URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2024, 16:05

De ce a fost lăsată liberă fiica omului de afaceri din Arad ucis într-un atentat cu bombă: procurorii au prezentat „cel mult indicii, nu probe”

De ce a fost lăsată liberă fiica omului de afaceri din Arad ucis într-un atentat cu bombă: procurorii au prezentat „cel mult indicii, nu probe” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Motivarea Curţii de Apel Bucureşti arată că judecătorii au decis să-i lase în libertate pe Laura Bîlcea, fiica omului de afaceri Ioan Crişan, şi pe alţi doi bărbaţi, acuzaţi de uciderea acestuia, fiindcă procurorii au prezentat în fața instanței „cel mult indicii, nu probe”. 

Conform Digi24.ro, în faţa judecătorilor, atât ea, cât şi ceilalţi doi bărbaţi au refuzat să facă declaraţii.

Motivarea instanţei

Amintim că instanţa a respins pe 24 octombrie cererea Parchetului General de arestare a celor trei suspecţi implicaţi în atacul cu bombă care a dus la moartea omului de afaceri Ioan Crişan, după explozia maşinii sale într-o parcare din Arad, pe 29 mai 2021.

În motivarea deciziei Curții de Apel București, citate marți de G4media.ro, judecătorii au apreciat că ancheta, deşi susţinută de metode tehnice de supraveghere începute încă din iunie 2021, nu a reuşit să aducă dovezi solide care să argumenteze acuzaţiile de omor cu premeditare.

În motivare se arată și că "indiciile" procurorilor nu confirmă o suspiciune rezonabilă împotriva inculpaţilor: „Judecătorul constată că toate acestea reprezintă cel mult indicii, nu probe, iar după trei ani de anchetă probatoriul administrat nu confirmă suspiciunea rezonabilă în sensul comiterii de către inculpaţi a acestor fapte de o gravitate deosebită. (...) Cu toate acestea, ceea ce se expune în referatul Parchetului constituie, în opinia judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii, simple indicii, iar nu probe care să fundamenteze suspiciunea rezonabilă că inculpaţii ar fi comis faptele de care sunt acuzaţi şi care – în esenţă – sunt de o gravitate incontestabilă".

Judecătorii precizează că pentru a formula astfel de acuzaţii, "standardul probatoriu – chiar dacă nu trebuie să fie suficient pentru a formula o acuzaţie completă – totuşi trebuie să fundamenteze suspiciunea din perspectiva unui observator obiectiv că inculpaţii ar fi comis faptele ce li se impută".

Conform HotNews.ro, judecătoarea Alina-Petronela Moşneagu a semnalat "carenţe grave" în anchetă, cum ar fi spre exemplu faptul că poliţiştii şi procurorii nu ar fi stabilit, pe baza unor probe, unde s-au aflat suspecţii la momentul când a avut loc atentatul. 

Bombă detonată din telefon

Bomba plasată sub maşina omului de afaceri arădean ar fi fost declanşată cu ajutorul unui telefon Alcatel cumpărat pe 27 mai 2021, la ora 15:38, de la o firmă din Arad, iar maşina unuia dintre presupuşii suspecţi a fost identificată în trafic în proximitatea magazinului, spun procurorii.

Doar că "judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii constată că la dosar nu există nicio probă în sensul că inculpatul Horodincă Adrian Bogdan a achiziţionat de la S.C. (…) SRL Arad telefonul Alcatel 2003G. În cauză s-a probat că la data de 27.05. 2021, ora 15:38, S.C. (…) SRL Arad, la punctul de lucru de pe strada Roman Ciorogariu, judeţul Arad, a comercializat telefonul Alcatel 2003G, conform bonului fiscal emis, însă nu a fost întocmită factura şi nu există nicio persoană care să-l identifice pe inculpatul Horodincă Adrian drept cumpărător/persoană care ar fi achiziţionat acel telefon", a mai menţionat instanţa.

Atentat cu bombă

Pe 29 mai 2021, omul de afaceri Ioan Crişan şi-a pierdut viaţa după ce maşina sa a explodat în parcarea unui supermarket din Arad.

La două zile după incident, Parchetul General a anunţat că desfăşoară cercetări sub suspiciunea de omor calificat cu premeditare.

Crişan era cunoscut pentru deţinerea unei ferme de somn african, una dintre puţinele de acest tip din Europa de Est, situată pe amplasamentul unei foste fabrici de cânepă, la câţiva kilometri de Arad.

După mai bine de trei ani de anchetă, pe 23 octombrie 2024, procurorii Parchetului General, alături de poliţişti, au efectuat şapte percheziţii domiciliare. În urma acestora, fiica lui Ioan Crişan şi alţi doi bărbaţi au fost duşi la audieri şi reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzația de omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materialelor explozive.

Conform unor surse judiciare citate atunci de Agerpres, crima ar fi fost motivată financiar, deoarece Crişan ar fi intenţionat să-şi dezmoştenească fiica şi să lase afacerea fostului ginere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Circ degeaba
După ce vor să o rețină când există doar indicii? Trebuie dovedită fapta. Suntem în un stat de drept, cel puțin cu numele. Vor să o condamne doar pe indicii? Trebuie să dovedească fapta! Și cum săreau "jurnaliștii" și o întrebau "de ce v-ați omorât tatăl?" Până la urmă, se pare că procurorii după atâția ani, nu au nici o probă, doar suspiciuni. Nu știu dacă e vinovată sau nu, dar, dacă e nevinovată (ceea ce se presupune până la proba contrarie) vă imaginați ce a trecut prin sufletul ei după ce vede incompetența procurorilor să fie întrebată așa ceva? Nimeni nu știe ce a fost acolo și adevărul cred că nu se va afla niciodată. Cine vroia să-l omoare, o putea face în multe feluri, dar un asemenea atentat, pare și o avertizare cu ce sunt în stare ziua în amiaza mare. Sper să greșesc și să se afle ce a fost acolo, dar... Slabe șanse...
Postat 30 Octombrie 2024, 08:22 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON