URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Aprilie 2024, 14:16

De ce alimentele sunt mai scumpe în România decât în Occident? ​Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: „O enigmă pe care cu greu o putem explica”

De ce alimentele sunt mai scumpe în România decât în Occident? ​Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: „O enigmă pe care cu greu o putem explica” (sursa foto: Marcel Boloș/Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, recunoaște că prețurile alimentelor pe care le cumpără românii sunt „destul de mari”, considerând că și el a plătit mult, 500 de lei, pentru cumpărături făcute la piață suficiente pentru 10 zile.

„Am fost în piață, merg des. Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, pentru că s-a concentrat asupra coșului zilnic de trai și asupra alimentelor de bază, în piață prețurile sunt destul de mari. Am dat exemplul unei cumpărături de 500 de lei, pe care am făcut-o și care, pe lângă faptul că am cumpărat cele necesare traiului, totuși, pe lângă produsele din carne sau lactate, o pondere destul de mare o au în continuare produsele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor. Am cumpărat verdețuri, produse lactate, produse din carne, și nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei”, a declarat Marcel Boloș, invitat vineri seară într-o emisiune la Digi 24.

El a adăugat că produsele cumpărate îi ajung cam o săptămână și jumătate, semn că nici nu a luat cantități mari.

Întrebat de ce în România prețurile alimentelor sunt mai mari decât în Europa de Vest, Boloș n-a putut da un răspuns: „E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el.

Oficialul a lăudat Guvernul pentru că a plafonat prețurile alimentelor de bază și a preconizat că prețurile ar putea scădea doar când va fi o abundență a produselor agroalimentare.

„Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare. Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor. Eu discutam cu ministrul Agriculturii, pentru că au fost la începutul anului o serie de subvenții care s-au acordat de către Guvern și cu toate acestea prețurile cresc și au această tendință de creștere. Să ne gândim la ce s-ar întâmpla în lipsa acestor subvenții și măsurilor de plafonare și cred că Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a înțeles impactul pe care îl au aceste evoluții conjuncturale ale prețurilor. Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare, să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O potentiala explicatie pe care dl economist ajuns ministru in guvern socialist pare sa nu o inteleaga
Piata e cerere si oferta. Cand cererea e mai mare ca oferta, pretul creste. Solutii guvernamentale pot exista, cat timp lucreaza impreuna cu legile economice si nu impotriva lor. Insa cand guvernul vine cu o tampenie de “plafonare a preturilor”, si da o lege ca e interzis sa vinzi mai scump de pretul X, atunci cu siguranta legea va creste cererea (mai multi romani isi permit produsul, intentia e buna), si de asemenea cu siguranta va descuraja oferta si producatorii si importatorii si distribuitorii. Ceea ce va face ca piata sa aiba o presiune de crestere a preturilor in continuare. Desi socialistii vorbesc de empatie si ajutorarea oamenilor, din cauza au au mintea umbrita de ciuda si invidie, nu vor sa incurajeze producatorii si distribuitorii sa aduca mai multe alimente sa dea subventie vanzatorilor, sa creeze conditii si investiții ptr transport mai rapid si usor a marfurilor, si apoi se mira si zic ca nu este nici o explicatie ca e mai scumpa marfa la noi, cand nu avem investitii in porturi ca olandezii, cand tirurile se rastoarna pe drumurile noaste si strabat 800km in 24h, si alti 3000 in alte 24h pe autostrazile din vest.. ei, oamenii astia muncitori si priductivi sunt rai ca vor sa vanda marfa pe plus, nu sa o dea pe gratis. Apoi se trezesc ca exista presiune in piata sa se scumpeasca si mai mult alimentele…
Postat 07 Aprilie 2024, 15:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON