URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2013, 10:56

De ziua mea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminica aceasta va fi, din nou, Ziua Naţională a României. Şi mi-e greu ca de ziua mea să nu-mi pun câteva dorinţe.

Aş vrea, în primul rând, ca 1 Decembrie să găsească în curăţenie cât mai multe dintre aşezările ţării. Străzi măturate, uliţe cu şanţuri golite de pungile şi hârtiile pe care de obicei le aruncăm nepăsători pe unde apucăm. Mi-aş dori ca de Ziua României să nu-i fie foame niciunui român şi fiecare să fie suficient de liniştit pentru a se curăţi pe el însuşi, pentru a îmbrăca haine de sărbătoare şi a ieşi alături de rude, prieteni ori vecini, fără să-i stea gândul la cazanele cu fasole ori la sarmale. Sigur, pentru ca asta să nu fie o himeră, mi-aş dori ca măcar de Ziua Naţională politicienii să nu fure (picând într-o duminică, s-ar putea să se întâmple asta, aşa că nu mă socotiţi naiv!), să nu se înjure unii pe ceilalţi (nici nu vreau, totuşi, să-i văd prinşi făţarnic în Hora Unirii!).

Mi-ar plăcea ca la sărbătoare să participe nu doar oficialităţi, pensionari şi câţiva elevi, ci cât mai mulţi cetăţeni. Mi-aş dori să văd steaguri tricolore la porţi şi în balcoane. Ca să le cumpere cât mai mulţi, ar fi cinstit ca negustorii noştri să nu le scumpească taman acum, aşa cum fac cu cozonacii în ajun de Crăciun şi cu mielul de Paşti. Mi-ar plăcea ca românii să simtă că e Ziua lor şi să se poarte firesc, bucurându-se cu candoarea americanilor şi tăria francezilor. Aş aprecia mult dacă măcar în această zi am fi scutiţi de maneliştii Pro TV.

Mi-ar plăcea să văd în oraşul meu un primar nu doar ceremonios, ci şi capabil de-un zâmbet, măcar spre copiii cărora părinţii le şuşotesc: uite-l pe Bolojan! Mi-ar plăcea ca festivitatea militară să nu fie lătrată de maidanezi, întreruptă de bârâiturile instalaţiilor de sonorizare cârpite de la an la an ori parazitată de fluierăturile rebelilor fără cauză. Mi-ar plăcea să se aştearnă florile unde se cuvine, nu la statuia lui Mihai Viteazul (oricât ne displace, nu Unire făcu banul Craiovei, ci expansiune cu mercenari), ci la cea a Regelui Ferdinand ori, dacă ura împotriva monarhiei şi necunoaşterea propriei istorii ne întunecă fără vindecare minţile, a unui soldat român oarecare (doar să nu fie în stil comunist, precum cea din Parcul 1 Decembrie!).

Ar fi dumnezeieşte dacă Te Deum-ul n-ar fi monopolizat de ortodocşi şi deturnat în neruşinate osanale aduse episcopului Sofronie. M-aş bucura să-l văd şi pe acesta zâmbind măcar o dată către turmă, nu încruntat ca şi cum ar ameninţa cu bătaia lui Cel de Sus. Aş aprecia dacă, de Ziua Marii Uniri, ni s-ar alătura şi concitadinii de alte etnii, mai ales fraţii maghiari, arătând că nu-s mâncători de valahi (că nici nu-s!).

