URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2010, 16:03

De ce Medicina orădeană nu eliberează diplomele? Nu poate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că în presa locală a fost criticată pe nedrept conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, învinuită că nu eliberează diplomele pentru absolvenţii din ultima promoţie, rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, a ţinut să aducă lămuriri pe această temă în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri.

"Învăţământul superior românesc a trecut de la vechiul sistem de dinainte de 1989 la sistemul Bologna, cu studii de licenţă şi studii masterale, fără să fi fost pregătit. Singurele facultăţi care mai organizează studiile după sistemul clasic sunt cele de Medicină şi Farmacie, respectiv de Arhitectură", a început explicaţiile rectorul Universităţii.

Însă, deoarece eliberarea diplomelor şi introducerea, pe lângă diplome, a aşa-numitului supliment de diplomă nu au fost corect pregătite în România, absolvenţii celor două facultăţi au avut de suferit, neprimindu-şi diplomele sau suplimentele de diplome. "Dar nu este o vină a Universităţii Oradea sau a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, ci a lipsei de coordonare între Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei", a subliniat rectorul.

Antal a precizat că suplimentele de diplomă conţin opt capitole şi sunt un fel de anexe ale diplomei. Cele opt capitole conţin datele de identificare ale titularilor diplomelor, informaţii privind calificarea lor profesională, informaţii privind nivelul acestei calificări, informaţii privind curriculum-ul studiat şi rezultatele obţinute de absolvenţi, informaţii privind drepturile conferite de calificare, informaţii de legalitate şi informaţii privind sistemul naţional de învăţământ.

"Pentru că Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei nu au reglementat cum trebuie completate suplimentele de diplome, unde trebuie scris concret ce poate profesa un absolvent şi la ce nivel, nicio facultate de Medicină din ţară nu a completat aceste suplimente. Nefiind completate, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea nu avea cum să elibereze aceste suplimente de diplomă, iar Universitatea nu a eliberat nici diplomele propriu-zise. Deci Oradea nu este într-o situaţie singulară, în aceeaşi situaţie sunt toate universităţile din ţară care au facultăţi de Medicină şi Farmacie.

Conducerea Universităţii şi a FMF Oradea au cerut lămuriri la Minister privind completarea suplimentelor, astfel încât să le putem înmâna cât mai curând titularilor, adică absolvenţilor, împreună cu diplomele", a explicat Cornel Antal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON