octombrie 2018", se arată în soluţia ICCJ.
După motivarea deciziei, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, moment în care va fi obligatorie pentru toţi judecătorii care vor soluţiona contestaţiile făcute împotriva unor amenzi date din acelaşi motiv.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.