Cea mai mare bucurie ar fi, însă, ca o parte din toate astea să ajungă la ordinea zilei, în firescul oricăreia din cele 365 de zile. Să ne simţim bine în propria cetăţenie şi în propria piele, fără a mai zice cu obidă că "trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Replica la replicanti
BAH replicantilor pe mine @Romanul Simplu ma insultati ?Bah replicantilor va scriu una sa o tineti minte , si decent v-o scriu ``Niciodata sa nu va puneti cu unul (@Romanul Simplu ) mai bun ca si voi , pentru ca o sa pierdeti, si o sa pierdeti tot !:))=))BAH primul @Replicant sunt un roman simplu sarac si cinstit@Romanul Simplu care vede Coruptia si manipularile opiniei publice iar ` bucuria si unitatea romanilor bihoreni `nu este decat o mare manipulare publica bihoreana!:))=)).BAH@al doilea Replicant , eminenta cenusie in facultatea de jurnalism la 30 de ani , ADEVAR si DREPTATE am scris , si aceste 2 lucruri supara pe multa lume inclusiv pe cei din presa locala , asa sunt eu @Romanul simplu corect , coerent , competent , sarac , cinstit ,drept ,fericit,si mai scrie numa multe insultela adresa mea si sa vezi ce injuraturi fara greseli gramaticale primesti de la mine un roman simplu!:))=))Hai SICTIR d-ava dreacu de intelectuali discriminatori ce sunteti! ))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 04 Decembrie 2013, 22:51 de Romanul Simplu
De ziua ta Cris iti doresc sa te trezesti la realitate
Ce-ti doresti tu nu ne intereseaza, ca esti pupincuristul sef al lui Bolojan si ai papat cadoul cu polonicul ... La Mult Rahhhat adica ...
Postat 01 Decembrie 2013, 19:15 de Care
pt gozborul-cretin frustrat
bai putoare, esti un semianalfabet caruia i-a fost lene sa mearga pe la scoala. tu vezi ce ineptii esti in stare sa debitezi ? mai mare rusine ! un copil de ciclul primar de invtamant scrie mai corect si este mai coerent decat tine !
Postat 30 Noiembrie 2013, 16:43 de huuuu............
@gozborul ciudos
Bai boule, coruptie si manipulari prin intermediul presei gasesti peste tot in lume, atat in Vest cat si in Est. Tu esti un **** ciudos si frustrat vazand bucuria si Unitatea Romanilor !
Postat 30 Noiembrie 2013, 16:35 de 1 Dec 1918
Romani 1Decembrie-i unirea e clipa biruintei mari
LA MULTI ANI ROMANI PE ORIUNDE V-ATI AFLA!DESTEPTATI-VA ROMANII! ,3 mil in strainatate si restul in ROMANIA, Doamne ocroteste-i si pe romanii mei simpli! .Sa nu murdarim si sa intinam momentul 1 Decembrie Ziua nationala , (ca mai bine era 9-sau 10 mai cu timp mai prielnic ,nu in frig ca si acum )numai ca am mai zis-o asta pe forumul Ebihoreanul.Presa este a 4 putere in stat si trebuie ca sa ramana impartiala si echidistatnta fata de toate fortele politice , asta la fel ca si ziaristi, numai ca la noi la romanii este ca la nimenea , presa si ziaristii (presari se vand asemeni lui Iuda pe 30 de arginti la politicieni si la forta politica care ofera mai mult , de aici paradoxul romanesc , saracia poporului roman face coruptia mare a clasei politice si a autoritatilor locale conducatoare !:))=)) Hai SICTIR da-i dracu!:))=)) LA MULTI ANI Adrian Cris pe oriunde te-ai afla ......!:))=))Cuvantul este cuvant si Datoria este Datorie si ea tre platita asta fara suparare , ca altfel ramai dator.,pe anu viitor !:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 29 Noiembrie 2013, 17:17 de Romanul Simplu
de ziua ta
frumoase ganduri. Pacat ca putini gandesc ca tine. La multi ani de ziua ta.
Postat 29 Noiembrie 2013, 14:28 de iahim
1 Decembrie
LA MULTI ANI, ROMANIA ! LA MULTIA ANI, ROMANILOR !
Postat 28 Noiembrie 2013, 22:39 de 1918
1 Decembrie, Ziua Naţională
La Mulţi Ani, Români de pretutindeni !
Postat 28 Noiembrie 2013, 18:26 de Aircraft Patrolled
@editorial
Lasa-ne mah cu monarhia ta cu tot. Monarhia, ne-a fost impusa din exterior de interese straine. Nu avem nevoie de o clasa parazitara care sa se instaleze pe spatele "prostimii". Lasa-ne cu apucaturile tale de tip feudal. Cine vrea averi, functii statale, etc sa puna mana sa invete si sa muceasca cinstit. Asta ne mai lipseste ? O gasca de smecheri care sa huzureasca iar pe spatele "prostimii" ?
Postat 28 Noiembrie 2013, 18:15 de Valhalla-Asgard
Sunt si romani care iubesc 1 Decembrie
Fara nici o culoare politica peste 200 automobile impodobite cu tricolorul vor strabate Oradea de la un capat la altul incepand din Sanmartin (ora 12). Nu vom fluiera pe nimeni, nu suntem adusi de nimeni, venim pentru ca iubim Romania dezinteresat si pentra ca 1 Decembrie este ziua noastra. LA MULTI ANI ROMANIA!!!
Postat 28 Noiembrie 2013, 16:24 de ciprian
La muti ani!
Și eu mi-aș dori să asist la un moment solemn și înălțător! Nu contează atât locul unde se vor depune coroanele de flori, este foarte bine și la Statuia Domnitorului Mihai Viteazul(prin expansiune sau nu, cu conștiința a ceea ce a realizat sau nu, tot UNIRE a fost până la urmă și oricum așa este percepută de poporul român). Mi-aș dori să depună coroane și jerbe într-adevăr oficialități, instituții, asociații culturale și nu cum a fost în anii anteriori când printre aceștia se strecura și “prințul” gutuilor și cepei în calitate de nu se știe ce! Mi-aș dori să nu văd reprezentanți ai partidelor care au venit doar din obligație și mai ales să fie văzuți iar dacă totuși vor veni, măcar să aibă decența să nu vocifereze! Mi-aș dori să văd oameni obișnuiți cu cocarda tricoloră în piept care să vină pentru că își doresc asta iar nu din alte motive. Mi-aș dori ca persoanele care nu sunt în dificultate să nu se vâre la fasole, să-i lase pe cei cărora castronașul cu iahnie ar reprezenta o masă cu adevărat utilă, iar ceilalți, care mor de poftă, să-și cumpere fasolea râvnită! Eu personal voi fi prezent și în acest an chiar dacă îmi va fi greu să-l privesc pe cel pe care l-am admirat enorm din 2008 până în 2013 și pe care acum nu-l mai recunosc(și nu din cauza mustaței). LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MUȚTI ANI, ROMÂNI DE PRETUTINDENI!
Postat 28 Noiembrie 2013, 12:27 de TDS
o limba groasa ;)
numa pruostii mai cred ca ce scrii tu aci sunt ideile tale: nu faci altceva decat sa ridici mingiuca la fileu principalului cotizant la bunastarea ta si a sefilor tai, adica Balbajan ! ca doara el isi doreste statuia lu Ferdinand in loc de astalalta. si la cat e de prwosti oradenii si mai ales militaurii condusi de Poinar (ca doara ei au datara banii pt facerea statuii lu Mihai al Viteaz), s-ar putea sa si reuseasca... si-atunci tu iti vei primi tainul, ca de obicei :)
Postat 28 Noiembrie 2013, 12:08 de Agentul Termic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON