URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2021, 12:30

Debut „pixelat”: IT-iștii nu se înghesuie la „bursele” de 5.000 euro oferite de Primăria Oradea

Debut „pixelat”: IT-iștii nu se înghesuie la „bursele” de 5.000 euro oferite de Primăria Oradea SE POATE? Numele asociaţiei care administrează fondul de investiţii pentru IT sugerează că tinerii cu ambiţii tehnologice pot avea succes şi din Oradea. Dacă este sau nu aşa rămâne ca IT-iştii selectaţi acum să dovedească
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu se mai îndoieşte nimeni că viitorul va fi „smart”, astfel că firmele care vor oferi soluţii eficiente de digitalizare vor fi tot mai căutate. Implicit, vor avea nevoie de angajaţi, pe care, ca să nu-i piardă, vor fi nevoite să-i plătească bine.

În această logică, Primăria şi-a propus să atragă în oraş cât mai mulţi IT-işti şi le oferă bani celor care vor să deschidă afaceri care pot contribui la „inteligenţa” Oradiei. Deşi suma oferită nu era deloc mică, IT-iştii, însă, nu s-au înghesuit.

Trei direcţii

În toamna anului 2018, Consiliul Local a aprobat un program menit să stimuleze dezvoltarea sectorului IT în Oradea, în trei etape: oferirea de burse pentru elevii şi studenţii care studiază la aceste specializări, reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri pentru firmele IT din oraş şi lansarea unui fond de investiţii pentru companiile noi.

Până acum, doar prima axă a programului a fost aplicată, şi aceasta modest. Anul trecut, doar 25 de elevi şi-au asumat că vor studia Informatica în Oradea şi au primit burse, iar din partea studenţilor, care puteau primi bani de cămin şi mâncare, au fost depuse 17 solicitări, dar ulterior pandemia i-a trimis pe toţi acasă, ca să înveţe online.

În noiembrie 2020, Primăria, prin Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi câteva firme locale cu activitate în IT, precum Mobiversal, Smartware și Helion, au înfiinţat asociaţia „Make IT in Oradea” (denumire cu dublu sens, „Fă IT în Oradea” şi „Reuşeşte în Oradea”), menită să gestioneze fondul de investiţii, cu un buget anual mai mult decât generos: 300.000 euro.

Din acești bani, asociaţia şi-a propus să finanţeze cu câte 5.000 de euro idei inovatoare pe tematica „Oradea smart”, organizând cinci preselecţii online la care IT-iştii au avut ocazia să-şi prezinte și susțină ideile de afaceri în faţa unui juriu format din angajaţi ai firmelor partenere ale asociaţiei.

Aplicaţii de tot felul

Ideile prezentate au fost diverse, de la aplicaţii pentru turism şi banking până la un software pentru irigarea automată a spaţiilor verzi, aplicaţii pentru oferta de locuinţe disponibile spre închiriere, pentru recrutarea de angajaţi sau pentru a angaja un şofer care să-ţi ducă maşina la spălat.

În total, 34 de IT-işti, individual sau, după caz, pe echipe, şi-au lăudat proiectele, iar juriul a selectat 22 dintre ei. Printre altele, au trecut de preselecţii: o aplicaţie cu trasee de ciclism prin Oradea, un program de acces în clădiri în funcţie de recunoaşterea facială, un altul care oferă contra cost diete personalizate şi indicaţii de sport, altul care reuneşte ofertele profesorilor dispuşi să dea meditaţii private și un sistem de senzori inteligenţi care să culeagă diverse date din oraş.

„Un pic mai mult”

Timp de o lună, toţi IT-iştii selectaţi - liceeni, studenţi, dar şi adulţi cu job-uri ori chiar cu alte afaceri - trebuie să-şi dezvolte ideile. „Ne dorim ca până la mijlocul lunii aprilie fiecare să aibă mai mult decât o idee de proiect, indiferent că vorbim de un prototip, schiţe, o analiză de piaţă. Peste o lună vom selecta proiectele care intră în perioada de incubare şi care vor primi un premiu de câte 5.000 de euro. Poate vor fi toate sau poate niciunul, depinde de cum evoluează”, spune David Achim (foto), directorul „Make IT in Oradea”.

În perioada de „incubare”, care va dura maximum 6 luni, IT-iştii îşi vor transforma ideea în afacere, ajutaţi de specialiştii firmelor partenere. Apoi, dacă afacerea lor va prinde la public, vor putea accesa noi finanţări, fără a exista deocamdată o schemă stabilită pentru asta.

La mai mare

Chiar şi presupunând că toţi IT-iştii vor evolua promiţător şi vor ajunge la „incubare”, asociaţia abia îşi va consuma o treime din bugetul alocat programului, semn că aşteptările erau mult mai mari. Totodată, plusvaloarea adusă de aceste afaceri va fi de mică anvergură, dat fiind că multe proiecte sunt menite să creeze aplicaţii similare unora deja existente pe piaţă și prea puţine vizează „upgradarea” serviciilor publice din Oradea, care au mare nevoie să fie digitalizate.

„Tuturor ne plac numerele cât mai mari, și mie mi-ar fi plăcut să avem mult mai multe idei înscrise. Până la urmă, acesta e nivelul de la care pornim, acesta este ecosistemul din Oradea. Ne aşteptam la idei puţine şi mai slabe în primul an”, spune Achim, convins că la ediţiile următoare competiția va fi mai mare. Întrebat dacă nu cumva o insuficientă promovare a dus la acest rezultat, directorul spune că proiectul a fost promovat cum trebuie, pe reţelele de socializare şi în grupurile de IT-işti, dar şi la facultăţile de profil din Oradea.

Membru al juriului, city-managerul Mihai Jurca (foto) crede şi el că fondul de finanţare va avea mai mult succes pe viitor. „E un început bun, acest gen de programe evoluează în timp”, zice Jurca. Altfel spus, suntem la varianta 1.0 şi urmează un upgrade...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON